El Tall rodó (o Vedella amb bolets) és un plat que ens encanta a casa, és d'aquells que fa caliu... sobretot a l'hivern. A nosaltres ens agrada acompanyar-lo d'una bona trumfada o puré de patata. Si sou fora de la temporada de bolets, podeu utilitzar-ne de congelats, de pot o de secs. El plat no és complicat, però requereix de temps a la cuina, no us vull enganyar. Només hi heu de posar ganes i il.lusió, com amb totes les coses en aquesta vida.
1 tall rodó de vedella
500gr. rovellons frescos
3 cebes partides
3 tomàquets ratllats a quarts
2 pastanagues tallades a rodanxes
1 cabeça d'alls
1 branca d'api
1 copa de vi blanc
1 cullerada de farina
1 branca de canyella
1 branca de farigola
2 fulles de llorer
pebre negre
oli d'oliva
llard
aigua
sal
Per fer la picada:
2 grans d'all
un grapat d'ametlles torrades
Variants:
- La vedella es pot acompanyar amb altres tipus de bolets, verdures bullides o fregides, o pèsols escaldats, que cal incorporar juntament amb la picada
- Es pot menjar fred, com un entremès, acompanyat d'unes llesques de pa torrat
![tall rodo rovellons pas1 tall rodo rovellons pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/41/94/tall-rodo-rovellons-pas1.jpeg)
Com podeu veure, he comprat dos talls rodons ben macos. Cada tall us pot costar uns 30-35 euros aproximadament i, si poseu dos talls per persona, de cada rodó en tindreu per a 4 o 5 persones.
![tall rodo rovellons pas2 tall rodo rovellons pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/42/21/tall-rodo-rovellons-pas2.jpeg)
Demaneu al vostre carnisser o carnissera que us el lliguin per a tall rodó.
![tall rodo rovellons pas3 tall rodo rovellons pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/42/48/tall-rodo-rovellons-pas3.jpeg)
Preparem totes les verdures.
![tall rodo rovellons pas4 tall rodo rovellons pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/42/75/tall-rodo-rovellons-pas4.jpeg)
Trinxem la ceba i tallem la pastanaga a rodanxes. Netegem la resta d'ingredients.
![tall rodo rovellons pas6 tall rodo rovellons pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/43/29/tall-rodo-rovellons-pas6.jpeg)
Els tomàquets a quarts. Però ja veureu com s'acaben desfent completament.
![tall rodo rovellons pas7 tall rodo rovellons pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/43/56/tall-rodo-rovellons-pas7.jpeg)
En una cassola gran i fonda, hi tirarem un bon raig d'oli d'oliva.
![tall rodo rovellons pas8 tall rodo rovellons pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/43/83/tall-rodo-rovellons-pas8.jpeg)
El llard li aportarà un gust especial al guisat, tot i que són més calories, és clar.
![tall rodo rovellons pas9 tall rodo rovellons pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/44/10/tall-rodo-rovellons-pas9.jpeg)
Mentre s'escalfa el greix... anirem salant la carn.
![tall rodo rovellons pas10 tall rodo rovellons pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/44/58/tall-rodo-rovellons-pas10.jpeg)
També l'empebrem.
![tall rodo rovellons pas11 tall rodo rovellons pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/45/06/tall-rodo-rovellons-pas11.jpeg)
![tall rodo rovellons pas12 tall rodo rovellons pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/45/33/tall-rodo-rovellons-pas12.jpeg)
Que agafi bon coloret.
![tall rodo rovellons pas14 tall rodo rovellons pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/46/26/tall-rodo-rovellons-pas14.jpeg)
Recordeu en tot moment que les fotos corresponen al doble de les quantitats indicades. Com podeu veure, la carn crua té un volum que, un cop cuita, disminueix considerablement. Per aquest motiu, i per a treballar més còmodament, jo prefereixo fer dos guisats per separat i un cop tallada la carn s'ajunten en una única cassola grossa.
![tall rodo rovellons pas15 tall rodo rovellons pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/46/53/tall-rodo-rovellons-pas15.jpeg)
Un cop tinguem la carn ben daurada, tot i que totalment crua per dins, hi afegirem la ceba trinxada. No importa massa com la talleu, ja que s'acabarà desfent amb la cocció.
![tall rodo rovellons pas16 tall rodo rovellons pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/46/80/tall-rodo-rovellons-pas16.jpeg)
... la pastanaga...
![tall rodo rovellons pas17 tall rodo rovellons pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/47/49/tall-rodo-rovellons-pas17.jpeg)
... la canyella...
![tall rodo rovellons pas19 tall rodo rovellons pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/48/03/tall-rodo-rovellons-pas19.jpeg)
... una mica de farigola fresca... (o seca)
![tall rodo rovellons pas21 tall rodo rovellons pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/48/57/tall-rodo-rovellons-pas21.jpeg)
... i la fulla d'api.
![tall rodo rovellons pas22 tall rodo rovellons pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/48/84/tall-rodo-rovellons-pas22.jpeg)
Ho deixarem coure uns 5 minuts tot plegat.
![tall rodo rovellons pas23 tall rodo rovellons pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/49/11/tall-rodo-rovellons-pas23.jpeg)
A continuació hi afegirem els tomàquets.
![tall rodo rovellons pas24 tall rodo rovellons pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/49/38/tall-rodo-rovellons-pas24.jpeg)
Ho tapem i ho deixem coure uns 10 minuts.
![tall rodo rovellons pas25 tall rodo rovellons pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/49/65/tall-rodo-rovellons-pas25.jpeg)
Passat aquest temps, serà el moment d'incorporar el vi. Hi podeu tirar brandi, vi ranci o vi blanc. Jo utilitzo un vi blanc especial per cuinar, que funciona molt bé.
![tall rodo rovellons pas26 tall rodo rovellons pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/49/92/tall-rodo-rovellons-pas26.jpeg)
Hi aboquem una copa de vi...
![tall rodo rovellons pas27 tall rodo rovellons pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/50/67/tall-rodo-rovellons-pas27.jpeg)
I ara si, ho taparem i deixarem que s'evapori l'alcohol durant uns 15 minuts. De tant en tant, doneu-li la volta a la carn.
![tall rodo rovellons pas28 tall rodo rovellons pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/51/03/tall-rodo-rovellons-pas28.jpeg)
Amb paciència... els anirem deixant tots ben pulits.
![tall rodo rovellons pas29 tall rodo rovellons pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/51/30/tall-rodo-rovellons-pas29.jpeg)
He tingut sort de trobar bolets que no tenen cap cuc. Són ben sans.
![tall rodo rovellons pas30 tall rodo rovellons pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/51/57/tall-rodo-rovellons-pas30.jpeg)
Un cop nets els reservem fins el final de la cocció.
![tall rodo rovellons pas31 tall rodo rovellons pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/51/84/tall-rodo-rovellons-pas31.jpeg)
Doneu-li la volta a la carn.
![tall rodo rovellons pas32 tall rodo rovellons pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/52/11/tall-rodo-rovellons-pas32.jpeg)
Passats els 15 minuts...incorporeu una cullerada de farina al guisat...
![tall rodo rovellons pas34 tall rodo rovellons pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/52/65/tall-rodo-rovellons-pas34.jpeg)
... i ja hi podeu cobrir la carn amb aigua.
![tall rodo rovellons pas36 tall rodo rovellons pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/53/64/tall-rodo-rovellons-pas36.jpeg)
Ho tapem i deixem que es faci la carn durant uns 45 minuts.
![tall rodo rovellons pas37 tall rodo rovellons pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/53/94/tall-rodo-rovellons-pas37.jpeg)
Mentrestant, prepararem la picada. Pelarem un grapat d'ametlles torrades.
![tall rodo rovellons pas39 tall rodo rovellons pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/54/48/tall-rodo-rovellons-pas39.jpeg)
Unes 15-20 més o menys.
![tall rodo rovellons pas40 tall rodo rovellons pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/54/75/tall-rodo-rovellons-pas40.jpeg)
Hi posem un parell de grans d'all... i ho piquem i ho reservem.
![tall rodo rovellons pas41 tall rodo rovellons pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/55/02/tall-rodo-rovellons-pas41.jpeg)
Recordeu anar donant la volta a la carn de tant en tant. Passats el 45 minuts... s'hi pot afegir una mica d'aigua (si cal) i deixar-ho coure 30 minuts més.
![tall rodo rovellons pas42 tall rodo rovellons pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/55/29/tall-rodo-rovellons-pas42.jpeg)
Que faci xup xup... tranquil·lament.
Passat aquest temps, notareu que la carn està bastant tova.
![tall rodo rovellons pas45 tall rodo rovellons pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/56/46/tall-rodo-rovellons-pas45.jpeg)
Mentrestant, colarem la salsa. Prepareu un passa-puré o qualsevol estri adient per aquesta funció.
![tall rodo rovellons pas46 tall rodo rovellons pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/56/73/tall-rodo-rovellons-pas46.jpeg)
Abans, és convenient retirar les peces més grosses de la salsa, que poden molestar mentre ho colem.
![tall rodo rovellons pas47 tall rodo rovellons pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/57/15/tall-rodo-rovellons-pas47.jpeg)
I ara, amb paciència, poc a poc i bona lletra... anirem passant tota la salseta.
![tall rodo rovellons pas48 tall rodo rovellons pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/57/69/tall-rodo-rovellons-pas48.jpeg)
Mica en mica es trituraran les parts més grosses, i extreurem tota l'essència de la salsa.
![tall rodo rovellons pas49 tall rodo rovellons pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/57/96/tall-rodo-rovellons-pas49.jpeg)
Perfecte.
![tall rodo rovellons pas50 tall rodo rovellons pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/58/50/tall-rodo-rovellons-pas50.jpeg)
Ara aboquem aquesta salsa dins l'olla de nou. Ho reservem.
![tall rodo rovellons pas51 tall rodo rovellons pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/58/77/tall-rodo-rovellons-pas51.jpeg)
Abans de continuar, passarem per la planxa els bolets.
![tall rodo rovellons pas52 tall rodo rovellons pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/59/04/tall-rodo-rovellons-pas52.jpeg)
Aquest pas no cal fer-lo, es poden afegir els rovellons en cru a l'olla, però jo penso que al daurar-los n'extraurem encara més el seu sabor.
![tall rodo rovellons pas53 tall rodo rovellons pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/59/31/tall-rodo-rovellons-pas53.jpeg)
No cal fer-los massa, només que comencin a torrar-se una mica.
![tall rodo rovellons pas54 tall rodo rovellons pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/59/58/tall-rodo-rovellons-pas54.jpeg)
I els reservem.
![tall rodo rovellons pas55 tall rodo rovellons pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/59/85/tall-rodo-rovellons-pas55.jpeg)
La carn ja està una mica més freda. Aprofitarem per treure el cordill.
![tall rodo rovellons pas56 tall rodo rovellons pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/60/24/tall-rodo-rovellons-pas56.jpeg)
Talleu el tall de carn a rodanxes d'entre 1,5 i 2 centímetres aproximadament.
![tall rodo rovellons pas57 tall rodo rovellons pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/60/69/tall-rodo-rovellons-pas57.jpeg)
No seguiu les marques del cordill que enganyen. Feu les vostres porcions.
![tall rodo rovellons pas58 tall rodo rovellons pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/61/02/tall-rodo-rovellons-pas58.jpeg)
Un cop tinguem el tall rodó tallat, l'incorporem a l'olla en tenim la salsa.
![tall rodo rovellons pas59 tall rodo rovellons pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/61/32/tall-rodo-rovellons-pas59.jpeg)
Ara ja podem encendre el foc, a mig gas. Ho courem uns 20 minuts més. Si considereu que el guisat necessita una mica d'aigua hi podeu afegir, però rectifiqueu també de sal.
![tall rodo rovellons pas61 tall rodo rovellons pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/61/86/tall-rodo-rovellons-pas61.jpeg)
Passat aquest temps, la carn estarà pràcticament cuita. Serà el moment d'incorporar la picada d'ametlles i all que teníem reservada.
![tall rodo rovellons pas62 tall rodo rovellons pas62](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/62/13/tall-rodo-rovellons-pas62.jpeg)
Ja només ens queda deixar-ho coure tot junt durant 5 minuts més.
![tall rodo rovellons pas63 tall rodo rovellons pas63](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/62/40/tall-rodo-rovellons-pas63.jpeg)
I tindrem el nostre plat acabat. És important deixar reposar el guisat un mínim de 24 hores. Un cop estigui totalment fred, reserveu-lo a la nevera. La carn es tornarà encara més melosa i en general estarà molt més bo que recent fet. Feu-me cas. Per tant, si voleu presentar aquest plat un Diumenge l'haureu de cuinar el Dissabte... o el Divendres.
![tall rodo rovellons pas64 tall rodo rovellons pas64](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/62/67/tall-rodo-rovellons-pas64.jpeg)
A l'endemà, només haurem d'escalfar-ho...
![tall rodo rovellons pas65 tall rodo rovellons pas65](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/62/94/tall-rodo-rovellons-pas65.jpeg)
... i emplatar-ho.
![tall rodo rovellons pas66 tall rodo rovellons pas66](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/63/21/tall-rodo-rovellons-pas66.jpeg)
Per cert, vigileu la temperatura dels plats on servireu la carn, que és un tema que no es comenta i també és important. A l'hivern el passo 30 segons pel microones abans d'emplatar.
![tall rodo rovellons pas67 tall rodo rovellons pas67](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/63/48/tall-rodo-rovellons-pas67.jpeg)
Com totes les carns guisades, podeu acompanyar-la d'una base de puré de patata o trumfada. Però la guarnició també poder ser unes patates fregides, al forn o bullides.
![tall rodo rovellons pas68 tall rodo rovellons pas68](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/95/63/75/tall-rodo-rovellons-pas68.jpeg)
I a sucar-hi pa, eh?... que un dia és un dia. I si podeu fer-vos amb un bon porronet de vi... es convertirà en el dinar perfecte.
Bon profit!