He trobat unes quantes receptes molt interessants i, entre elles, aquest "tayín" o "tajine" de xai amb ceba i bunyols de bacallà. Espero que us agradi.
1/2kg. de xai tallat a trossos grans (per tayín)
1 ceba grossa 4 alls
3 cullerades de comí mòlt
1 culleradeta petita de coriandre
un grapat de julivert
brou de xai o aigua
uns brins de safrà
oli d'oliva
pebre negre
sal
6 o 8 bunyols de pastanaga per decorar
![tajine xai ceba pas2 tajine xai ceba pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/37/26/tajine-xai-ceba-pas2.jpeg)
Abans de res, renteu bé el xai.
![tajine xai ceba pas3 tajine xai ceba pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/37/68/tajine-xai-ceba-pas3.jpeg)
Aquest trossos són molt macos. El salem i l'empebrem per les dues bandes.
![tajine xai ceba pas4 tajine xai ceba pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/38/10/tajine-xai-ceba-pas4.jpeg)
Posem el tajine a escalfar, amb una mica d'oli i incorporem l'all tallat en làmines.
![tajine xai ceba pas5 tajine xai ceba pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/38/52/tajine-xai-ceba-pas5.jpeg)
De seguida, incorporem la ceba tallada en juliana.
![tajine xai ceba pas7 tajine xai ceba pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/39/36/tajine-xai-ceba-pas7.jpeg)
![tajine xai ceba pas8 tajine xai ceba pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/40/62/tajine-xai-ceba-pas8.jpeg)
Seguidament, el comí.
![tajine xai ceba pas9 tajine xai ceba pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/41/04/tajine-xai-ceba-pas9.jpeg)
Depèn de si us agrada fort o no. Jo en poso tres o quatre culleradetes de café.
![tajine xai ceba pas10 tajine xai ceba pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/41/46/tajine-xai-ceba-pas10.jpeg)
I el coriandre. Compte que és molt fort de sabor. Amb una cullereta petita de café en teniu de sobres. El podeu picar si no us voleu trobar les boletes.
![tajine xai ceba pas11 tajine xai ceba pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/41/88/tajine-xai-ceba-pas11.jpeg)
A mi, personalment, no em molesten les boletes.
![tajine xai ceba pas12 tajine xai ceba pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/42/30/tajine-xai-ceba-pas12.jpeg)
Incorporem el xai.
![tajine xai ceba pas13 tajine xai ceba pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/42/72/tajine-xai-ceba-pas13.jpeg)
Deixem que agafi coloret, a foc mitjà.
![tajine xai ceba pas15 tajine xai ceba pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/43/56/tajine-xai-ceba-pas15.jpeg)
... tirarem el brou de xai... però si no en teniu (com jo) posarem aigua.
![tajine xai ceba pas16 tajine xai ceba pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/43/98/tajine-xai-ceba-pas16.jpeg)
Un parell de gots, fins cobrir la carn. Rectifiqueu de sal.
![tajine xai ceba pas17 tajine xai ceba pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/44/40/tajine-xai-ceba-pas17.jpeg)
Ara tapeu el "tajine" i deixeu-lo coure uns 30-40 minuts. Vigileu per si falta aigua.
![tajine xai ceba pas18 tajine xai ceba pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/44/82/tajine-xai-ceba-pas18.jpeg)
Ja ha passat el temps de cocció.
![tajine xai ceba pas19 tajine xai ceba pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/45/24/tajine-xai-ceba-pas19.jpeg)
Quina flaire!
![tajine xai ceba pas20 tajine xai ceba pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/45/66/tajine-xai-ceba-pas20.jpeg)
Comproveu si la carn està ben feta.
![tajine xai ceba pas21 tajine xai ceba pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/46/08/tajine-xai-ceba-pas21.jpeg)
Si cal, talleu un tros i la proveu.
![tajine xai ceba pas22 tajine xai ceba pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/46/50/tajine-xai-ceba-pas22.jpeg)
Finalment només ens quedarà emplatar-ho.
![tajine xai ceba pas23 tajine xai ceba pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/47/28/tajine-xai-ceba-pas23.jpeg)
Jo l'he acompanyat amb aquests fantàstics bunyols de pastanaga.
![tajine xai ceba pas24 tajine xai ceba pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/47/70/tajine-xai-ceba-pas24.jpeg)
Aquest plat té aquell sabor internacional que tant m'agrada.
![tajine xai ceba pas25 tajine xai ceba pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/48/12/tajine-xai-ceba-pas25.jpeg)
I aquesta escasa salseta de ceba amb comí és formidable.
![tajine xai ceba pas26 tajine xai ceba pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/48/54/tajine-xai-ceba-pas26.jpeg)
Aquests bunyols... els heu de provar.
![tajine xai ceba pas27 tajine xai ceba pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/89/48/96/tajine-xai-ceba-pas27.jpeg)
Bon Profit!