Normalment, quan es cuina tonyina fresca, es procura limitar la cocció d'aquesta carn, ja que fàcilment queda eixuta. Fins aquí la majoria hi estarem d'acord.
Però aquesta recepta busca, precisament, la textura cuita de la tonyina, aquella que és més propera a la d'una llauna en conserva. M'enteneu, oi? Per aquest motiu, és imprescindible regar bé la carn amb aquesta deliciosa salsa. I el conjunt, personalment, m'ha semblat molt bo.
Recomanable us diria, tenint en compte que jo sóc dels que admet totes les coccions de la tonyina. Si sou dels que no suporteu la tonyina cuita, podeu estalviar-vos la feina de cuinar aquest plat. També podeu retirar la carn als 10 minuts de cocció i seguir cuinant el plat (la salsa) per separat.
En qualsevol cas, no volia deixar passar l'oportunitat de plasmar l'autèntica elaboració d'aquesta recepta tradicional catalana, (si em permeteu) més enllà dels gustos personals. Som-hi!
1,2 kg de tonyina fresca en un tall
3 tomàquets madurs
1 ceba mitjana
1/4 de litre de vi blanc
Llorer, farigola, romaní i julivert
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
Podeu acompanyar el plat amb arròs blanc
![tonyina estofada pas1 tonyina estofada pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/32/76/tonyina-estofada-pas1.jpeg)
Prepareu les verdures i les herbes.
![tonyina estofada pas2 tonyina estofada pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/33/36/tonyina-estofada-pas2.jpeg)
Prepareu la tonyina també.
![tonyina estofada pas3 tonyina estofada pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/33/63/tonyina-estofada-pas3.jpeg)
El primer que heu de fer és posar-la en remull una estona, amb aigua freda. D'aquesta manera perdrà tota la sang.
![tonyina estofada pas4 tonyina estofada pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/33/90/tonyina-estofada-pas4.jpeg)
![tonyina estofada pas5 tonyina estofada pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/34/17/tonyina-estofada-pas5.jpeg)
Passada l'horeta, ja podeu trinxar la ceba.
![tonyina estofada pas6 tonyina estofada pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/34/44/tonyina-estofada-pas6.jpeg)
Poseu-la a sofregir amb un bon raig d'oli.
![tonyina estofada pas7 tonyina estofada pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/34/71/tonyina-estofada-pas7.jpeg)
Aprofiteu també per ratllar els tomàquets.
![tonyina estofada pas8 tonyina estofada pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/34/98/tonyina-estofada-pas8.jpeg)
Si són madurs i de temporada molt millor, ja que la salsa d'aquest plat és clau.
![tonyina estofada pas9 tonyina estofada pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/35/25/tonyina-estofada-pas9.jpeg)
Reserveu-ho.
![tonyina estofada pas11 tonyina estofada pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/35/79/tonyina-estofada-pas11.jpeg)
Saleu la carn.
![tonyina estofada pas12 tonyina estofada pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/36/06/tonyina-estofada-pas12.jpeg)
I empebreu-la.
![tonyina estofada pas13 tonyina estofada pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/36/33/tonyina-estofada-pas13.jpeg)
Quan la ceba hagi agafat bon color...
![tonyina estofada pas14 tonyina estofada pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/36/60/tonyina-estofada-pas14.jpeg)
poseu-hi la tonyina.
![tonyina estofada pas15 tonyina estofada pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/36/87/tonyina-estofada-pas15.jpeg)
Deixeu que es dauri bé per les dues bandes. En aquest temps la ceba també s'haurà enfosquit més.
![tonyina estofada pas16 tonyina estofada pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/37/14/tonyina-estofada-pas16.jpeg)
A continuació, tireu el vi blanc a la cassola.
![tonyina estofada pas17 tonyina estofada pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/37/41/tonyina-estofada-pas17.jpeg)
Al mateix temps poseu les herbes.
![tonyina estofada pas18 tonyina estofada pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/37/68/tonyina-estofada-pas18.jpeg)
I el tomàquet.
![tonyina estofada pas19 tonyina estofada pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/37/95/tonyina-estofada-pas19.jpeg)
Una mica de sal.
![tonyina estofada pas20 tonyina estofada pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/38/22/tonyina-estofada-pas20.jpeg)
I ho tapeu. Ho heu de deixar coure uns 30 minuts. Si durant la cocció veieu que hi pot faltar líquid, afegiu-hi una mica d'aigua.
![tonyina estofada pas21 tonyina estofada pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/38/49/tonyina-estofada-pas21.jpeg)
Doneu-li la volta de tant en tant.
![tonyina estofada pas22 tonyina estofada pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/38/76/tonyina-estofada-pas22.jpeg)
Retireu la carn i les herbes i ho reserveu.
![tonyina estofada pas23 tonyina estofada pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/39/03/tonyina-estofada-pas23.jpeg)
Amb una batedora deixeu ben fi el suquet.
![tonyina estofada pas24 tonyina estofada pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/39/30/tonyina-estofada-pas24.jpeg)
Us espessirà degut a la ceba.
![tonyina estofada pas25 tonyina estofada pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/39/57/tonyina-estofada-pas25.jpeg)
Aboqueu la salsa per sobre de la tonyina.
![tonyina estofada pas26 tonyina estofada pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/39/84/tonyina-estofada-pas26.jpeg)
I ja ho podeu servir ben calent a taula.
![tonyina estofada pas27 tonyina estofada pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/40/11/tonyina-estofada-pas27.jpeg)
Talleu un tros per persona, tot i que ja sabeu que la carn de tonyina s'esmicola amb facilitat.
![tonyina estofada pas28 tonyina estofada pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/40/38/tonyina-estofada-pas28.jpeg)
Serviu la carn amb salsa i, si voleu, unes escates de sal amb pebre negre.
![tonyina estofada pas29 tonyina estofada pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/40/65/tonyina-estofada-pas29.jpeg)
Bon profit!
![tonyina estofada pas30 tonyina estofada pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/45/40/92/tonyina-estofada-pas30.jpeg)