La cuina catalana és plena de platillos senzills com aquest. Aliments de la terra, de proximitat. La truita a la catalana incorpora això mateix: ous, botifarra i mongetes. Més d'aquí impossible, i tot acompanyat d'un bon pa amb tomàquet. Vaja, només us faltarà el porró de vi.
Recuperem, doncs, avui una recepta nostrada del receptari tradicional català. Fàcil de fer, econòmica i exquisida de sabor. Som-hi!
3 ous frescos
80 g de botifarra crua
60 g de mongetes blanques bullides
100 ml oli d'oliva
sal
Variants:
S'hi pot afegir cansalada viada
També trobareu versions amb botifarra blanca o negra
Hi ha qui hi posa porro o all
Us recomanem acompanyar el plat de pa amb tomàquet
![truita catalana pas1 truita catalana pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/94/46/truita-catalana-pas1.jpeg)
Prepareu les mongetes bullides. Les podeu fer o comprar fetes.
![truita catalana pas2 truita catalana pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/94/73/truita-catalana-pas2.jpeg)
Us aconsello emprar ous ecològics, així com la botifarra, que sigui de qualitat. Quan una recepta compte amb pocs ingredients heu de procurar que siguin de màxima qualitat.
![truita catalana pas3 truita catalana pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/95/00/truita-catalana-pas3.jpeg)
Poseu a fer la botifarra en una paella o planxa amb un raig d'oli.
![truita catalana pas4 truita catalana pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/95/27/truita-catalana-pas4.jpeg)
Feu-la per totes dues bandes, però sense deixar-la cuita del tot.
![truita catalana pas5 truita catalana pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/95/54/truita-catalana-pas5.jpeg)
Quan li falti un punt de cocció interior a la botifarra, la retireu i la talleu a llesques.
![truita catalana pas6 truita catalana pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/95/81/truita-catalana-pas6.jpeg)
Seguidament, escalfeu les llesques a la mateixa paella.
![truita catalana pas7 truita catalana pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/96/08/truita-catalana-pas7.jpeg)
Mentrestant, aneu preparant els ous. Com més emulsionats amb la forquilla millor.
![truita catalana pas8 truita catalana pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/96/35/truita-catalana-pas8.jpeg)
Tant bon punt la botifarra quedi daurada, afegiu-hi les mongetes.
![truita catalana pas9 truita catalana pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/96/62/truita-catalana-pas9.jpeg)
Deixeu-ho coure tot junt de 2 a 3 minuts, tot just per escalfar les mongetes. Remeneu-ho tot plegat (millor amb un cop de canell que amb una cullera, si en sabeu).
![truita catalana pas10 truita catalana pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/96/89/truita-catalana-pas10.jpeg)
Seguidament, aboqueu els ous a la paella.
![truita catalana pas11 truita catalana pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/97/16/truita-catalana-pas11.jpeg)
Deixeu coure la truita per la part inferior. Us recomano una "llengua" per gestionar els laterals. És la millor manera de donar-li forma sense malmetre la paella.
![truita catalana pas12 truita catalana pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/97/43/truita-catalana-pas12.jpeg)
Passats dos o tres minuts (segons com us agradi) ja li podreu donar la volta.
![truita catalana pas13 truita catalana pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/97/70/truita-catalana-pas13.jpeg)
Perfecte, ara dos minutets més i ja la podeu emplatar.
![truita catalana pas14 truita catalana pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/97/97/truita-catalana-pas14.jpeg)
Serviu-la ben calenta, amb unes llesques de pa amb tomàquet.
![truita catalana pas15 truita catalana pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/70/98/24/truita-catalana-pas15.jpeg)
Bon profit!