Una nova recepta de tradició familiar. Recordo quan la meva mare feia "callos"... que li encantaven al meu pare... i jo només em menjava la tripa i el xoriço (la cap-i-pota em feia "coseta"). Però això si... han de ser una mica picantons, eh? Ara m'ho menjo tot, clar, he après a apreciar millor totes les "cosetes" de vida... i és un plat que m'apassiona.

Ingredients

1 kg de tripa de vedella

1/2 kg de cap i pota de vedella 

un tros de xoriço picant a dauets

1 pot de cigrons cuits (500 g)

150 g de daus de pernil serrà  

1 ceba  

2 pebrots verds

4 alls  

5 o 6 tomàquets madurs i ratllats

1 got de vi blanc  

1 cullerada de farina

oli d'oliva

sal

1 bitxo picant  

una fulla de llorer  

sucre  

Variants:

- Hi ha qui hi posa cigrons, fent la recepta més semblant als "Callos a la gallega"

- També es poden afegir peus i morro de porc a trossos  

- Es pot afegir una picada (tros de pa torrat , avellanes , pinyons etc.)  

- Es pot fer amb vi negre en comptes de blanc

Preparació
1.
tripa cap pota callos pas1

Renteu bé la cap-i-pota.

2.
tripa cap pota callos pas2

Renteu bé la tripa.

3.
tripa cap pota callos pas3

Poseu a bullir la tripa sola amb un polsim de sal i unes fulles de llorer. La capipota la posarem durant l'última mitja hora... no sigui que se'ns desfaci.

4.
tripa cap pota callos pas4

Tallarem el pernil... que si és ibèric... molt millor. Si no... serrà.

5.
tripa cap pota callos pas9

El podeu picar petit o gros, com més us agradi. Jo recomano tastar-lo una mica en cru, per ser conscients del grau de picant que ens pot aportar. Aneu amb compte de no passar-vos o no hi haurà qui se'ls mengi... aquests "callos". Millor quedar-nos curts que passar-nos amb el picant. Més endavant sempre es pot corregir i afegir-ne més.

6.
tripa cap pota callos pas11

Quan la tripa ja porti 30 minuts de cocció... afegirem la cap i pota i esperarem 30 minuts més.

7.
tripa cap pota callos pas13

Afegim l'embotit.

8.
tripa cap pota callos pas15

Ara, el pebre vermell dolç... que si és de La Vera... molt millor. També podeu fer servir "pimiento choricero" picat que diuen.

9.
tripa cap pota callos pas16

L'incorporem juntament amb el tomàquet.

10.
tripa cap pota callos pas17

Ho salem.

11.
tripa cap pota callos pas18

Deixem que faci xup xup uns 15 minuts. Que es faci un bon sofregit.

12.
tripa cap pota callos pas23

Aprofitarem el brou de coure la tripa per lligar la salsa. Jo he posat uns 6 o 7 cullerots com aquest, que ho cobreixi tot, vaja. Saleu-ho una mica més i tasteu el picant.

13.
tripa cap pota callos pas27

Bon profit!