El tortell, en general, és típic de la cuina catalana. Aquest tortell de crema és un clàssic entre clàssics a totes les pastisseries. Unes postres d'aquelles que fan Diumenge... com ho poden ser també les lioneses, el tortell de nata o els braços de gitano. Veureu com, si teniu la crema pastissera feta, fer un tortell d'aquests i servir-lo a taula és qüestió de 35 minuts. No cal dir que engreixa... però sempre el podeu fer amb crema pastissera sense sucre. Us aconsello fer la crema el dia abans i reservar-la a la nevera.
Pasta de full
300 g crema pastissera
1 ou per pintar
sucre glacé per decorar
![tortell crema pas1 tortell crema pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/60/07/tortell-crema-pas1.jpeg)
Com us comento moltes vegades, si no tenim temps de fer el full... les plaques de La Sirena són molt apropiades per a ser estirades.
![tortell crema pas2 tortell crema pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/60/49/tortell-crema-pas2.jpeg)
El que he fet ha estat unir tres plaques, amb una mica d'aigua i paciència, anivellant-ho tot plegat.
![tortell crema pas3 tortell crema pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/60/91/tortell-crema-pas3.jpeg)
A continuació, tirarem una mica de farina per sobre i per sota per poder estirar el full.
![tortell crema pas4 tortell crema pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/61/33/tortell-crema-pas4.jpeg)
Utilitzeu un corró. Heu de calcular uns 20 cm d'amplada... per uns 40-45 de llargada.
![tortell crema pas5 tortell crema pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/61/75/tortell-crema-pas5.jpeg)
El gruix, uns 3 o 4 mm, més o menys, però jo ho faig a ull.
![tortell crema pas6 tortell crema pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/62/17/tortell-crema-pas6.jpeg)
Ja tenim el full estirat.
![tortell crema pas7 tortell crema pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/62/59/tortell-crema-pas7.jpeg)
A mi m'agrada repelar les puntes per deixar-ho ben anivellat.
![tortell crema pas8 tortell crema pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/63/01/tortell-crema-pas8.jpeg)
Traiem la crema de la nevera.
![tortell crema pas9 tortell crema pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/63/43/tortell-crema-pas9.jpeg)
Omplim una mànega pastissera amb un cornet.
![tortell crema pas10 tortell crema pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/63/85/tortell-crema-pas10.jpeg)
Apliqueu una bona capa de crema just al mig de la pasta de full.
![tortell crema pas12 tortell crema pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/64/69/tortell-crema-pas12.jpeg)
Ara, plegueu la pasta de full per la meitat, sobre si mateixa, procurant no malmetre massa la crema.
![tortell crema pas13 tortell crema pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/65/11/tortell-crema-pas13.jpeg)
Procurem unir les puntes i, si cal, retalleu-les una mica per anivellar-les.
![tortell crema pas14 tortell crema pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/65/53/tortell-crema-pas14.jpeg)
Ara fem el mateix, tornem a plegar-ho tot per la meitat.
![tortell crema pas15 tortell crema pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/65/95/tortell-crema-pas15.jpeg)
D'aquesta manera li donarem la forma característica que té aquest tortell.
![tortell crema pas16 tortell crema pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/66/37/tortell-crema-pas16.jpeg)
Ja podeu unir les puntes.
![tortell crema pas17 tortell crema pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/66/79/tortell-crema-pas17.jpeg)
Procureu unir bé el tortell per evitar que marxi la crema. No és difícil.
![tortell crema pas18 tortell crema pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/67/21/tortell-crema-pas18.jpeg)
Preparem una safata pel forn amb paper cuisson i, amb molt de compte i decisió, passarem el tortell del taulell a la safata. Doneu-li la forma correcta.
![tortell crema pas19 tortell crema pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/67/63/tortell-crema-pas19.jpeg)
Ja podeu preescalfar el forn a 200 graus. Mentrestant, batem un ou.
![tortell crema pas20 tortell crema pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/68/05/tortell-crema-pas20.jpeg)
Pintem el nostre tortell.
![tortell crema pas21 tortell crema pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/68/47/tortell-crema-pas21.jpeg)
I ja el podem enfornar durant uns 20 minutets amb ventilació.
![tortell crema pas22 tortell crema pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/68/89/tortell-crema-pas22.jpeg)
Vigileu-lo no es cremi... que ja sabeu que cada forn és un món.
![tortell crema pas23 tortell crema pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/69/31/tortell-crema-pas23.jpeg)
El deixem refredar una estona.
![tortell crema pas24 tortell crema pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/69/73/tortell-crema-pas24.jpeg)
Un cop fred, només ens quedarà tirar una mica de sucre llustre per sobre.
![tortell crema pas25 tortell crema pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/70/15/tortell-crema-pas25.jpeg)
Així, que no en falti.
![tortell crema pas26 tortell crema pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/70/57/tortell-crema-pas26.jpeg)
Serviu-lo sobre un cartó i blonda... que farà més "patxoca".
![tortell crema pas27 tortell crema pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/70/99/tortell-crema-pas27.jpeg)
Voleu un tall?
![tortell crema pas28 tortell crema pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/71/41/tortell-crema-pas28.jpeg)
Bon Profit!