Avui us presento un plat fred, ideal per a les èpoques de més calor. Un entrant refrescant, apetitós i de fàcil elaboració. Val la pena, i molt, aprofitar bé la llarga temporada de tomàquets. Intenteu comprar-los ecològics, de confiança, d'aquells tomàquets gustosos de tota la vida. En aquesta recepta he utilitzat tomàquets i ous ecològics i el resultat ha estat extraordinari. El tomàquet de Montserrat és ideal per a farcir, ja que el seu interior és força buit, però podeu fer servir la varietat de tomàquet que més us agradi. D'altra banda, he volgut utilitzar bonítol conservat en oli d'oliva.

D'aquesta manera, la textura del bonítol es conserva més sencera que la clàssica tonyina en llauna i el gust en boca canvia notablement. Per acabar d'adobar-ho, he incorporat una mica d'orenga silvestre que em porten del sud de la península. La flaire que fa és espectacular, ben lluny de l'orenga que habitualment comprem al supermercat i que ha perdut gran part del seu aroma original. Finalment, he decidit acompanyar el tomàquet farcit amb uns 'peppersweets' que podeu comprar ja preparats. Són petits pebrots vermells adobats en vinagre i farcits amb tonyina o formatge. Vaja, que m'ha semblat una bona guarnició per aquest plat. Espero que us agradi.

Ingredients

3 tomàquets de la varietat "Montserrat"

3 ous durs

1 pot de conserva de bonítol en oli d'oliva

Salsa 'ketchup'

Maionesa

Orenga

Pebre negre

'Peppersweets' farcits per decorar

Oli d'oliva verge extra

Sal

 

Variants:

S'hi poden posar unes olives al farciment

S'hi pot afegir ceba dolça també

Preparació
1.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas1

Preparem tots els ingredients. Aquesta varietat de tomàquet de Montserrat és molt especial i no la trobareu fins que sigui temporada.

2.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas2

El que farem primer serà posar a bullir tres ous.

3.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas3

Passats 10 minuts els refredarem amb aigua freda. Els pelarem i els reservarem.

4.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas4

Anem a pels tomàquets.

5.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas5

Renteu-los bé.

6.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas6

Feu un tall a part superior del tomàquet que serveixi com a tapa després.

7.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas7

Amb la punta del ganivet, talleu el contingut carnós del centre del tomàquet.

8.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas8

Sortirà amb facilitat.

9.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas9

Comprovareu que a l'interior del tomàquet encara hi queden llavors.

10.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas10

Renteu el tomàquet per dins.

11.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas11

Les llavors hauran desaparegut.

12.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas12

Torneu a col·locar les tapes, cadascuna al seu lloc i en la seva posició, i reserveu els tomàquets.

13.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas13

Anem a preparar el farciment ara. Obrim un pot de bonítol en oli d'oliva.

14.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas14

Jo he utilitzat un tall com aquest per cada tomàquet.

15.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas15

Col·loqueu el bonítol en un bol o recipient on fer la barreja amb la resta d'ingredients.

16.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas16

Seguidament, hi posarem l'ou dur que teníem reservat.

17.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas17

Amb l'ajuda d'un ganivet, talleu una mica els trossos de bonítol i d'ou, sense esmicolar-ho en excés. A mi, personalment, m'agrada trobar-me trossos una mica grossos.

18.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas18

A continuació, hi afegirem tres cullerades de maionesa.

19.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas19

I una cullerada i mitja, aproximadament, de salsa 'ketchup'.

20.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas20

En aquest punt, hi afegirem també l'orenga.

21.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas21

Poseu-ne la quantitat que us agradi. Jo he posat una cullerada aproximadament.

22.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas22

I per acabar, una mica de pebre negre al gust.

23.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas23

Remeneu-ho tot plegat.

24.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas24

Recuperem els tomàquets. Els salarem per dins una mica.

25.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas25

També hi posarem un raig d'oli d'oliva verge extra.

26.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas26

I ara omplirem cada tomàquet amb el farciment que hem preparat. Sigueu generosos.

27.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas27

Prepareu un tomàquet per persona, decoreu-lo amb dos 'peppersweets' i amaniu-ho tot amb un bon raig d'oli d'oliva.

28.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas28

Una mica de sal per sobre i ja hem acabat.

29.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas29

Ja els podeu servir directament o reservar a la nevera.

30.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas30

És interessant omplir-los molt i fer que el farciment sobresurti del tomàquet. D'aquesta manera, un cop tapat, el conjunt quedarà més atractiu a la vista.

31.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas31

En tastem un?

32.
tomaquets montserrat farcits tonyina ou dur pas32

Mmmm! També els podeu servir tots junts i que cadascú n'agafi el seu. Bon profit!