La tortada és pa de pessic. Així és com se li diu a les pastisseries. És un pa de pessic, potser no massa gustós per menjar sol però sí ideal per a fer pastissos. Fa un temps vam veure com fer pa de pessic amb la recepta tradicional, muntant clares i ou per separat i sense fer ús d'agents químics. Avui us ensenyaré com fer el mateix pa de pessic, però utilitzant emulsionant i impulsor. A més, com a exemple, també farem un pa de pessic amb cacau. Som-hi doncs.
300 g d'ous (6 unitats)
90 g de clares d'ou o aigua
250 g de sucre
18 g d'emulift-P
300 g de farina fluixa
10 g d'impulsor químic (impulgas, llevat Royal, etc...)
Variants:
- Si el voleu de xocolata, només heu d'afegir addicionalment 50 g de cacau en pols
- L'impulsor és opcional. Si no el poseu us quedarà força bé igualment.
![tortada pa pessic emulsionant pas1 tortada pa pessic emulsionant pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/66/49/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas1.jpeg)
Primer de tot... pesarem la farina...
![tortada pa pessic emulsionant pas2 tortada pa pessic emulsionant pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/66/88/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas2.jpeg)
... i l'impulsor.
![tortada pa pessic emulsionant pas3 tortada pa pessic emulsionant pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/67/27/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas3.jpeg)
Jo utilitzo un que es diu DGF Service...
![tortada pa pessic emulsionant pas4 tortada pa pessic emulsionant pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/67/66/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas4.jpeg)
És un impulsor químic, com qualsevol altre impulsor (llevat en pols Royal). Però aquest té més potència.
![tortada pa pessic emulsionant pas5 tortada pa pessic emulsionant pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/68/05/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas5.jpeg)
Es poden posar entre 5 i 20 g per quilo de farina. Avui n'hi posarem 10g.
![tortada pa pessic emulsionant pas6 tortada pa pessic emulsionant pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/68/44/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas6.jpeg)
![tortada pa pessic emulsionant pas8 tortada pa pessic emulsionant pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/69/22/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas8.jpeg)
Farem servir un emulsionant anomenat Emulift-P.
![tortada pa pessic emulsionant pas9 tortada pa pessic emulsionant pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/69/61/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas9.jpeg)
Pesarem els 18g.
![tortada pa pessic emulsionant pas11 tortada pa pessic emulsionant pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/70/39/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas11.jpeg)
... i els incorporem als ous.
![tortada pa pessic emulsionant pas13 tortada pa pessic emulsionant pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/71/20/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas13.jpeg)
Ho barregem a velocitat baixa, al principi. La idea és desfer els ous i lligar-los una mica amb l'emulsionant. En 30 segons ho tindrem.
![tortada pa pessic emulsionant pas14 tortada pa pessic emulsionant pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/71/62/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas14.jpeg)
Al principi, poseu una marxa curta per no aixecar massa pols...
![tortada pa pessic emulsionant pas15 tortada pa pessic emulsionant pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/72/04/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas15.jpeg)
... i de seguida al màxim...
... en 4 minuts de rellotge ho tindreu a punt.
![tortada pa pessic emulsionant pas17 tortada pa pessic emulsionant pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/72/88/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas17.jpeg)
Prepararem el motlle de silicona.
És important que portin barnilles de reforç per a garantir la forma final.
![tortada pa pessic emulsionant pas19 tortada pa pessic emulsionant pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/73/72/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas19.jpeg)
Ha de quedar, més o menys, un dit de motlle sense omplir.
![tortada pa pessic emulsionant pas20 tortada pa pessic emulsionant pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/74/14/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas20.jpeg)
Ja ho podem enfornar uns 40-45 minuts... a 190 graus.
![tortada pa pessic emulsionant pas21 tortada pa pessic emulsionant pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/74/56/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas21.jpeg)
Proveu de clavar una barnilla de ferro per veure si està cuit per dins o, si surt humida, encara faltarà.
![tortada pa pessic emulsionant pas22 tortada pa pessic emulsionant pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/74/98/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas22.jpeg)
Li falta una mica.
![tortada pa pessic emulsionant pas23 tortada pa pessic emulsionant pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/75/40/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas23.jpeg)
Finalment, ja està ben cuit.
![tortada pa pessic emulsionant pas24 tortada pa pessic emulsionant pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/75/82/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas24.jpeg)
El desemmotllaren quan encara estigui una mica calent (no massa).
![tortada pa pessic emulsionant pas25 tortada pa pessic emulsionant pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/76/24/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas25.jpeg)
Com podeu veure, aquests motlles són una barbaritat.
![tortada pa pessic emulsionant pas26 tortada pa pessic emulsionant pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/76/66/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas26.jpeg)
Doncs ja el tenim.
![tortada pa pessic emulsionant pas27 tortada pa pessic emulsionant pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/77/08/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas27.jpeg)
Deixeu-lo refredar a temperatura ambient i desprès el podreu guardar a la nevera tapat amb una bossa de plàstic.
![tortada pa pessic emulsionant pas28 tortada pa pessic emulsionant pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/77/50/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas28.jpeg)
Ha quedat genial, el que buscava.
![tortada pa pessic emulsionant pas30 tortada pa pessic emulsionant pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/78/34/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas30.jpeg)
Ara veurem la mateixa recepta però la versió amb cacau. Utilitzaré un cacau en pols desgreixat de la marca Valor, molt bona.
![tortada pa pessic emulsionant pas31 tortada pa pessic emulsionant pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/78/73/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas31.jpeg)
Amb la batedora parada, afegiu els 50 g de cacau.
![tortada pa pessic emulsionant pas32 tortada pa pessic emulsionant pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/79/12/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas32.jpeg)
Ara, poseu-la a la velocitat més baixa de totes, per evitar escampar la pols del cacau. Passats pocs segons anirem augmentant la velocitat fins la màxima i acabar el procés.
![tortada pa pessic emulsionant pas34 tortada pa pessic emulsionant pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/79/90/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas34.jpeg)
La tenim perfectament emulsionada.
![tortada pa pessic emulsionant pas35 tortada pa pessic emulsionant pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/80/29/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas35.jpeg)
Utilitzaré aquest motlle de silicona rectangular, igual que abans.
![tortada pa pessic emulsionant pas36 tortada pa pessic emulsionant pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/80/68/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas36.jpeg)
Per cert, com comentava abans, aquests motlles incorporen una estructura o esquelet rígid, per a evitar deformacions durant la cocció.
![tortada pa pessic emulsionant pas37 tortada pa pessic emulsionant pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/81/07/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas37.jpeg)
Al fer ús d'emulsionant, i si us interessa, podríeu conservar la massa unes hores abans d'enfornar, que no s'abaixarà... avantatges que té la cosa.
![tortada pa pessic emulsionant pas38 tortada pa pessic emulsionant pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/81/46/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas38.jpeg)
Temperatura de cocció: 190/200 graus, durant uns 40-45 minuts.
![tortada pa pessic emulsionant pas39 tortada pa pessic emulsionant pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/81/85/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas39.jpeg)
Utilitzeu una barnilla de ferro per punxar la tortada i comprovar si està cuita per dins.
![tortada pa pessic emulsionant pas40 tortada pa pessic emulsionant pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/82/24/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas40.jpeg)
Quan s'hagi refredat una mica, per no cremar-nos, el podem desemmotllar i deixar refredar tapat amb un drap de cuina.
![tortada pa pessic emulsionant pas41 tortada pa pessic emulsionant pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/82/63/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas41.jpeg)
El podeu conservar a la nevera uns quants dies, tapat amb un drap de cuina o una bossa de plàstic.
![tortada pa pessic emulsionant pas42 tortada pa pessic emulsionant pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/57/83/02/tortada-pa-pessic-emulsionant-pas42.jpeg)
Queda flonjo, oi?... és molt suau. Bon profit!