Una recepta força bàsica que permet degustar la carn d'aquests salmònids. La truita és el peix blau que menys greix té de tots (només un 3% de greix) i conté Omega 3, molt saludable, com segur que ja saps. A la nostra cuina, la truita fresca es menja de moltes maneres: feta a la planxa, a l'espatlla, a l'agredolç, amb panses i pinyons, a la llosa amb bacó, amb salsa d'ametlles, al forn i, fins i tot, en escabetx. A mi, sincerament, no és un peix que em faci gaire el pes, però reconec que ben preparat es pot convertir en un plat més que recomanable. La truita amb all i julivert, està molt bona i saborosa.
4 truites de riu sense espina
3 alls
julivert
oli d'oliva
sal
Clar, començarem per anar al riu a pescar-les. Haurem de localitzar un bon riu... d'aigua fresca i clara.
Necessitarem un "cap de turc", que li direm "cuc". Al cap i la fi, jo penso que és el que pitjor ho passa, pobre animal. Això sí, també he de dir que molts d'aquests cucs semblen tenir més vida que algunes persones que conec!
... i una mica de sort... clar...
Però de cop i volta, apareix un convidat sorpresa amb el qual no comptàvem: un visó americà! Els visons americans aprofiten qualsevol oportunitat per emportar-se les truites ja pescades! Aquest animal (introduït per accident) és tota una plaga actualment (declarat espècie non grata per la fauna espanyola) que està fent estralls a causa de la seva agressivitat amb la fauna autòctona, i estan desapareixent espècies com el cranc de riu, les truites i els mateixos visons europeus.
Tot i ser una "mala bèstia", que dirien alguns, no ens vam poder estar de donar-li unes "tripes" de truita. Ja veieu que tenen total confiança amb els humans.
Tornem a casa amb les quatre truites capturades avui. Primer de tot tallarem el cap.
Després, li traurem els budells.
A continuació, traurem els filets de la truita.
Procurant extreure'n totes les espines, que emprenyen molt a l'hora de menjar.
Ja tenim els filets nets d'espines. Els rentem i els salem una mica.
Mentre escalfem una planxa, farem una picadeta d'all i julivert.
Fem les truites a la planxa, ben calenta.
Primer, per una banda.
I, després, per l'altre, fins que tingui un color daurat. I ja les tenim.
Bon Profit!