Tenia moltes ganes de fer un tronc de Nadal. Una recepta típica de la nit de Cap d'Any. És d'aquelles postres que venen de gust fer... potser perquè només els fas un cop l'any i fa com gràcia. És fàcil de fer, però prèviament s'han de preparar tots els ingredients per fer-lo. La decoració del tronc és ja... un tema totalment creatiu, és obvi. Jo us mostraré com fer unes fulles de massapà, però podeu fer uns bolets... uns cucs, unes formigues, una marieta, flors variades... mil cosetes. Imaginació al poder! Som-hi.
2 planxes de pa de pessic
trufa cuita
Almívar (sucre bany)
brandi (conyac)
sucre llustre (en pols)
massapà (o torró)
colorant verd (o groc i blau)
El dia abans d'assaborir el Tronc de Nadal haureu de preparar unes planxes de pa de pessic i guardar-les a la nevera.
Contra més fines us quedin... millor.
També el dia abans haurem preparat l'almívar.
Amb 250 g de sucre i 166 ml d'aigua a 121 graus, el tindrem llest. S'haurà de refredar bé i finalment, guardar a la nevera.
La trufa cuita també la tindrem feta del dia abans.
D'entrada, començarem per preparar el sucre bany amb l'almívar.
Posarem una part de brandi... i una part d'almívar.
Normalment, es fa 80% d'almívar i 20% de brandi... però tot depèn de si menjaran les criatures. Es pot abaixar o pujar la quantitat de brandi.
Genial, ja la podem treballar.
Agafem una planxa i (un cop desenganxada del paper cuisson), la banyarem (no massa, no se'ns trenqui)... amb la nostra preparació d'almívar i brandi... i que li direm "sucre bany".
Ara untem la nostra planxa amb una capa de trufa cuita, que no sigui ni massa gruixuda ni massa fina.
Utilitzeu una paletina de pastisser, és la millor eina amb diferència. A les males, un ganivet de pa podria funcionar.
Perfecte, ja la tenim untada.
Ara col·loquem una altra planxa de pa de pessic a sobre... l'assentem una mica amb les mans i fem el mateix procés: la banyem i li posem la trufa.
Utilitzant el mateix paper de coure la planxa... enrotllarem la nostra preparació com si fos un braç de gitano.
Apliqueu una certa pressió... mirant que quedi enrotllat i amb tensió... com quan voleu guardar la "tenda de campanya" dins la bossa original. Guardeu-lo a la nevera una estona... i us quedarà una mica més dur, millor per treballar.
Ara farem el mateix procés però amb una sola capa... i enrotllant només la meitat.
Busquem que ens quedi un gruix més petit...
... que ens servirà per a decorar el nostre tronc de Nadal amb aquests petits troncs que faran de branca.
Ara traiem el tronc gros de la nevera... i el banyarem amb la trufa.
Utilitzeu una paletina per cobrir tot el tronc de trufa.
Amb un estri que podeu fabricar vosaltres mateixos... li donarem una forma de tronc... tot fent ones amb una pinta de plàstic.
Només heu de retallar aquestes puntes o dents en un tros de plàstic. Jo he utilitzat el plàstic d'un regal que m'han fet.
Queda molt maco si el pentineu així.
Ara és qüestió d'incorporar algunes branques al nostre tronc de Nadal. Talleu tres o quatre trossets del braç petit que hem enrotllat i, amb una mica de trufa, enganxeu-los pel tronc gran.
Els haureu de cobrir amb més trufa i pentinar-los igualment.
Jo n'he posat tres, que ja em semblen suficients.
Retireu l'excés de trufa sobrant de la part inferior i col·loqueu el tronc en cartó i blonda.
Està maco, eh?
Però encara no hem acabat. Guardeu-lo a la nevera.
Ara farem servir el colorant alimentari.
Si us fixeu, darrere us informen de com aconseguir el color desitjat. Com que jo vull verd, hauré de posar 3 gotes de color blau i 4 de groc.
Podeu utilitzar qualsevol massapà... o comprar una barra de torró de fruita i treure la fruita.
Jo utilitzaré un tros de Torró de Crema que he fet aquest any.
Farem un petit volcà amb el massapà... i tirarem el colorant dins.
... i ara és qüestió de barrejar-ho bé. Us aconsello utilitzar guants... perquè si no estareu tres dies amb els dits de color verd.
Rasqueu-lo amb els dits, com si els volguéssiu esgarrapar... i es barrejaran millor els colors.
Ja ho tenim.
Ara és qüestió de creativitat per decorar el Tronc de Nadal. Jo he fet unes petites fulles...
... unes tires i unes boletes...
... i amb tot això simularé una planta enredadora...
Ho anirem col·locant per sobre del nostre tronc... amb cura... i una mica de gràcia.
A poc a poc... veureu els resultats.
Finalment, i com que és un Tronc de Nadal... quan se suposa que ha de nevar... li tirarem una mica de sucre llustre per sobre...
No us passeu... o no es veurà el detall del tronc... amb el que ens ha costat de fer!
Així ja està bé... sembla neu, no?
Doncs ja el podem servir a taula.
Acompanyeu-lo amb un cava ben fresquet.
I prepareu-vos per un "Oh!"... quan el vegin els vostres convidats.
Bon Profit! Esperem que la recepta hagi estat divertida de seguir i que gaudeixis del Tronc de Nadal!