Quines ganes tenia de fer el meu primer "tajine" tradicional marroquí. Un plat força interessant al meu parer. Veureu que l'he acompanyat d'un senzill cous-cous (fòrmula ràpida)... i més endavant ja en parlarem de com fer un bon cous-cous cuit al vapor d'un caldo en "couscousera". El resultat?... magnífic. En menjar-lo, per uns moments, m'ha traslladat al Marroc... i això és el que buscava. Espero que us agradi.

Ingredients

1 cuixa de xai tallada a trossos petits  

2 cebes vermelles  

1 cullerada de pebre negre  

1 culleradeta de gingebre   

1 culleradeta de Ras el Hanout  

1 cullerada de canyella en pols

1 pastanaga  

uns brins de safrà  

un ramet de julivert

oli d'oliva verge extra  

4 caienes  

sal  

Pel cous-cous:

400 gr. cous-cous

400 ml. aigua  

50 gr. mantega

Variants:

- Ho podeu decorar amb ous durs i ametlles fregides en oli

Preparació
1.
tajine xai verdures pas1

Ja tenim el tajine ben net i a punt per a ser utilitzat.

2.
tajine xai verdures pas2

Preparem tots els ingredients.

3.
tajine xai verdures pas3

La mateixa carnissera us tallarà el xai a daus. Si no, el millor de tot, és comprar el xai en una carnisseria. Li dieu que és per a fer un tajine i us ho faran perfecte.

4.
tajine xai verdures pas4

Com ja hem comentat, és un plat molt especiat. Tot és més o menys conegut. 

5.
tajine xai verdures pas5

Piqueu la ceba a trossets.

6.
tajine xai verdures pas6

Feu el mateix amb el julivert.

7.
tajine xai verdures pas7

Ho anem posant tot dins el tajine, en fred.

8.
tajine xai verdures pas8

Ara afegim un got (aprox.) d'oli d'oliva i la pastanaga.

9.
tajine xai verdures pas9

Ho remenem bé.

10.
tajine xai verdures pas11

... la de canyella...

11.
tajine xai verdures pas12

... el pebre vermell dolç...

12.
tajine xai verdures pas13

... el Ras El Hanout....

13.
tajine xai verdures pas14

... i la pebre negre...

14.
tajine xai verdures pas15

Perfecte.

15.
tajine xai verdures pas16

Ara ho salarem una mica...

16.
17.
tajine xai verdures pas18

... i ja podem afegir un got d'aigua...

18.
tajine xai verdures pas19

... i remenar-ho tot. Recordeu que encara tenim el foc apagat.

19.
tajine xai verdures pas20

Introduïm la carn...

20.
tajine xai verdures pas21

... i barregem bé tots els trossos perquè s'impregnin d'aquesta salsa.

21.
tajine xai verdures pas22

Ara ja podem encendre el foc i posar-lo baix. Primer s'ha de fer una ½ hora, i removent tot el temps per evitar que s'enganxi. 

 

22.
tajine xai verdures pas23

En aquest moment li podeu posar 3 o 4 caienes.

23.
tajine xai verdures pas24

Deixem que faci xup-xup...

24.
tajine xai verdures pas25

... de seguida notareu una flaire extraordinària...

25.
tajine xai verdures pas26

Passats els 30 minuts, serà el moment d'afegir més líquid per coure la carn.

26.
tajine xai verdures pas27

Haureu d'afegir l'aigua exacte... un altre got, aproximadament, però no us passeu.

27.
tajine xai verdures pas28

Heu de cobrir el tajine amb la seva tapa... i deixar-ho tapat a foc baix fins que estigui la carn ben cuita.

28.
tajine xai verdures pas29

Si tapeu completament el tajine i comença a sobresortir el caldo pels costats... significarà que us heu passat amb la quantitat d'aigua. Deixeu-lo una estona mig obert fins que s'evapori una mica i ho pugueu tapar completament.

29.
tajine xai verdures pas30

Com podeu veure, a mi també em passen "cosetes" a la cuina.

30.
tajine xai verdures pas31

Mentre es cou la carn, anirem preparant el cous-cous.

31.
tajine xai verdures pas32

Com sempre, marca Tria, la millor i recomanada pels que hi entenen.

32.
tajine xai verdures pas33

Simplement heu de pesar els 400 gr. de cous-cous per una banda...

33.
tajine xai verdures pas34

(... ara faré com a la peli "Amelie"... que m'agrada fer passar el cous-cous entre els dits... jeje)

34.
tajine xai verdures pas35

... i d'altre banda... escalfarem 400ml. d'aigua.

35.
tajine xai verdures pas37

... ho taparem amb paper de film... i esperarem uns 4 minuts.

36.
tajine xai verdures pas38

Passat aquest temps, podem incorporar la mantega...

37.
tajine xai verdures pas39

... i desfer els grumolls de cous-cous amb les mans... fins que quedi suelto.

38.
tajine xai verdures pas40

Ja el tenim apunt.

39.
tajine xai verdures pas41

Us recomano preparar-lo 5 minuts abans de servir-lo.

40.
tajine xai verdures pas42

Que estigui calent i recent fet.

41.
tajine xai verdures pas43

El "tajine" ja ha acabat de coure's i la carn està ben toveta. Sempre és un espectacle portar el tajine a la taula i obrir-lo pel gaudiment dels nostres sentits olfactius i visuals.

42.
tajine xai verdures pas44

Quina bona pinta que fot.

43.
tajine xai verdures pas45

Per ser el primer, m'ha quedat força bé. He seguit una recepta d'un llibre de cuina àrab que m'ha regalat la meva dona.

44.
tajine xai verdures pas46

Podeu servir-lo posant una capa de cous-cous i a sobre... la carn.

45.
tajine xai verdures pas47

Què bo!

46.
tajine xai verdures pas48

... i el xai ha quedat super tendre...

47.
tajine xai verdures pas49

Tot i ser un plat "fort" de gust, amb tantes espècies, fins i tot li agrada a la meva filla de dos anyets!... així que alguna cosa de bo... deu tenir, jeje!

48.
tajine xai verdures pas50

Hem menjat dos i n'ha sobrat la meitat. Així que ho guardarem a la nevera per menjar entre setmana... ja que el cous-cous es fa en 5 minuts.

49.
tajine xai verdures pas51

Podeu fer aquesta mateixa recepta en una cassola tradicional, de les de tota la vida, però la curiosa forma del tajine permet la recuperació dels líquids (i olors) en evaporació i es nota molt. Bon Profit!