El tomàquet de Montserrat és una hortalissa delicada i de baixa productivitat, de gran calibre, força buit per dintre, amb poca polpa i de color extern rosa, que presenta forma de carabassa, amb ondulacions arrodonides i suaus. Té un gust lleugerament dolcenc i refrescant. Com que té poca polpa és ideal per menjar cru, en amanides i altres plats freds.

El principal component del tomàquet és l'aigua i, per tant, el seu valor energètic és molt baix. El contingut en sucres és lleugerament superior a la resta de verdures, la qual cosa fa que tingui un lleuger gust dolç. La seva importància recau en l'elevada aportació de vitamines, minerals i fibra. Té un elevat efecte antioxidant gràcies al seu contingut en vitamina E, vitamina C i carotens. En definitiva, una combinació senzilla però extraordinària alhora. Gaudeix d'unes bones anxoves de l'Escala i gaudeix del tomàquet de temporada ecològic, un plaer cada cop més valorat.

Ingredients
  • Tomàquets varietat "Montserrat"
  • Anxoves de l'Escala
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

Variants

  • S'hi poden posar unes olives
  • S'hi pot afegir ceba
Preparació
1.

Avui n'utilitzaré un parell amb els que faré una amanida d'entrant.

2.

Les anxoves, com m'agrada a mi, les dessalem prèviament i les reservem en oli. 

3.

Renta i talla els tomàquets a quarts.

4.

Emplata'ls directament.

5.

Talla unes tires fines de ceba dolça.

6.

Acaba el plat amb les anxoves i un bon raig d'oli d'oliva.

7.

Jo, fins i tot, hi he afegit ou dur. I ara t'ensenyaré una forma diferent de presentar el plat que, penso, fa una mica més de goig.

8.

Un cop rentats, talla els tomàquets a llesques primes.

9.

Col·loca'n tres a cada plat.

10.

Amaneix-ho amb oli d'oliva verge extra i, si vols, una mica de sal. Jo no en poso, ja que considero que les anxoves ja són prou salades.

11.

I completa el plat amb quatre filets d'anxoves per sobre.

12.

I a gaudir.

13.

Mitja vida.

14.

Pots preparar el mateix plat fent trossos amb el tomàquet i les anxoves.

15.

Bon profit!

16.I PER BEURE...