El tortell, en general, és típic de la cuina catalana. Aquest tortell de crema és un clàssic entre clàssics a totes les pastisseries. Unes postres d'aquelles que fan Diumenge... com ho poden ser també les lioneses, el tortell de nata o els braços de gitano. Veureu com, si teniu la crema pastissera feta, fer un tortell d'aquests i servir-lo a taula és qüestió de 35 minuts. No cal dir que engreixa... però sempre el podeu fer amb crema pastissera sense sucre. Us aconsello fer la crema el dia abans i reservar-la a la nevera.
Pasta de full
300 g crema pastissera
1 ou per pintar
sucre glacé per decorar
Com us comento moltes vegades, si no tenim temps de fer el full... les plaques de La Sirena són molt apropiades per a ser estirades.
El que he fet ha estat unir tres plaques, amb una mica d'aigua i paciència, anivellant-ho tot plegat.
A continuació, tirarem una mica de farina per sobre i per sota per poder estirar el full.
Utilitzeu un corró. Heu de calcular uns 20 cm d'amplada... per uns 40-45 de llargada.
El gruix, uns 3 o 4 mm, més o menys, però jo ho faig a ull.
Ja tenim el full estirat.
A mi m'agrada repelar les puntes per deixar-ho ben anivellat.
Traiem la crema de la nevera.
Omplim una mànega pastissera amb un cornet.
Apliqueu una bona capa de crema just al mig de la pasta de full.
Ara, plegueu la pasta de full per la meitat, sobre si mateixa, procurant no malmetre massa la crema.
Procurem unir les puntes i, si cal, retalleu-les una mica per anivellar-les.
Ara fem el mateix, tornem a plegar-ho tot per la meitat.
D'aquesta manera li donarem la forma característica que té aquest tortell.
Ja podeu unir les puntes.
Procureu unir bé el tortell per evitar que marxi la crema. No és difícil.
Preparem una safata pel forn amb paper cuisson i, amb molt de compte i decisió, passarem el tortell del taulell a la safata. Doneu-li la forma correcta.
Ja podeu preescalfar el forn a 200 graus. Mentrestant, batem un ou.
Pintem el nostre tortell.
I ja el podem enfornar durant uns 20 minutets amb ventilació.
Vigileu-lo no es cremi... que ja sabeu que cada forn és un món.
El deixem refredar una estona.
Un cop fred, només ens quedarà tirar una mica de sucre llustre per sobre.
Així, que no en falti.
Serviu-lo sobre un cartó i blonda... que farà més "patxoca".
Voleu un tall?
Bon Profit!