Avui us presento un plat fred, ideal per a les èpoques de més calor. Un entrant refrescant, apetitós i de fàcil elaboració. Val la pena, i molt, aprofitar bé la llarga temporada de tomàquets. Intenteu comprar-los ecològics, de confiança, d'aquells tomàquets gustosos de tota la vida. En aquesta recepta he utilitzat tomàquets i ous ecològics i el resultat ha estat extraordinari. El tomàquet de Montserrat és ideal per a farcir, ja que el seu interior és força buit, però podeu fer servir la varietat de tomàquet que més us agradi. D'altra banda, he volgut utilitzar bonítol conservat en oli d'oliva.
D'aquesta manera, la textura del bonítol es conserva més sencera que la clàssica tonyina en llauna i el gust en boca canvia notablement. Per acabar d'adobar-ho, he incorporat una mica d'orenga silvestre que em porten del sud de la península. La flaire que fa és espectacular, ben lluny de l'orenga que habitualment comprem al supermercat i que ha perdut gran part del seu aroma original. Finalment, he decidit acompanyar el tomàquet farcit amb uns 'peppersweets' que podeu comprar ja preparats. Són petits pebrots vermells adobats en vinagre i farcits amb tonyina o formatge. Vaja, que m'ha semblat una bona guarnició per aquest plat. Espero que us agradi.
3 tomàquets de la varietat "Montserrat"
3 ous durs
1 pot de conserva de bonítol en oli d'oliva
Salsa 'ketchup'
Maionesa
Orenga
Pebre negre
'Peppersweets' farcits per decorar
Oli d'oliva verge extra
Sal
Variants:
S'hi poden posar unes olives al farciment
S'hi pot afegir ceba dolça també
Preparem tots els ingredients. Aquesta varietat de tomàquet de Montserrat és molt especial i no la trobareu fins que sigui temporada.
El que farem primer serà posar a bullir tres ous.
Passats 10 minuts els refredarem amb aigua freda. Els pelarem i els reservarem.
Anem a pels tomàquets.
Renteu-los bé.
Feu un tall a part superior del tomàquet que serveixi com a tapa després.
Amb la punta del ganivet, talleu el contingut carnós del centre del tomàquet.
Sortirà amb facilitat.
Comprovareu que a l'interior del tomàquet encara hi queden llavors.
Renteu el tomàquet per dins.
Les llavors hauran desaparegut.
Torneu a col·locar les tapes, cadascuna al seu lloc i en la seva posició, i reserveu els tomàquets.
Anem a preparar el farciment ara. Obrim un pot de bonítol en oli d'oliva.
Jo he utilitzat un tall com aquest per cada tomàquet.
Col·loqueu el bonítol en un bol o recipient on fer la barreja amb la resta d'ingredients.
Seguidament, hi posarem l'ou dur que teníem reservat.
Amb l'ajuda d'un ganivet, talleu una mica els trossos de bonítol i d'ou, sense esmicolar-ho en excés. A mi, personalment, m'agrada trobar-me trossos una mica grossos.
A continuació, hi afegirem tres cullerades de maionesa.
I una cullerada i mitja, aproximadament, de salsa 'ketchup'.
En aquest punt, hi afegirem també l'orenga.
Poseu-ne la quantitat que us agradi. Jo he posat una cullerada aproximadament.
I per acabar, una mica de pebre negre al gust.
Remeneu-ho tot plegat.
Recuperem els tomàquets. Els salarem per dins una mica.
També hi posarem un raig d'oli d'oliva verge extra.
I ara omplirem cada tomàquet amb el farciment que hem preparat. Sigueu generosos.
Prepareu un tomàquet per persona, decoreu-lo amb dos 'peppersweets' i amaniu-ho tot amb un bon raig d'oli d'oliva.
Una mica de sal per sobre i ja hem acabat.
Ja els podeu servir directament o reservar a la nevera.
És interessant omplir-los molt i fer que el farciment sobresurti del tomàquet. D'aquesta manera, un cop tapat, el conjunt quedarà més atractiu a la vista.
En tastem un?
Mmmm! També els podeu servir tots junts i que cadascú n'agafi el seu. Bon profit!