Mica en mica hem anat veient com treballar el brioix. I avui us presento el tortell de massapà. No confondre amb el Tortell de reis que té molta similitud amb aquest d'avui. El massapà no és el mateix...i el brioix de reis tampoc, ja que incorpora una mica de licor estomacal. Nosaltres, el tortell de massapà el fèiem a la pastisseria i es venia tots els diumenges de l'any.

Ingredients

250gr. brioix

100gr. massapà blanc

1 ou batut

sucre bolat (opcional)

sucre llustre

Preparació
1.
tortell massapa pas1

Com en d'altres receptes fetes amb brioix, partirem que ja el tenim fet. En concret, he fet la proporció de 250gr. de farina, amb la que us sortiran dues boles de 200gr. El massapà també el tindrem fet, i utilitzarem pesades de 100gr. per cada tortell.

2.
tortell massapa pas2

Un cop el brioix hagi reposat 10 minutets... que hagi perdut el nervi, començarem a estirar-lo amb un corró.

3.
tortell massapa pas3

L'estirarem a lo llarg i lo ample, poc a poc, i utilitzant unes gotes d'oli per a evitar que s'enganxi al taulell.

4.
tortell massapa pas4

Estireu el massapà fins que tingui la mateixa llargada que el brioix i enrotlleu-lo poc a poc.

5.
tortell massapa pas5

Un cop enrotllat... estirarem el conjunt....

6.
tortell massapa pas6

... fins que tingui un llargada considerable per a fer el tortell. Penseu que el brioix agafa nervi si el forcem. Podeu estirar-lo una primera vegada... i si el deixeu reposar 5 minuts i després el podreu estirar encara més.

7.
tortell massapa pas7

Per unir les puntes, s'ha de pressionar amb els dits d'un banda... per aplanar-ho...

8.
tortell massapa pas8

... muntem a sobre l'altre punta del tortell i intentem unir els laterals que hem aixafat.

9.
tortell massapa pas9

D'aquesta manera, l'unió quedarà ben disimulada.

10.
tortell massapa pas10

Ara, prepararem una safata pel forn amb un paper cuisson. Hi col.loquem el tortell a sobre.

11.
tortell massapa pas11

Amb els dits... l'aplanarem una mica... a fi i efecte d'assentar-lo bé.

12.
tortell massapa pas12

Seguidament, amb un "cutter" o un ganivet que talli bé... li farem els quatre talls al tortell.

13.
tortell massapa pas13

El tall ha de ser profund... que es vegi el massapà.

14.
tortell massapa pas14

Ara deixarem que el tortell fermenti dins el forn (apagat)... durant unes tres horetes. 

15.
tortell massapa pas15

Passat aquest temps, el tortell haurà doblat el seu tamany (com a mínim).

16.
tortell massapa pas16

Veureu com és molt més esponjós.

17.
tortell massapa pas17

Serà qüestió de preparar el forn a uns 190-200 graus. Batem un ou i...

18.
tortell massapa pas18

... pintem el brioix amb compte de no abaixar-lo.

19.
tortell massapa pas19

Així mateix ja el podríem enfornar.

20.
tortell massapa pas20

Però a mi m'agrada tirar una mica de sucre bolat per sobre. El sucre bolat també s'utilitza pels tortells de reis i no és més que el típic carbó de reis... però sense el colorant negre. 

21.
tortell massapa pas21

Posem el sucre bolat (o no)... i enfornem el tortell durant uns 12-14 minuts a uns 200-220 graus. Hi ha qui cou el brioix a temperatura ben alta, a 230-240 graus durant la meitat de temps, però ho heu de tenir molt per la mà. Si no ho controleu, se us pot cremar o, si no ha llevat bé, quedar cru de dins.

22.
tortell massapa pas22

Vigileu per què es cremi amb facilitat el brioix. Com veieu... ja el tenim perfectament cuit.

23.
tortell massapa pas23

Fa bona pinta, eh?... doncs el flaire ho supera!... jeje.

24.
tortell massapa pas24

Una mica de sucre llustre per sobre... i aquí teniu el tortell de massapà.

25.
tortell massapa pas25

El col·locarem en cartró i blonda, clar.

26.
tortell massapa pas26

Això del cartró i blonda sembla una tontería però no sembla tant bo si el presenteu en un plat.

27.
tortell massapa pas27

Ah, que el voleu veure per dins?... vinga va.

28.
tortell massapa pas28

Fem un tallet. Flonjo... suau... i excel·lent de gust. Un tortell molt recomanable.

29.
tortell massapa pas29

Bon profit!