Unes postres molt tradicionals a Catalunya. El tortell de nata és allò que no falla mai. Quants se'n venen cada diumenge? Molts. I és que la senzilla combinació de la pasta de full amb nata, és d'aquelles cosetes ben trobades. Per cert, la massa del tortell s'ha d'estirar longitudinalment i ajuntar les puntes fent una rotllana. Ho dic per què molta gent agafa una planxa de pasta de full rodona, en retalla la part central i obtenen una rotllana perfecta de pasta de full. Així no es fa un tortell. D'aquesta manera tan homogènia el tortell de full us quedarà "tonto", gens atractiu a la vista. Un bon tortell de pasta de full ha de quedar boterut, però amb criteri, és clar. Veieu el procés d'elaboració i ho entendreu millor.
I per últim, recordar-vos que aquest tortell es pot consumir amb la nata congelada o amb la nata no congelada, com més us agradi, però conserveu-lo sempre al congelador. El tortell de nata és una de les postres més ràpides de fer en pastisseria (i a casa)... i que més benefici aporten, ja que el full i la nata són ingredients força econòmics. Per cert, una de les llegendes urbanes que corren referents a la nata de pastisseria és que és diferent de la nata que podeu comprar al súper.
3 planxes de pasta de full de 100 g
500 ml nata per muntar (35% MG)
entre 90-125 g de sucre (al gust) o edulcorant Dayelet Stevia
sucre llustre per decorar
Variants:
- Podeu combinar la nata muntada amb trufa clara muntada
Si el full és congelat, deixeu-lo descongelar a temperatura ambient.
Ara hem d'unir les tres làmines de full.
Procureu retirar tota la farina de la cantonada de dues làmines. De fet, és millor mullar-vos els dits i humitejar la pasta de full a fi i efecte d'usar l'aigua com a cola. Procureu deixar el mateix volum de full en les juntes.
Amb l'ajuda d'un corró estireu una mica horitzontalment les tres làmines ajuntades, amb farina per evitar que s'enganxi, i verticalment també, però no massa.
Plegueu horitzontalment el full sobre si mateix.
Si voleu, podeu retallar les puntes, per igualar-ho.
Feu una rotllana amb el full i ajunteu les cantonades igual que abans. Deixeu un gruix similar a la resta de full.
I ja el tenim a punt per coure. Aquest són els plecs que ha de tenir un bon tortell i que li donaran la seva peculiar forma.
El passem a una safata per al forn amb un paper cuisson.
Bateu un ou.
Ara, amb un pinzell...
Només ens queda enfornar-lo a uns 180-190 graus durant uns 16-20 minuts (segons el forn).
Aquest és el resultat. Un tortell amb volum, boterut, però de bon aspecte.
Deixeu-lo refredar sobre el taulell o marbre.
Amb molt de compte de no trencar-lo, i utilitzant un ganivet de serra, l'obrirem per la meitat.
El reservem i preparem la nata. També el podeu fer amb trufa clara per muntar si voleu.
En un bol (o cassó) poseu entre 90 i 125 g de sucre, com més us agradi de dolçor. Si voleu, podeu substituir el sucre per la mateixa quantitat d'edulcorant Dayelet Stevia. O fer meitat i meitat, per a reduir una mica de calories que la nata i el full en tenen per parar un carro.
Amb unes barnilles (millor elèctriques) bateu la nata... oxigenant-la.
Passats uns minutets tindreu la nata muntada. No us passeu o fareu mantega!
Utilitzaré una mànega pastissera d'un sol ús, amb un cornet estrellat.
Omplim la mànega...
... i escudellem. Procureu donar a la nata forma de bola, que ompli bé l'amplada del tortell i que tingui una bona alçada. Amb 500 g de nata muntada tindreu la quantitat justa per fer aquest tortell.
I que totes siguin igual, és clar.
Cobrim el tortell amb la part superior de la pasta de full i l'assentem una mica, sense prémer massa.
Col·loqueu el tortell sobre un paper cuisson i una safata o plat gran.
Poseu-lo al congelador i conserveu-lo fins a l'hora de ser consumit.
Quan el vulgueu servir només l'heu de presentar sobre un cartó i blonda...
... i tirar una mica de sucre llustre per sobre.
Serà el toc final.
I ja el podeu portar a taula. Si us agrada la nata toveta, deixeu-lo 15 minuts fora del congelador.
Que no se us oblidi el cava, eh?
I a gaudir de l'excel·lent combinació de nata més full.
I quina oloreta més bona.
Es pot menjar amb cullera...
... o amb les mans, com més us agradi. Bon profit!