Com veureu, aquest és un plat força mediterràni... on trobarem moltes similituds amb d'altres receptes semblants com la Tonyina amb tomàquet o samfaina. Però en aquesta ocasió, l'anxova, el llorer i el julivert fan que la salsa tingui un gust peculiar i el plat resulti atractiu i amb personalitat pròpia. Si teniu tonyina i no sabeu com fer-la, només us caldran 30 minuts per preparar un plat molt bo i molt sa.

Ingredients

2 talls de tonyina  

6 tomàquets grans

2 dents d'all  

1 ceba petita picada  

2 fulles de llorer

5 o 6 filets d'anxova  

1 cullerada de pebre vermell dolç

1 got d'aigua  

julivert fresc picat

una mica de farina  

oli d'oliva

pebre negre

sal

  

Variants:  

- Podeu fer el mateix plat amb "bonítol" en comptes de tonyina.

Preparació
1.

Aquest és el llibre d'on he extret la recepta. No és de cap autor en especial, si no d'un editora.

2.

Preparem els ingredients.

3.

De fet, a la recepta original parlen de "jitomates" en comptes de tomàquets, però després de buscar-ho he vist que és exactament igual que els tomàquets. Almenys així els anomenen a Mèxic.

4.

Quatre o cinc filets d'anxova.

5.

Piquem una ceba i matxaquem un parell de grans d'all. Reservem un parell de fulles de llorer.

6.

La tonyina, ben neta i sense pell.

7.

Els tomàquets (o "jitomates", jeje), els triturem i els barregem amb una culleradeta de pebre vermell dolç.

8.

Ara salem i empebrem la tonyina per les dues bandes.

9.

Espolvoregem una mica de farina per sobre de la tonyina per totes dues bandes. No cal arrebossar-la.

10.

En una paella amb unes gotes d'oli... daurem bé la tonyina per les dues bandes.

11.

Amb el foc ben fort... només la volem marcar. Que quedi així.

12.

Reservem la tonyina i en el mateix oli, sofregim la ceba i l'all.

13.

Piquem un bon ramet de julivert fresc i net.

14.

L'incorporem quan la ceba sigui daurada.

15.

Incorporem també les anxoves picadetes....

16.

... i les fulles de llorer.

17.

Ho mantindrem 5 minutets al foc... remenant'ho de tant en tant per extreure'n els aromes.

18.

Incorporem el tomàquet.

19.

Ho salem...

20.

... i ho deixem coure uns 15 minuts a foc lent. Podeu afegir un got d'aigua.

21.

Quan la salsa estigui lligadeta... podeu incorporar de nou els lloms de tonyina.

22.

Ho teniu 5 minutets més i li doneu la volta una vegada a mitja cocció.

23.

Un cop fet, deixeu-ho reposar 5 minutets.

24.

Ja podem emplatar.

25.

A que fa bona pinta?... doncs la tonyina no queda seca... ni molt menys. Queda sucosa i molt agradable al paladar. Clar, no us passeu amb la cocció.

26.

Bon Profit!