La tortada és pa de pessic. Així és com se li diu a les pastisseries. És un pa de pessic, potser no massa gustós per menjar sol però sí ideal per a fer pastissos. Fa un temps vam veure com fer pa de pessic amb la recepta tradicional, muntant clares i ou per separat i sense fer ús d'agents químics. Avui us ensenyaré com fer el mateix pa de pessic, però utilitzant emulsionant i impulsor. A més, com a exemple, també farem un pa de pessic amb cacau. Som-hi doncs.

Ingredients

300 g d'ous (6 unitats)  

90 g de clares d'ou o aigua  

250 g de sucre

18 g d'emulift-P

300 g de farina fluixa

10 g d'impulsor químic (impulgas, llevat Royal, etc...)  

  

Variants:

- Si el voleu de xocolata, només heu d'afegir addicionalment 50 g de cacau en pols

- L'impulsor és opcional. Si no el poseu us quedarà força bé igualment.

Preparació
1.
tortada pa pessic emulsionant pas1

Primer de tot... pesarem la farina...

2.
tortada pa pessic emulsionant pas2

... i l'impulsor.

3.
tortada pa pessic emulsionant pas3

Jo utilitzo un que es diu DGF Service...

4.
tortada pa pessic emulsionant pas4

És un impulsor químic, com qualsevol altre impulsor (llevat en pols Royal). Però aquest té més potència.

5.
tortada pa pessic emulsionant pas5

Es poden posar entre 5 i 20 g per quilo de farina. Avui n'hi posarem 10g.

6.
tortada pa pessic emulsionant pas6
7.
8.
tortada pa pessic emulsionant pas8

Farem servir un emulsionant anomenat Emulift-P.

9.
tortada pa pessic emulsionant pas9

Pesarem els 18g.

10.
tortada pa pessic emulsionant pas11

... i els incorporem als ous.

11.
tortada pa pessic emulsionant pas13

Ho barregem a velocitat baixa, al principi. La idea és desfer els ous i lligar-los una mica amb l'emulsionant. En 30 segons ho tindrem.

12.
tortada pa pessic emulsionant pas14

Al principi, poseu una marxa curta per no aixecar massa pols...

13.
tortada pa pessic emulsionant pas15

... i de seguida al màxim...

14.

... en 4 minuts de rellotge ho tindreu a punt.

15.
tortada pa pessic emulsionant pas17

Prepararem el motlle de silicona.

16.

És important que portin barnilles de reforç per a garantir la forma final.

17.
tortada pa pessic emulsionant pas19

Ha de quedar, més o menys, un dit de motlle sense omplir.

18.
tortada pa pessic emulsionant pas20

Ja ho podem enfornar uns 40-45 minuts... a 190 graus.

19.
tortada pa pessic emulsionant pas21

Proveu de clavar una barnilla de ferro per veure si està cuit per dins o, si surt humida, encara faltarà.

20.
tortada pa pessic emulsionant pas22

Li falta una mica.

21.
tortada pa pessic emulsionant pas23

Finalment, ja està ben cuit.

22.
tortada pa pessic emulsionant pas24

El desemmotllaren quan encara estigui una mica calent (no massa).

23.
tortada pa pessic emulsionant pas25

Com podeu veure, aquests motlles són una barbaritat.

24.
tortada pa pessic emulsionant pas26

Doncs ja el tenim.

25.
tortada pa pessic emulsionant pas27

Deixeu-lo refredar a temperatura ambient i desprès el podreu guardar a la nevera tapat amb una bossa de plàstic.

26.
tortada pa pessic emulsionant pas28

Ha quedat genial, el que buscava.

27.VERSIÓ AMB CACAU
tortada pa pessic emulsionant pas30

Ara veurem la mateixa recepta però la versió amb cacau. Utilitzaré un cacau en pols desgreixat de la marca Valor, molt bona.

28.
tortada pa pessic emulsionant pas31

Amb la batedora parada, afegiu els 50 g de cacau.

29.
tortada pa pessic emulsionant pas32

Ara, poseu-la a la velocitat més baixa de totes, per evitar escampar la pols del cacau. Passats pocs segons anirem augmentant la velocitat fins la màxima i acabar el procés.

30.
31.
tortada pa pessic emulsionant pas34

La tenim perfectament emulsionada.

32.
tortada pa pessic emulsionant pas35

Utilitzaré aquest motlle de silicona rectangular, igual que abans.

33.
tortada pa pessic emulsionant pas36

Per cert, com comentava abans, aquests motlles incorporen una estructura o esquelet rígid, per a evitar deformacions durant la cocció.

34.
tortada pa pessic emulsionant pas37

Al fer ús d'emulsionant, i si us interessa, podríeu conservar la massa unes hores abans d'enfornar, que no s'abaixarà... avantatges que té la cosa.

35.
tortada pa pessic emulsionant pas38

Temperatura de cocció: 190/200 graus, durant uns 40-45 minuts.

36.
tortada pa pessic emulsionant pas39

Utilitzeu una barnilla de ferro per punxar la tortada i comprovar si està cuita per dins.

37.
tortada pa pessic emulsionant pas40

Quan s'hagi refredat una mica, per no cremar-nos, el podem desemmotllar i deixar refredar tapat amb un drap de cuina.

38.
tortada pa pessic emulsionant pas41

El podeu conservar a la nevera uns quants dies, tapat amb un drap de cuina o una bossa de plàstic.

39.
tortada pa pessic emulsionant pas42

Queda flonjo, oi?... és molt suau. Bon profit!