Un dels meus pastissos favorits. Penso que és el pastís més senzill de fer que existeix, de veritat ho dic, eh?... ja ho veureu
250 g d'ametlla marcona en pols
50 g d'ametlla marcona en gra
250 g de sucre
5 ous
5 gotes d'essència natural de llimona
1 rajolí de vi "Pedro Ximenez"
1/2 cullerada de canyella en pols
1 full de pasta brisa
Variants:
- Si la feu sense pasta brisa necessitareu farina i mantega per untar el motlle i evitar que s'enganxi
- Podeu canviar el "Pedro Ximenez" per qualsevol vi dolç (moscatell, mistela, garantxa, etc...)
- Podeu substituir l'essència de llimona per ratlladura de pell de llimona
- Si no us agradar trobar-vos els trossets d'ametlla, podeu fer servir 300 g d'ametlla en pols i no utilitzar l'ametlla en gra.
![tarta santiago pas1 tarta santiago pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/50/23/tarta-santiago-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![tarta santiago pas2 tarta santiago pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/50/62/tarta-santiago-pas2.jpeg)
Recordeu que en acabar ens farà falta una creu de Santiago per a poder decorar el pastís. Jo me l'he feta amb plàstic dur i així la podré rentar amb aigua si cal.
![tarta santiago pas4 tarta santiago pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/51/28/tarta-santiago-pas4.jpeg)
![tarta santiago pas5 tarta santiago pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/51/55/tarta-santiago-pas5.jpeg)
Si se us munta no passa res podeu aixafar-la una mica i anivellar-la.
![tarta santiago pas6 tarta santiago pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/51/82/tarta-santiago-pas6.jpeg)
Reservem el motlle folrat.
![tarta santiago pas7 tarta santiago pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/52/09/tarta-santiago-pas7.jpeg)
Ara en un bol hi batrem els ous...
![tarta santiago pas8 tarta santiago pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/52/36/tarta-santiago-pas8.jpeg)
... amb el sucre.
![tarta santiago pas9 tarta santiago pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/52/63/tarta-santiago-pas9.jpeg)
Hi afegirem també l'ametlla en pols...
![tarta santiago pas10 tarta santiago pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/52/90/tarta-santiago-pas10.jpeg)
... i l'ametlla en gra.
![tarta santiago pas11 tarta santiago pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/53/17/tarta-santiago-pas11.jpeg)
Ho barrejarem manualment amb un batedor.
![tarta santiago pas12 tarta santiago pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/53/44/tarta-santiago-pas12.jpeg)
Perfecte.
![tarta santiago pas13 tarta santiago pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/53/71/tarta-santiago-pas13.jpeg)
Ara hi afegirem la canyella mòlta.
![tarta santiago pas14 tarta santiago pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/54/25/tarta-santiago-pas14.jpeg)
Una mica al gust.
![tarta santiago pas16 tarta santiago pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/54/79/tarta-santiago-pas16.jpeg)
També hi posarem l'essència de llimona que podeu comprar en qualsevol herbolari. Si no en teniu sempre podeu utilitzar la ratlladura de la pell d'una llimona.
![tarta santiago pas17 tarta santiago pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/55/06/tarta-santiago-pas17.jpeg)
Jo hi posaré 5 gotes.
![tarta santiago pas18 tarta santiago pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/55/33/tarta-santiago-pas18.jpeg)
I finalment el vi dolç. Jo he gastat aquest "Pedro Ximenez" que tenia a mà però podeu fer servir un Oporto, un moscatell o una mistela qualsevol.
![tarta santiago pas19 tarta santiago pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/55/60/tarta-santiago-pas19.jpeg)
He posat aproximadament una tassa de cafè.
Molt bé.
![tarta santiago pas21 tarta santiago pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/56/14/tarta-santiago-pas21.jpeg)
Ho barregem tot plegat de nou.
![tarta santiago pas22 tarta santiago pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/56/41/tarta-santiago-pas22.jpeg)
I ara si, ja podem abocar la nostra barreja dins el motlle que teníem folrat amb pasta brisa.
![tarta santiago pas23 tarta santiago pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/56/68/tarta-santiago-pas23.jpeg)
Escureu-ho bé, eh?
![tarta santiago pas24 tarta santiago pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/56/95/tarta-santiago-pas24.jpeg)
Si voleu podeu retallar la pasta brisa sobrant amb un ganivet.
![tarta santiago pas25 tarta santiago pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/57/22/tarta-santiago-pas25.jpeg)
Per la resta de pasta brisa sobrant no us preocupeu. Ara només ens quedarà enfornar el nostre pastís.
![tarta santiago pas26 tarta santiago pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/57/91/tarta-santiago-pas26.jpeg)
L'hem de coure a 170 graus durant uns 50 minuts aproximadament.
![tarta santiago pas27 tarta santiago pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/58/18/tarta-santiago-pas27.jpeg)
Controleu la cocció de tant en tant. Si noteu que el vostre forn torra en excés el farciment...
![tarta santiago pas28 tarta santiago pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/58/75/tarta-santiago-pas28.jpeg)
... podeu tapar el pastis amb una fulla de paper d'alumini i acabar així la cocció.
![tarta santiago pas29 tarta santiago pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/59/11/tarta-santiago-pas29.jpeg)
Un cop fora del forn, podeu retallar l'excés de pasta brisa amb facilitat.
![tarta santiago pas30 tarta santiago pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/59/38/tarta-santiago-pas30.jpeg)
Pràcticament sortirà d'una peça.
![tarta santiago pas31 tarta santiago pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/59/65/tarta-santiago-pas31.jpeg)
Un cop s'hagi refredat a temperatura ambient l'abocarem com si d'una truita es tractés...
![tarta santiago pas32 tarta santiago pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/60/19/tarta-santiago-pas32.jpeg)
... per a col·locar-lo sobre un cartró i blonda.
![tarta santiago pas33 tarta santiago pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/60/46/tarta-santiago-pas33.jpeg)
Què ens queda?... decorar amb la creu de Santiago, és clar!
![tarta santiago pas34 tarta santiago pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/60/73/tarta-santiago-pas34.jpeg)
Una mica de sucre en pols (llustre)...
![tarta santiago pas35 tarta santiago pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/61/00/tarta-santiago-pas35.jpeg)
... i al retirar la creu ja tindrem el pastís acabat.
![tarta santiago pas36 tarta santiago pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/61/27/tarta-santiago-pas36.jpeg)
Té bona pinta, no?
![tarta santiago pas37 tarta santiago pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/61/78/tarta-santiago-pas37.jpeg)
Farem un tall.
![tarta santiago pas38 tarta santiago pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/62/05/tarta-santiago-pas38.jpeg)
Què bo! m'encanta aquest pastís!
![tarta santiago pas39 tarta santiago pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/62/38/tarta-santiago-pas39.jpeg)
Però falta alguna coseta, no?
![tarta santiago pas40 tarta santiago pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/62/74/tarta-santiago-pas40.jpeg)
És clar! el vi! tireu un bon raig de vi dolç per sobre.
![tarta santiago pas41 tarta santiago pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/63/01/tarta-santiago-pas41.jpeg)
El pastís quedarà ben xopat.
![tarta santiago pas42 tarta santiago pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/63/28/tarta-santiago-pas42.jpeg)
Tot i que hi ha qui no en vol de vi.
![tarta santiago pas43 tarta santiago pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/63/55/tarta-santiago-pas43.jpeg)
INDICACIÓ PER A LA VERSIÓ SENSE FOLRE: Si us decidiu per fer la versió sense folre haureu de tenir en compte el següent: Heu de untar el motlle amb mantega desfeta.
![tarta santiago pas44 tarta santiago pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/63/82/tarta-santiago-pas44.jpeg)
A continuació enfarineu-lo i retireu l'excés de farina.
![tarta santiago pas45 tarta santiago pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/64/09/tarta-santiago-pas45.jpeg)
Abocarem la pasta dins del motlle...
... i l'enfornarem de la mateixa manera. El podeu acompanyar amb una copeta del mateix vi dolç emprat per la recepta, ja sigui Pedro Ximénez, moscatell, mistela, garnatxa, etc... Bon profit!