Un dels meus pastissos favorits. Penso que és el pastís més senzill de fer que existeix, de veritat ho dic, eh?... ja ho veureu

Ingredients

250 g d'ametlla marcona en pols

50 g d'ametlla marcona en gra

250 g de sucre

5 ous

5 gotes d'essència natural de llimona

1 rajolí de vi "Pedro Ximenez"

1/2 cullerada de canyella en pols

1 full de pasta brisa

 

Variants:

- Si la feu sense pasta brisa necessitareu farina i mantega per untar el motlle i evitar que s'enganxi

- Podeu canviar el "Pedro Ximenez" per qualsevol vi dolç (moscatell, mistela, garantxa, etc...)

- Podeu substituir l'essència de llimona per ratlladura de pell de llimona

- Si no us agradar trobar-vos els trossets d'ametlla, podeu fer servir 300 g d'ametlla en pols i no utilitzar l'ametlla en gra.

Preparació
1.
tarta santiago pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
tarta santiago pas2

Recordeu que en acabar ens farà falta una creu de Santiago per a poder decorar el pastís. Jo me l'he feta amb plàstic dur i així la podré rentar amb aigua si cal.

3.
tarta santiago pas4
4.
tarta santiago pas5

Si se us munta no passa res podeu aixafar-la una mica i anivellar-la.

5.
tarta santiago pas6

Reservem el motlle folrat.

6.
tarta santiago pas7

Ara en un bol hi batrem els ous...

7.
tarta santiago pas8

... amb el sucre.

8.
tarta santiago pas9

Hi afegirem també l'ametlla en pols...

9.
tarta santiago pas10

... i l'ametlla en gra.

10.
tarta santiago pas11

Ho barrejarem manualment amb un batedor.

11.
tarta santiago pas12

Perfecte.

12.
tarta santiago pas13

Ara hi afegirem la canyella mòlta.

13.
tarta santiago pas14

Una mica al gust.

14.
tarta santiago pas16

També hi posarem l'essència de llimona que podeu comprar en qualsevol herbolari. Si no en teniu sempre podeu utilitzar la ratlladura de la pell d'una llimona.

15.
tarta santiago pas17

Jo hi posaré 5 gotes.

16.
tarta santiago pas18

I finalment el vi dolç. Jo he gastat aquest "Pedro Ximenez" que tenia a mà però podeu fer servir un Oporto, un moscatell o una mistela qualsevol.

17.
tarta santiago pas19

He posat aproximadament una tassa de cafè.

18.

Molt bé.

19.
tarta santiago pas21

Ho barregem tot plegat de nou.

20.
tarta santiago pas22

I ara si, ja podem abocar la nostra barreja dins el motlle que teníem folrat amb pasta brisa.

21.
tarta santiago pas23

Escureu-ho bé, eh?

22.
tarta santiago pas24

Si voleu podeu retallar la pasta brisa sobrant amb un ganivet.

23.
tarta santiago pas25

Per la resta de pasta brisa sobrant no us preocupeu. Ara només ens quedarà enfornar el nostre pastís.

24.
tarta santiago pas26

L'hem de coure a 170 graus durant uns 50 minuts aproximadament.

25.
tarta santiago pas27

Controleu la cocció de tant en tant. Si noteu que el vostre forn torra en excés el farciment...

26.
tarta santiago pas28

... podeu tapar el pastis amb una fulla de paper d'alumini i acabar així la cocció.

27.
tarta santiago pas29

Un cop fora del forn, podeu retallar l'excés de pasta brisa amb facilitat.

28.
tarta santiago pas30

Pràcticament sortirà d'una peça.

29.
tarta santiago pas31

Un cop s'hagi refredat a temperatura ambient l'abocarem com si d'una truita es tractés...

30.
tarta santiago pas32

... per a col·locar-lo sobre un cartró i blonda.

31.
tarta santiago pas33

Què ens queda?... decorar amb la creu de Santiago, és clar!

32.
tarta santiago pas34

Una mica de sucre en pols (llustre)...

33.
tarta santiago pas35

... i al retirar la creu ja tindrem el pastís acabat.

34.
tarta santiago pas36

Té bona pinta, no?

35.
tarta santiago pas37

Farem un tall.

36.
tarta santiago pas38

Què bo! m'encanta aquest pastís!

37.
tarta santiago pas39

Però falta alguna coseta, no?

38.
tarta santiago pas40

És clar! el vi! tireu un bon raig de vi dolç per sobre.

39.
tarta santiago pas41

El pastís quedarà ben xopat.

40.
tarta santiago pas42

Tot i que hi ha qui no en vol de vi.

41.
tarta santiago pas43

INDICACIÓ PER A LA VERSIÓ SENSE FOLRE: Si us decidiu per fer la versió sense folre haureu de tenir en compte el següent: Heu de untar el motlle amb mantega desfeta.

42.
tarta santiago pas44

A continuació enfarineu-lo i retireu l'excés de farina.

43.
tarta santiago pas45

Abocarem la pasta dins del motlle...

44.

... i l'enfornarem de la mateixa manera. El podeu acompanyar amb una copeta del mateix vi dolç emprat per la recepta, ja sigui Pedro Ximénez, moscatell, mistela, garnatxa, etc... Bon profit!