Què podria dir d'aquest tortell tan bo. D'aquelles combinacions bones bones per naturalesa: full + cabell d'àngel + pinyons. No falla mai. Veurem com fer un tortell d'una forma ràpida i efectiva, considerant que ja tenim el full i el cabell d'àngel fets o comprats. A la pastisseria en fèiem tots els diumenges i entre aquest, el de nata i el de crema... es concentraven totes les vendes de tortells. És un producte amb molta demanda a les pastisseries.
Aquest tortell té molt bona conservació, només l'heu de cobrir amb un drap i us aguantarà dos o tres dies en bones condicions. Us recomano visites les receptes dels tortells: "Tortell de massapà" i el "Tortell de reis".
2 tires de massa de full
300gr. cabell d'àngel
50gr. pinyons
sucre
1 ou batut
sucre llustre (en pols)
Variants:
Moltes vegades s'acostuma a posar una tira de crema pastissera al costat del farciment de cabell.

Com sempre us recomano, fer el full a casa no és trivial... i el resultat no dista tant del full que podem comprar. Utilitzarem la massa de full de La Sirena, ja que la seva disposició en làmines gruixudes i quadrades en permet estirar la pasta al nostre gust.

Utilitzaré un parell de làmines que enganxarem muntant-les amb una mica d'aigua i dedicació.

Un cop enganxades, les estirarem longitudinalment...

Fins que quedi una capa més o menys fina. El gruix vindria a ser com el d'una caixa de cartró de sabates.

Retalleu les imperfeccions laterals, si en té.

Tema cabell d'àngel, també el podeu fer a casa, però si no voleu... a qualsevol pastisseria de confiança us en vendran una mica. Amb 300gr. ja feu.

Poseu-ne una bona quantitat a la part superior.

Ara prepareu un got d'aigua i un pinzell.

Pinteu la part lateral del full amb aigua...

... l'emboliquem...

... i l'aigua segellarà la pasta de full. Li donarem una volta addicional.


Ara, ja el podem posar sobre una safata pel forn.

Veureu com, a l'arrodonir el tortell, els talls laterals s'obren i li donen una presentació més atractiva al tortell.

Ara preparem un ou batut amb un pinzell.

Pinteu generosament el tortell.

Poseu pinyons... sense por.

I finalment, sucre gra per sobre, com quan fem una coca.

Ja el tenim apunt. Escalfem el forn a 180-190 graus...

... i l'enfornem... durant uns 20-25 minuts.

Vigileu-lo no es cremi.

Ja és ben cuit. Deixeu-lo refredar. Com veureu, no he utilitzat paper cuisson per què no en tenia, però ho recomano.

Per acabar, només hem de tirar una mica de sucre llustre ("glas").

Xulo, eh?

I ja tenim fet el nostre tortellet, fàcil i ràpid.

Cruixent i d'agradable aroma. Penseu que aquest tortell tapat amb un drap us aguantarà dos i tres dies en bones condicions.

Sempre ve de gust un tall d'aquest tortell. El podeu acompanyar d'un vi dolç o un vi de gel.

Bon profit!