Què podria dir d'aquest tortell tan bo. D'aquelles combinacions bones bones per naturalesa: full + cabell d'àngel + pinyons. No falla mai. Veurem com fer un tortell d'una forma ràpida i efectiva, considerant que ja tenim el full i el cabell d'àngel fets o comprats. A la pastisseria en fèiem tots els diumenges i entre aquest, el de nata i el de crema... es concentraven totes les vendes de tortells. És un producte amb molta demanda a les pastisseries.
Aquest tortell té molt bona conservació, només l'heu de cobrir amb un drap i us aguantarà dos o tres dies en bones condicions. Us recomano visites les receptes dels tortells: "Tortell de massapà" i el "Tortell de reis".
2 tires de massa de full
300gr. cabell d'àngel
50gr. pinyons
sucre
1 ou batut
sucre llustre (en pols)
Variants:
Moltes vegades s'acostuma a posar una tira de crema pastissera al costat del farciment de cabell.
Com sempre us recomano, fer el full a casa no és trivial... i el resultat no dista tant del full que podem comprar. Utilitzarem la massa de full de La Sirena, ja que la seva disposició en làmines gruixudes i quadrades en permet estirar la pasta al nostre gust.
Utilitzaré un parell de làmines que enganxarem muntant-les amb una mica d'aigua i dedicació.
Un cop enganxades, les estirarem longitudinalment...
Fins que quedi una capa més o menys fina. El gruix vindria a ser com el d'una caixa de cartró de sabates.
Retalleu les imperfeccions laterals, si en té.
Tema cabell d'àngel, també el podeu fer a casa, però si no voleu... a qualsevol pastisseria de confiança us en vendran una mica. Amb 300gr. ja feu.
Poseu-ne una bona quantitat a la part superior.
Ara prepareu un got d'aigua i un pinzell.
Pinteu la part lateral del full amb aigua...
... l'emboliquem...
... i l'aigua segellarà la pasta de full. Li donarem una volta addicional.
Ara, ja el podem posar sobre una safata pel forn.
Veureu com, a l'arrodonir el tortell, els talls laterals s'obren i li donen una presentació més atractiva al tortell.
Ara preparem un ou batut amb un pinzell.
Pinteu generosament el tortell.
Poseu pinyons... sense por.
I finalment, sucre gra per sobre, com quan fem una coca.
Ja el tenim apunt. Escalfem el forn a 180-190 graus...
... i l'enfornem... durant uns 20-25 minuts.
Vigileu-lo no es cremi.
Ja és ben cuit. Deixeu-lo refredar. Com veureu, no he utilitzat paper cuisson per què no en tenia, però ho recomano.
Per acabar, només hem de tirar una mica de sucre llustre ("glas").
Xulo, eh?
I ja tenim fet el nostre tortellet, fàcil i ràpid.
Cruixent i d'agradable aroma. Penseu que aquest tortell tapat amb un drap us aguantarà dos i tres dies en bones condicions.
Sempre ve de gust un tall d'aquest tortell. El podeu acompanyar d'un vi dolç o un vi de gel.
Bon profit!