Per fi. Feia molt de temps que anava al darrere d'aquesta senzilla recepta, però no trobava mai el moment de fer-la. Ara sí. Un plat molt representatiu de la nostra cuina que amb els seus ingredients explica moltes coses sobre el nostre difícil passat. Respecte a la recepta original, només he afegit una mica d'all torrat i uns daus de pernil ibèric per a donar-li un toc més sofisticat a un bon, però antic plat. No sé si és cosa del meu entorn, però darrerament se'n parla molt d'aquesta recepta. Tot i no semblar-ho, és una preparació extremadament fàcil de cuinar. Espero que t'agradi, a mi m'encanta.
- 1 col d’hivern
- 1 kg de patates per bullir
- 4 talls de cansalada viada
- Oli d'oliva
- Sal
- Aigua
Variants
- També es pot menjar sense rosta, senzillament les verdures cuites i xafades.
- Es pot acompanyar d’uns talls de botifarra negra passada per la paella o d’una arengada.
- Es pot posar all trinxat a la paella amb la cansalada.
- També es pot passar tot per la paella, deixar que es torri una mica pels dos cantons.
- Hi pots posar all laminat i fregit i uns daus de pernil ibèric.
![trinxat cerdanya pas1 trinxat cerdanya pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/81/46/trinxat-cerdanya-pas1.jpeg)
Prepara tots els ingredients.
![trinxat cerdanya pas2 trinxat cerdanya pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/81/73/trinxat-cerdanya-pas2.jpeg)
Posa força aigua a bullir en una cassola.
![trinxat cerdanya pas3 trinxat cerdanya pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/82/00/trinxat-cerdanya-pas3.jpeg)
Talla-li la part inferir a la col i desestima les fulles exteriors més brutes.
![trinxat cerdanya pas4 trinxat cerdanya pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/82/27/trinxat-cerdanya-pas4.jpeg)
Seguidament, neteja la col amb aigua. A mi m'agrada submergir-la bé, per allò de la sorra.
![trinxat cerdanya pas5 trinxat cerdanya pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/82/54/trinxat-cerdanya-pas5.jpeg)
Pela també les patates vermelles.
![trinxat cerdanya pas6 trinxat cerdanya pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/82/81/trinxat-cerdanya-pas6.jpeg)
Posa-les a bullir fins que gairebé es desfacin.
![trinxat cerdanya pas7 trinxat cerdanya pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/83/08/trinxat-cerdanya-pas7.jpeg)
Quan passin 15 minuts, afegeix-hi també la col.
![trinxat cerdanya pas8 trinxat cerdanya pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/83/35/trinxat-cerdanya-pas8.jpeg)
I un pessic de sal.
![trinxat cerdanya pas9 trinxat cerdanya pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/83/62/trinxat-cerdanya-pas9.jpeg)
A la patata li quedaran uns 10 minuts de cocció, temps més que suficient per a coure la col. En qualsevol cas, si ho poses tot junt a bullir tampoc és cap crim.
![trinxat cerdanya pas10 trinxat cerdanya pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/83/89/trinxat-cerdanya-pas10.jpeg)
Tapa-ho i espera que acabi la cocció.
![trinxat cerdanya pas12 trinxat cerdanya pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/84/43/trinxat-cerdanya-pas12.jpeg)
En una paella amb oli rosseja els talls de cansalada.
![trinxat cerdanya pas13 trinxat cerdanya pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/84/70/trinxat-cerdanya-pas13.jpeg)
T'han de quedar ben cruixents.
![trinxat cerdanya pas14 trinxat cerdanya pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/84/97/trinxat-cerdanya-pas14.jpeg)
Reserva'ls sobre un paper absorbent sense apilar-los.
![trinxat cerdanya pas15 trinxat cerdanya pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/85/24/trinxat-cerdanya-pas15.jpeg)
Ara, talla un parell de grans d'all a làmines.
![trinxat cerdanya pas16 trinxat cerdanya pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/85/51/trinxat-cerdanya-pas16.jpeg)
Aprofita el greix de la paella per daurar-los.
![trinxat cerdanya pas17 trinxat cerdanya pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/85/78/trinxat-cerdanya-pas17.jpeg)
Troba el moment idoni per retirar-los.
![trinxat cerdanya pas18 trinxat cerdanya pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/86/05/trinxat-cerdanya-pas18.jpeg)
T'han de quedar ben torrats i cruixents. Ja ho he dit, oi?
![trinxat cerdanya pas19 trinxat cerdanya pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/86/32/trinxat-cerdanya-pas19.jpeg)
Entre una cosa i una altra sembla que ja tenim la patata ben cuita.
![trinxat cerdanya pas20 trinxat cerdanya pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/86/59/trinxat-cerdanya-pas20.jpeg)
Escorre el conjunt.
![trinxat cerdanya pas21 trinxat cerdanya pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/86/86/trinxat-cerdanya-pas21.jpeg)
I amb una forquilla aixafa-ho tot barrejat.
![trinxat cerdanya pas22 trinxat cerdanya pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/87/13/trinxat-cerdanya-pas22.jpeg)
En la mateixa paella enrosseix els daus de pernil.
![trinxat cerdanya pas23 trinxat cerdanya pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/87/40/trinxat-cerdanya-pas23.jpeg)
Aquest pas del pernil te'l pots saltar si vols.
![trinxat cerdanya pas24 trinxat cerdanya pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/87/67/trinxat-cerdanya-pas24.jpeg)
Incorpora'l a la barreja.
![trinxat cerdanya pas25 trinxat cerdanya pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/87/94/trinxat-cerdanya-pas25.jpeg)
I de nou, en el mateix greix, sofregeix bé les patates i la col, remenant-les i aixafant-les.
![trinxat cerdanya pas26 trinxat cerdanya pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/88/21/trinxat-cerdanya-pas26.jpeg)
Semblarà que facis una truita gairebé.
![trinxat cerdanya pas27 trinxat cerdanya pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/88/48/trinxat-cerdanya-pas27.jpeg)
A continuació ja pots emplatar, com sempre, amb una mica de gràcia.
![trinxat cerdanya pas28 trinxat cerdanya pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/88/75/trinxat-cerdanya-pas28.jpeg)
En el moment de servir el plat, posa-hi la cansalada per sobre i els alls cruixents.
![trinxat cerdanya pas29 trinxat cerdanya pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/89/02/trinxat-cerdanya-pas29.jpeg)
El raig d'oli d'oliva verge extra per sobre que no falti mai!
![trinxat cerdanya pas30 trinxat cerdanya pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/89/29/trinxat-cerdanya-pas30.jpeg)
I ja només et queda gaudir d'un plat nostre, dels que fan país, d'un gran Trinxat de la Cerdanya.
![trinxat cerdanya pas31 trinxat cerdanya pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/89/56/trinxat-cerdanya-pas31.jpeg)
Espero que t'agradi aquesta i totes les versions de trinxat que trobaràs, que no són poques.
![trinxat cerdanya pas32 trinxat cerdanya pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/59/89/83/trinxat-cerdanya-pas32.jpeg)
Bon profit!