La cuina catalana és plena de platillos senzills com aquest. Aliments de la terra, de proximitat. La truita a la catalana incorpora això mateix: ous, botifarra i mongetes. Més d'aquí impossible, i tot acompanyat d'un bon pa amb tomàquet. Vaja, només us faltarà el porró de vi.
Recuperem, doncs, avui una recepta nostrada del receptari tradicional català. Fàcil de fer, econòmica i exquisida de sabor. Som-hi!
3 ous frescos
80 g de botifarra crua
60 g de mongetes blanques bullides
100 ml oli d'oliva
sal
Variants:
S'hi pot afegir cansalada viada
També trobareu versions amb botifarra blanca o negra
Hi ha qui hi posa porro o all
Us recomanem acompanyar el plat de pa amb tomàquet
Prepareu les mongetes bullides. Les podeu fer o comprar fetes.
Us aconsello emprar ous ecològics, així com la botifarra, que sigui de qualitat. Quan una recepta compte amb pocs ingredients heu de procurar que siguin de màxima qualitat.
Poseu a fer la botifarra en una paella o planxa amb un raig d'oli.
Feu-la per totes dues bandes, però sense deixar-la cuita del tot.
Quan li falti un punt de cocció interior a la botifarra, la retireu i la talleu a llesques.
Seguidament, escalfeu les llesques a la mateixa paella.
Mentrestant, aneu preparant els ous. Com més emulsionats amb la forquilla millor.
Tant bon punt la botifarra quedi daurada, afegiu-hi les mongetes.
Deixeu-ho coure tot junt de 2 a 3 minuts, tot just per escalfar les mongetes. Remeneu-ho tot plegat (millor amb un cop de canell que amb una cullera, si en sabeu).
Seguidament, aboqueu els ous a la paella.
Deixeu coure la truita per la part inferior. Us recomano una "llengua" per gestionar els laterals. És la millor manera de donar-li forma sense malmetre la paella.
Passats dos o tres minuts (segons com us agradi) ja li podreu donar la volta.
Perfecte, ara dos minutets més i ja la podeu emplatar.
Serviu-la ben calenta, amb unes llesques de pa amb tomàquet.
Bon profit!