Un dels meus pastissos favorits. Penso que és el pastís més senzill de fer que existeix, de veritat ho dic, eh?... ja ho veureu
250 g d'ametlla marcona en pols
50 g d'ametlla marcona en gra
250 g de sucre
5 ous
5 gotes d'essència natural de llimona
1 rajolí de vi "Pedro Ximenez"
1/2 cullerada de canyella en pols
1 full de pasta brisa
Variants:
- Si la feu sense pasta brisa necessitareu farina i mantega per untar el motlle i evitar que s'enganxi
- Podeu canviar el "Pedro Ximenez" per qualsevol vi dolç (moscatell, mistela, garantxa, etc...)
- Podeu substituir l'essència de llimona per ratlladura de pell de llimona
- Si no us agradar trobar-vos els trossets d'ametlla, podeu fer servir 300 g d'ametlla en pols i no utilitzar l'ametlla en gra.
Preparem tots els ingredients.
Recordeu que en acabar ens farà falta una creu de Santiago per a poder decorar el pastís. Jo me l'he feta amb plàstic dur i així la podré rentar amb aigua si cal.
Si se us munta no passa res podeu aixafar-la una mica i anivellar-la.
Reservem el motlle folrat.
Ara en un bol hi batrem els ous...
... amb el sucre.
Hi afegirem també l'ametlla en pols...
... i l'ametlla en gra.
Ho barrejarem manualment amb un batedor.
Perfecte.
Ara hi afegirem la canyella mòlta.
Una mica al gust.
També hi posarem l'essència de llimona que podeu comprar en qualsevol herbolari. Si no en teniu sempre podeu utilitzar la ratlladura de la pell d'una llimona.
Jo hi posaré 5 gotes.
I finalment el vi dolç. Jo he gastat aquest "Pedro Ximenez" que tenia a mà però podeu fer servir un Oporto, un moscatell o una mistela qualsevol.
He posat aproximadament una tassa de cafè.
Molt bé.
Ho barregem tot plegat de nou.
I ara si, ja podem abocar la nostra barreja dins el motlle que teníem folrat amb pasta brisa.
Escureu-ho bé, eh?
Si voleu podeu retallar la pasta brisa sobrant amb un ganivet.
Per la resta de pasta brisa sobrant no us preocupeu. Ara només ens quedarà enfornar el nostre pastís.
L'hem de coure a 170 graus durant uns 50 minuts aproximadament.
Controleu la cocció de tant en tant. Si noteu que el vostre forn torra en excés el farciment...
... podeu tapar el pastis amb una fulla de paper d'alumini i acabar així la cocció.
Un cop fora del forn, podeu retallar l'excés de pasta brisa amb facilitat.
Pràcticament sortirà d'una peça.
Un cop s'hagi refredat a temperatura ambient l'abocarem com si d'una truita es tractés...
... per a col·locar-lo sobre un cartró i blonda.
Què ens queda?... decorar amb la creu de Santiago, és clar!
Una mica de sucre en pols (llustre)...
... i al retirar la creu ja tindrem el pastís acabat.
Té bona pinta, no?
Farem un tall.
Què bo! m'encanta aquest pastís!
Però falta alguna coseta, no?
És clar! el vi! tireu un bon raig de vi dolç per sobre.
El pastís quedarà ben xopat.
Tot i que hi ha qui no en vol de vi.
INDICACIÓ PER A LA VERSIÓ SENSE FOLRE: Si us decidiu per fer la versió sense folre haureu de tenir en compte el següent: Heu de untar el motlle amb mantega desfeta.
A continuació enfarineu-lo i retireu l'excés de farina.
Abocarem la pasta dins del motlle...
... i l'enfornarem de la mateixa manera. El podeu acompanyar amb una copeta del mateix vi dolç emprat per la recepta, ja sigui Pedro Ximénez, moscatell, mistela, garnatxa, etc... Bon profit!