Mica en mica hem anat veient com treballar el brioix. I avui us presento el tortell de massapà. No confondre amb el Tortell de reis que té molta similitud amb aquest d'avui. El massapà no és el mateix...i el brioix de reis tampoc, ja que incorpora una mica de licor estomacal. Nosaltres, el tortell de massapà el fèiem a la pastisseria i es venia tots els diumenges de l'any.
250gr. brioix
100gr. massapà blanc
1 ou batut
sucre bolat (opcional)
sucre llustre
![tortell massapa pas1 tortell massapa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/72/58/tortell-massapa-pas1.jpeg)
Com en d'altres receptes fetes amb brioix, partirem que ja el tenim fet. En concret, he fet la proporció de 250gr. de farina, amb la que us sortiran dues boles de 200gr. El massapà també el tindrem fet, i utilitzarem pesades de 100gr. per cada tortell.
![tortell massapa pas2 tortell massapa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/72/85/tortell-massapa-pas2.jpeg)
Un cop el brioix hagi reposat 10 minutets... que hagi perdut el nervi, començarem a estirar-lo amb un corró.
![tortell massapa pas3 tortell massapa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/73/12/tortell-massapa-pas3.jpeg)
L'estirarem a lo llarg i lo ample, poc a poc, i utilitzant unes gotes d'oli per a evitar que s'enganxi al taulell.
![tortell massapa pas4 tortell massapa pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/73/39/tortell-massapa-pas4.jpeg)
Estireu el massapà fins que tingui la mateixa llargada que el brioix i enrotlleu-lo poc a poc.
![tortell massapa pas5 tortell massapa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/73/66/tortell-massapa-pas5.jpeg)
Un cop enrotllat... estirarem el conjunt....
![tortell massapa pas6 tortell massapa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/73/93/tortell-massapa-pas6.jpeg)
... fins que tingui un llargada considerable per a fer el tortell. Penseu que el brioix agafa nervi si el forcem. Podeu estirar-lo una primera vegada... i si el deixeu reposar 5 minuts i després el podreu estirar encara més.
![tortell massapa pas7 tortell massapa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/74/20/tortell-massapa-pas7.jpeg)
Per unir les puntes, s'ha de pressionar amb els dits d'un banda... per aplanar-ho...
![tortell massapa pas8 tortell massapa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/74/47/tortell-massapa-pas8.jpeg)
... muntem a sobre l'altre punta del tortell i intentem unir els laterals que hem aixafat.
![tortell massapa pas9 tortell massapa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/74/74/tortell-massapa-pas9.jpeg)
D'aquesta manera, l'unió quedarà ben disimulada.
![tortell massapa pas10 tortell massapa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/75/01/tortell-massapa-pas10.jpeg)
Ara, prepararem una safata pel forn amb un paper cuisson. Hi col.loquem el tortell a sobre.
![tortell massapa pas11 tortell massapa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/75/28/tortell-massapa-pas11.jpeg)
Amb els dits... l'aplanarem una mica... a fi i efecte d'assentar-lo bé.
![tortell massapa pas12 tortell massapa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/75/82/tortell-massapa-pas12.jpeg)
Seguidament, amb un "cutter" o un ganivet que talli bé... li farem els quatre talls al tortell.
![tortell massapa pas13 tortell massapa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/76/09/tortell-massapa-pas13.jpeg)
El tall ha de ser profund... que es vegi el massapà.
![tortell massapa pas14 tortell massapa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/76/63/tortell-massapa-pas14.jpeg)
Ara deixarem que el tortell fermenti dins el forn (apagat)... durant unes tres horetes.
![tortell massapa pas15 tortell massapa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/76/90/tortell-massapa-pas15.jpeg)
Passat aquest temps, el tortell haurà doblat el seu tamany (com a mínim).
![tortell massapa pas16 tortell massapa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/77/17/tortell-massapa-pas16.jpeg)
Veureu com és molt més esponjós.
![tortell massapa pas17 tortell massapa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/77/44/tortell-massapa-pas17.jpeg)
Serà qüestió de preparar el forn a uns 190-200 graus. Batem un ou i...
![tortell massapa pas18 tortell massapa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/77/71/tortell-massapa-pas18.jpeg)
... pintem el brioix amb compte de no abaixar-lo.
![tortell massapa pas19 tortell massapa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/77/98/tortell-massapa-pas19.jpeg)
Així mateix ja el podríem enfornar.
![tortell massapa pas20 tortell massapa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/78/25/tortell-massapa-pas20.jpeg)
Però a mi m'agrada tirar una mica de sucre bolat per sobre. El sucre bolat també s'utilitza pels tortells de reis i no és més que el típic carbó de reis... però sense el colorant negre.
![tortell massapa pas21 tortell massapa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/78/52/tortell-massapa-pas21.jpeg)
Posem el sucre bolat (o no)... i enfornem el tortell durant uns 12-14 minuts a uns 200-220 graus. Hi ha qui cou el brioix a temperatura ben alta, a 230-240 graus durant la meitat de temps, però ho heu de tenir molt per la mà. Si no ho controleu, se us pot cremar o, si no ha llevat bé, quedar cru de dins.
![tortell massapa pas22 tortell massapa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/78/79/tortell-massapa-pas22.jpeg)
Vigileu per què es cremi amb facilitat el brioix. Com veieu... ja el tenim perfectament cuit.
![tortell massapa pas23 tortell massapa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/79/06/tortell-massapa-pas23.jpeg)
Fa bona pinta, eh?... doncs el flaire ho supera!... jeje.
![tortell massapa pas24 tortell massapa pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/79/33/tortell-massapa-pas24.jpeg)
Una mica de sucre llustre per sobre... i aquí teniu el tortell de massapà.
![tortell massapa pas25 tortell massapa pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/79/60/tortell-massapa-pas25.jpeg)
El col·locarem en cartró i blonda, clar.
![tortell massapa pas26 tortell massapa pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/79/87/tortell-massapa-pas26.jpeg)
Això del cartró i blonda sembla una tontería però no sembla tant bo si el presenteu en un plat.
![tortell massapa pas27 tortell massapa pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/80/14/tortell-massapa-pas27.jpeg)
Ah, que el voleu veure per dins?... vinga va.
![tortell massapa pas28 tortell massapa pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/80/41/tortell-massapa-pas28.jpeg)
Fem un tallet. Flonjo... suau... i excel·lent de gust. Un tortell molt recomanable.
![tortell massapa pas29 tortell massapa pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/80/68/tortell-massapa-pas29.jpeg)
Bon profit!