Tenia moltes ganes de fer un tronc de Nadal. Una recepta típica de la nit de Cap d'Any. És d'aquelles postres que venen de gust fer... potser perquè només els fas un cop l'any i fa com gràcia. És fàcil de fer, però prèviament s'han de preparar tots els ingredients per fer-lo. La decoració del tronc és ja... un tema totalment creatiu, és obvi. Jo us mostraré com fer unes fulles de massapà, però podeu fer uns bolets... uns cucs, unes formigues, una marieta, flors variades... mil cosetes. Imaginació al poder! Som-hi.
2 planxes de pa de pessic
trufa cuita
Almívar (sucre bany)
brandi (conyac)
sucre llustre (en pols)
massapà (o torró)
colorant verd (o groc i blau)
![tronc nadal pas1 tronc nadal pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/29/01/tronc-nadal-pas1.jpeg)
El dia abans d'assaborir el Tronc de Nadal haureu de preparar unes planxes de pa de pessic i guardar-les a la nevera.
![tronc nadal pas2 tronc nadal pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/29/28/tronc-nadal-pas2.jpeg)
Contra més fines us quedin... millor.
![tronc nadal pas3 tronc nadal pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/29/55/tronc-nadal-pas3.jpeg)
També el dia abans haurem preparat l'almívar.
![tronc nadal pas4 tronc nadal pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/29/82/tronc-nadal-pas4.jpeg)
Amb 250 g de sucre i 166 ml d'aigua a 121 graus, el tindrem llest. S'haurà de refredar bé i finalment, guardar a la nevera.
![tronc nadal pas5 tronc nadal pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/30/09/tronc-nadal-pas5.jpeg)
La trufa cuita també la tindrem feta del dia abans.
![tronc nadal pas6 tronc nadal pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/30/36/tronc-nadal-pas6.jpeg)
D'entrada, començarem per preparar el sucre bany amb l'almívar.
![tronc nadal pas7 tronc nadal pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/30/63/tronc-nadal-pas7.jpeg)
Posarem una part de brandi... i una part d'almívar.
![tronc nadal pas8 tronc nadal pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/30/90/tronc-nadal-pas8.jpeg)
Normalment, es fa 80% d'almívar i 20% de brandi... però tot depèn de si menjaran les criatures. Es pot abaixar o pujar la quantitat de brandi.
![tronc nadal pas11 tronc nadal pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/31/71/tronc-nadal-pas11.jpeg)
Genial, ja la podem treballar.
![tronc nadal pas12 tronc nadal pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/31/98/tronc-nadal-pas12.jpeg)
Agafem una planxa i (un cop desenganxada del paper cuisson), la banyarem (no massa, no se'ns trenqui)... amb la nostra preparació d'almívar i brandi... i que li direm "sucre bany".
![tronc nadal pas13 tronc nadal pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/32/25/tronc-nadal-pas13.jpeg)
Ara untem la nostra planxa amb una capa de trufa cuita, que no sigui ni massa gruixuda ni massa fina.
![tronc nadal pas14 tronc nadal pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/32/52/tronc-nadal-pas14.jpeg)
Utilitzeu una paletina de pastisser, és la millor eina amb diferència. A les males, un ganivet de pa podria funcionar.
![tronc nadal pas15 tronc nadal pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/32/79/tronc-nadal-pas15.jpeg)
Perfecte, ja la tenim untada.
![tronc nadal pas16 tronc nadal pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/33/06/tronc-nadal-pas16.jpeg)
Ara col·loquem una altra planxa de pa de pessic a sobre... l'assentem una mica amb les mans i fem el mateix procés: la banyem i li posem la trufa.
![tronc nadal pas17 tronc nadal pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/33/33/tronc-nadal-pas17.jpeg)
Utilitzant el mateix paper de coure la planxa... enrotllarem la nostra preparació com si fos un braç de gitano.
![tronc nadal pas18 tronc nadal pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/33/60/tronc-nadal-pas18.jpeg)
Apliqueu una certa pressió... mirant que quedi enrotllat i amb tensió... com quan voleu guardar la "tenda de campanya" dins la bossa original. Guardeu-lo a la nevera una estona... i us quedarà una mica més dur, millor per treballar.
![tronc nadal pas19 tronc nadal pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/33/87/tronc-nadal-pas19.jpeg)
Ara farem el mateix procés però amb una sola capa... i enrotllant només la meitat.
![tronc nadal pas20 tronc nadal pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/34/14/tronc-nadal-pas20.jpeg)
Busquem que ens quedi un gruix més petit...
![tronc nadal pas21 tronc nadal pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/34/41/tronc-nadal-pas21.jpeg)
... que ens servirà per a decorar el nostre tronc de Nadal amb aquests petits troncs que faran de branca.
![tronc nadal pas22 tronc nadal pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/34/68/tronc-nadal-pas22.jpeg)
Ara traiem el tronc gros de la nevera... i el banyarem amb la trufa.
![tronc nadal pas23 tronc nadal pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/34/95/tronc-nadal-pas23.jpeg)
Utilitzeu una paletina per cobrir tot el tronc de trufa.
![tronc nadal pas24 tronc nadal pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/35/22/tronc-nadal-pas24.jpeg)
Amb un estri que podeu fabricar vosaltres mateixos... li donarem una forma de tronc... tot fent ones amb una pinta de plàstic.
![tronc nadal pas25 tronc nadal pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/35/49/tronc-nadal-pas25.jpeg)
Només heu de retallar aquestes puntes o dents en un tros de plàstic. Jo he utilitzat el plàstic d'un regal que m'han fet.
![tronc nadal pas26 tronc nadal pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/35/76/tronc-nadal-pas26.jpeg)
Queda molt maco si el pentineu així.
![tronc nadal pas27 tronc nadal pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/36/03/tronc-nadal-pas27.jpeg)
Ara és qüestió d'incorporar algunes branques al nostre tronc de Nadal. Talleu tres o quatre trossets del braç petit que hem enrotllat i, amb una mica de trufa, enganxeu-los pel tronc gran.
![tronc nadal pas28 tronc nadal pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/36/30/tronc-nadal-pas28.jpeg)
Els haureu de cobrir amb més trufa i pentinar-los igualment.
![tronc nadal pas29 tronc nadal pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/36/93/tronc-nadal-pas29.jpeg)
Jo n'he posat tres, que ja em semblen suficients.
![tronc nadal pas30 tronc nadal pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/37/26/tronc-nadal-pas30.jpeg)
Retireu l'excés de trufa sobrant de la part inferior i col·loqueu el tronc en cartó i blonda.
![tronc nadal pas31 tronc nadal pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/37/53/tronc-nadal-pas31.jpeg)
Està maco, eh?
![tronc nadal pas32 tronc nadal pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/37/80/tronc-nadal-pas32.jpeg)
Però encara no hem acabat. Guardeu-lo a la nevera.
![tronc nadal pas33 tronc nadal pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/38/07/tronc-nadal-pas33.jpeg)
Ara farem servir el colorant alimentari.
![tronc nadal pas34 tronc nadal pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/38/34/tronc-nadal-pas34.jpeg)
Si us fixeu, darrere us informen de com aconseguir el color desitjat. Com que jo vull verd, hauré de posar 3 gotes de color blau i 4 de groc.
![tronc nadal pas35 tronc nadal pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/38/94/tronc-nadal-pas35.jpeg)
Podeu utilitzar qualsevol massapà... o comprar una barra de torró de fruita i treure la fruita.
![tronc nadal pas36 tronc nadal pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/39/27/tronc-nadal-pas36.jpeg)
Jo utilitzaré un tros de Torró de Crema que he fet aquest any.
![tronc nadal pas37 tronc nadal pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/39/75/tronc-nadal-pas37.jpeg)
Farem un petit volcà amb el massapà... i tirarem el colorant dins.
![tronc nadal pas38 tronc nadal pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/40/20/tronc-nadal-pas38.jpeg)
... i ara és qüestió de barrejar-ho bé. Us aconsello utilitzar guants... perquè si no estareu tres dies amb els dits de color verd.
![tronc nadal pas39 tronc nadal pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/40/71/tronc-nadal-pas39.jpeg)
Rasqueu-lo amb els dits, com si els volguéssiu esgarrapar... i es barrejaran millor els colors.
![tronc nadal pas40 tronc nadal pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/40/98/tronc-nadal-pas40.jpeg)
Ja ho tenim.
![tronc nadal pas41 tronc nadal pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/41/25/tronc-nadal-pas41.jpeg)
Ara és qüestió de creativitat per decorar el Tronc de Nadal. Jo he fet unes petites fulles...
![tronc nadal pas42 tronc nadal pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/41/52/tronc-nadal-pas42.jpeg)
... unes tires i unes boletes...
![tronc nadal pas43 tronc nadal pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/41/79/tronc-nadal-pas43.jpeg)
... i amb tot això simularé una planta enredadora...
![tronc nadal pas44 tronc nadal pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/42/06/tronc-nadal-pas44.jpeg)
Ho anirem col·locant per sobre del nostre tronc... amb cura... i una mica de gràcia.
![tronc nadal pas45 tronc nadal pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/42/33/tronc-nadal-pas45.jpeg)
A poc a poc... veureu els resultats.
![tronc nadal pas46 tronc nadal pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/42/60/tronc-nadal-pas46.jpeg)
Finalment, i com que és un Tronc de Nadal... quan se suposa que ha de nevar... li tirarem una mica de sucre llustre per sobre...
![tronc nadal pas47 tronc nadal pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/42/87/tronc-nadal-pas47.jpeg)
No us passeu... o no es veurà el detall del tronc... amb el que ens ha costat de fer!
![tronc nadal pas48 tronc nadal pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/43/14/tronc-nadal-pas48.jpeg)
Així ja està bé... sembla neu, no?
![tronc nadal pas49 tronc nadal pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/43/41/tronc-nadal-pas49.jpeg)
Doncs ja el podem servir a taula.
![tronc nadal pas50 tronc nadal pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/43/68/tronc-nadal-pas50.jpeg)
Acompanyeu-lo amb un cava ben fresquet.
![tronc nadal pas51 tronc nadal pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/44/10/tronc-nadal-pas51.jpeg)
I prepareu-vos per un "Oh!"... quan el vegin els vostres convidats.
![tronc nadal pas52 tronc nadal pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/02/44/49/tronc-nadal-pas52.jpeg)
Bon Profit! Esperem que la recepta hagi estat divertida de seguir i que gaudeixis del Tronc de Nadal!