A l'estiu, en especial els dies de forta calor, bé molt de gust dinar plats freds. Si us agraden les preparacions fredes amb patata, la recepta d'avui us encantarà i elevarà el tradicional braç de patata i tonyina amb allioli a un nivell de sofisticació màxim. Vaja, que quedareu molt bé amb els vostres convidats!.
La preparació és una mica laboriosa (tampoc massa) però molt senzilla alhora. A més, serà una bona excusa per introduir els nens i les nenes a la cuina.
Us recomanaria fer aquesta recepta unes hores abans de consumir-la, el mateix dia de bon matí o, fins i tot, la nit anterior. Cal que reposi a la nevera i estigui ben freda al servir-la.
Som-hi!
2 patates grans
2 potes de pop cuit
6-8 gambes salades x persona
pebre vermell (dolç o picant)
1/2 ceba tendra trinxada
oli d'oliva verge extra
sal en escates
Per fer l'allioli:
oli d'oliva suau
3 grans d'all negre
1 gra d'all normal
unes gotes de suc de llimona
1 ou
sal
Variants:
- Podeu afegir-hi olives i anxoves
- Es pot incorporar un ou dur trinxat
- Es poden utilitzar gambes fresques, marcant-les a la planxa i utilitzar els caps i les pells per fer un brou on coure les patates
- Si el pop s'ha de coure, podeu aprofitar l'aigua per coure les patates també
Primer de tot, peleu i talleu les patates a trossos. Poseu-les a bullir.
Mentre es fan les patates, prepareu la resta d'ingredients. Ara li toca al pop.
I talleu-lo a rodanxes. Algunes més grosses per decorar el plat i la resta més trinxat per barrejar amb les patates.
Prepareu també les gambes salades.
Peleu entre 6-10 gambes salades per persona. Reserveu un parell per decorar el plat i la resta talleu-les per la meitat per barrejar-les amb la patata.
Ara, prepareu l'allioli. El podreu trobar en qualsevol botiga especialitzada, sobretot en botigues de venda de llegums.
El seu sabor és intens i perfumat, també més dolç que el de l'all normal i gairebé no pica. És per això que li afegim una mica d'all normal per garantir el picant esperat d'un allioli suau.
Poseu l'oli, l'ou, els alls, unes gotes de llimona i una mica de sal en un bol per triturar i emulsioneu la barreja.
Us quedarà una maionesa amb all i punts negres, més fosca, amb tons marrons. Reserveu l'allioli a la nevera, ben tapat.
Quan les patates siguin ben cuites, les escorreu i les deixeu refredar.
Aixafeu bé totes les patates, les saleu, les empebreu i li tireu una mica de pebre vermell (dolç o picant).
Ara, trinxeu mitja ceba tendra.
En un bol, poseu la patata, les gambes, el pop i la ceba.
Afegiu-hi una bona quantitat d'allioli, reservant una part per decorar el plat.
I ho barregeu. Deixeu refredar a la nevera aquesta barreja ben tapada, fins al moment de consumir-la.
Prepareu cada plat amb un motlle.
Cobriu-ho amb allioli.
Decoreu amb rodanxes maques de pop i gambes.
I per acabar, tireu per sobre un polsim de pebre vermell, sal en escates i un raig d'oli d'oliva verge extra.
Espectacular a la taula!
I espectacular en boca! No us ho podeu perdre!
I finalment us deixo una decoració alternativa, amb anxoves i olives. Bon profit!