De nou, un plat senzill, bàsic i molt bo que no hauria de faltar en cap receptari de cuina catalana. Hi ha diverses formes de fer aquesta truita. Trobareu els que tiren l'ou batut a la paella i després, a mig quallar, hi posen la tonyina esmicolada per sobre i ho emboliquen fent com truita a la francesa

Trobareu els que fregeixen una estona la tonyina fins que es desfà i a continuació hi incorporen l'ou. Trobareu els que fan un sofregit de ceba i tonyina prèviament, fins i tot, amb pebrots verds. Fins i tot hi ha qui munta les clares i els rovells per separat, per donar més volum. I trobareu els que barregen l'ou batut amb la tonyina en fred i després l'emboliquen com una truita a la francesa. Aquesta última és la variant que he fet jo. Personalment, m'agrada notar la textura de la tonyina i trobar-me algun grumoll per dins. I és que la truita de tonyina, ben acompanyada d'un bon pa amb tomàquet, és l'enveja dels que han demanat una altra cosa. A què sí?

Ingredients

2 ous

100 g de tonyina en oli

oli d'oliva

sal

 

Variants:

Amb el mateix procediment es fa la truita de formatge, de pernil, etc

Es recomana acompanyar la truita de pa amb tomàquet

Preparació
1.

Preparem els dos ingredients. La tonyina l'heu d'escórrer d'oli.

2.

Primer de tot, trenquem els ous en un plat fons.

3.

Saleu-los una mica.

4.

Ara, heu de batre els ous amb intensitat.

5.

Es tracta d'oxigenar-los i fer que muntin una mica.

6.

Ara, incorporeu-hi la tonyina esmicolada.

7.

Barregeu-ho bé i reserveu-ho. Poseu a escalfar una paella antiadherent.

8.

Mentre s'escalfa la paella, tallarem unes llesques de pa.

9.

Un bon tomàquet i un bon oli d'oliva verge extra, que no faltin. 

10.

Quan la paella comenci a fumejar, hi tirarem un raig d'oli d'oliva i abocarem els ous i la tonyina.

11.

Procureu estendre-la bé.

12.

Quan la part interior estigui quallada, comenceu a plegar els costats.

13.

A poc a poc, amb l'ajuda d'una forquilla o d'una espàtula, plegueu la truita sobre sí mateixa.

14.

Doneu-li la volta amb un moviment ràpid i decidit.

15.

I deixeu-la uns instants fins que s'acabi de fer. La podeu deixar més o menys crua de dins, segons us agradi.

16.

Serviu-la immediatament.

17.

Vigileu-la bé que tothom us en demanarà!

18.

Ummm, que bona!

19.

Bon profit!