Avui us porto una forma diferent de menjar calçots: en tempura. Però no compreu els preparats per a tempura que podeu trobar al súper. Us explicaré com fer-la al més pur estil japonès amb ingredients ben senzills.

Per fer el plat una mica més complet, he volgut acompanyar els calçots amb uns shiitakes i uns pebrotets del padró. La tempura japonesa s'acostuma a acompanyar de salsa Tentsuyu (barreja de Dashi, Soja i Mirin), però com no podia ser d'una altra manera amb aquesta fusió, la servirem amb la nostrada salsa romesco.

Com que la tempura es cou ràpidament, el calçot en cru us podria quedar poc cuit. És per això que us recomano coure'l prèviament, bullir-lo una mica (escaldar-los) o coure'ls al forn. També podeu aprofitar calçots sobrants d'una calçotada ja cuits. Aquesta recepta és d'aquelles que us farà embrutar la cuina, això és cert, però val la pena, creieu-me!

Som-hi!

Ingredients

1 ou sencer

350ml d'aigua molt freda

250-300 g de farina

2 cullerades de gingebre en pols

2 glaçons

sal

oli per fregir

 

Variants:

Podeu incorporar a la tempura qualsevol altre verdura, cuita o no, en funció del gruix que tingui

Podeu fer servir altres tipus de bolets

S'hi pot afegir un raig de sake a la pasta

Preparació
1.
tempura japonesa calcots pas1

Com us explico a la introducció, necessitarem que els calçots siguin cuits. Podeu aprofitar els sobrants d'una calçotada.

2.
tempura japonesa calcots pas2

Altrament, compreu un manat de 25 calçots, i en tindreu per a 4-6 persones. Ah! per cert, primer de tot poseu aigua al congelador, per tenir-la ben freda després.

3.
tempura japonesa calcots pas4

Ara toca preparar el calçot. Talleu la part més verda.

4.
tempura japonesa calcots pas5

Talleu també les arrels.

5.
tempura japonesa calcots pas6

Ara, feu un lleuger tall longitudinal sobre el calçot que us servirà per retirar la primera capa que descartareu.

6.
tempura japonesa calcots pas7

Notareu que d'aquesta manera resultarà molt fàcil pelar-lo.

7.
tempura japonesa calcots pas8

Seguidament, renteu-lo bé, que no quedi gens de sorra.

8.
tempura japonesa calcots pas9

Si cal, retireu la part més dura de l'arrel.

9.
tempura japonesa calcots pas10

Feu el mateix amb tots els calçots, amb paciència.

10.
tempura japonesa calcots pas11

I reserveu-los ben nets.

11.
tempura japonesa calcots pas12

Talleu els bolets per la meitat i ho reserveu també.

12.
tempura japonesa calcots pas14

No els tingueu massa estona bullint o se us desfaran. Només volem que quedin tous. Pareu el foc i els escorreu.

13.
tempura japonesa calcots pas15

Ara toca preparar la pasta de tempura. En un bol ben fred, tireu-hi un ou sencer. Si és ecològic millor.

14.
tempura japonesa calcots pas16

Tireu-hi una mica de sal, com una cullerada de café.

15.
tempura japonesa calcots pas17

Ara tireu l'aigua ben freda, gairebé congelada. Aproximadament dos gots.

16.
tempura japonesa calcots pas18

Barregeu-ho molt bé, amb ganes. La barreja d'ou i aigua es diu Tamamizu.

17.
tempura japonesa calcots pas19

Afegiu-hi ara dues cullerades de café de gingebre en pols.

18.
tempura japonesa calcots pas20

I la farina, que pesareu prèviament.

19.
tempura japonesa calcots pas22

Reserveu-la a la nevera.

20.
tempura japonesa calcots pas23

Poseu a escalfar una bona quantitat d'oli per fregir. Llavors, enfarineu lleugerament els calçots.

21.
tempura japonesa calcots pas24

Ara, tireu un parell de glaçons a la pasta de tempura, per assegurar-nos que es mantindrà sempre ben freda.

22.
tempura japonesa calcots pas25

I submergiu el calçot enfarinat.

23.
tempura japonesa calcots pas26

Quan l'oli sigui ben calent, poseu el calçot.

24.
tempura japonesa calcots pas27

Per donar la forma característica d'aquesta tempura cal anar tirant gotetes de pasta sobre el calçot fregint-se. Li doneu la volta i feu la mateixa operació.

25.
tempura japonesa calcots pas28

Un cop siguin daurats ja els podeu reservar sobre un paper absorbent.

26.
tempura japonesa calcots pas29

Seguidament, feu el mateix amb els bolets i els pebrots.

27.
tempura japonesa calcots pas30

Ho podeu fregir tot junt.

28.
tempura japonesa calcots pas31

Paper absorbent i, si voleu, una mica de sal.

29.
tempura japonesa calcots pas32

I finalment, ho serviu tot junt, amb la salsa de romesco.

30.
tempura japonesa calcots pas33

Bona presència i molt bo de gust tot plegat, creieu-me!

31.
tempura japonesa calcots pas34

Que com han quedat per dins?... doncs així, perfectes.

32.
tempura japonesa calcots pas35

Ummmmm! Cosa bona! Bon Profit!