Per fi. Feia molt de temps que anava al darrere d'aquesta senzilla recepta, però no trobava mai el moment de fer-la. Ara sí. Un plat molt representatiu de la nostra cuina que amb els seus ingredients explica moltes coses sobre el nostre difícil passat. Respecte a la recepta original, només he afegit una mica d'all torrat i uns daus de pernil ibèric per a donar-li un toc més sofisticat a un bon, però antic plat. No sé si és cosa del meu entorn, però darrerament se'n parla molt d'aquesta recepta. Tot i no semblar-ho, és una preparació extremadament fàcil de cuinar. Espero que t'agradi, a mi m'encanta.

Ingredients
  • 1 col d’hivern
  • 1 kg de patates per bullir
  • 4 talls de cansalada viada
  • Oli d'oliva
  • Sal
  • Aigua

Variants

  • També es pot menjar sense rosta, senzillament les verdures cuites i xafades.
  • Es pot acompanyar d’uns talls de botifarra negra passada per la paella o d’una arengada.
  • Es pot posar all trinxat a la paella amb la cansalada.
  • També es pot passar tot per la paella, deixar que es torri una mica pels dos cantons.
  • Hi pots posar all laminat i fregit i uns daus de pernil ibèric.
Preparació
1.
trinxat cerdanya pas1

Prepara tots els ingredients.

2.
trinxat cerdanya pas2

Posa força aigua a bullir en una cassola.

3.
trinxat cerdanya pas3

Talla-li la part inferir a la col i desestima les fulles exteriors més brutes.

4.
trinxat cerdanya pas4

Seguidament, neteja la col amb aigua. A mi m'agrada submergir-la bé, per allò de la sorra.

5.
trinxat cerdanya pas5

Pela també les patates vermelles.

6.
trinxat cerdanya pas6

Posa-les a bullir fins que gairebé es desfacin.

7.
trinxat cerdanya pas7

Quan passin 15 minuts, afegeix-hi també la col.

8.
trinxat cerdanya pas8

I un pessic de sal.

9.
trinxat cerdanya pas9

A la patata li quedaran uns 10 minuts de cocció, temps més que suficient per a coure la col. En qualsevol cas, si ho poses tot junt a bullir tampoc és cap crim.

10.
trinxat cerdanya pas10

Tapa-ho i espera que acabi la cocció.

11.
trinxat cerdanya pas12

En una paella amb oli rosseja els talls de cansalada.

12.
trinxat cerdanya pas13

T'han de quedar ben cruixents.

13.
trinxat cerdanya pas14

Reserva'ls sobre un paper absorbent sense apilar-los.

14.
trinxat cerdanya pas15

Ara, talla un parell de grans d'all a làmines.

15.
trinxat cerdanya pas16

Aprofita el greix de la paella per daurar-los.

16.
trinxat cerdanya pas17

Troba el moment idoni per retirar-los.

17.
trinxat cerdanya pas18

T'han de quedar ben torrats i cruixents. Ja ho he dit, oi?

18.
trinxat cerdanya pas19

Entre una cosa i una altra sembla que ja tenim la patata ben cuita.

19.
trinxat cerdanya pas20

Escorre el conjunt.

20.
trinxat cerdanya pas21

I amb una forquilla aixafa-ho tot barrejat.

21.
trinxat cerdanya pas22

En la mateixa paella enrosseix els daus de pernil.

22.
trinxat cerdanya pas23

Aquest pas del pernil te'l pots saltar si vols.

23.
trinxat cerdanya pas24

Incorpora'l a la barreja.

24.
trinxat cerdanya pas25

I de nou, en el mateix greix, sofregeix bé les patates i la col, remenant-les i aixafant-les.

25.
trinxat cerdanya pas26

Semblarà que facis una truita gairebé.

26.
trinxat cerdanya pas27

A continuació ja pots emplatar, com sempre, amb una mica de gràcia.

27.
trinxat cerdanya pas28

En el moment de servir el plat, posa-hi la cansalada per sobre i els alls cruixents.

28.
trinxat cerdanya pas29

El raig d'oli d'oliva verge extra per sobre que no falti mai!

29.
trinxat cerdanya pas30

I ja només et queda gaudir d'un plat nostre, dels que fan país, d'un gran Trinxat de la Cerdanya.

30.
trinxat cerdanya pas31

Espero que t'agradi aquesta i totes les versions de trinxat que trobaràs, que no són poques.

31.
trinxat cerdanya pas32

Bon profit!