Trumfada. Un plat també anomenat Puré de patata, Patates aixafades o Patates Eixutes. Ben fàcil, certament, però sempre s'aprèn alguna cosa d'aquestes receptes, oi? Un cop feta, recomano utilitzar-la com a guarnició d'un altre plat o com a acompanyament.
1,5 kg patata per bullir
1/2 got de llet calenta
sal
Variants:
S'hi pot afegir mantega
Un cop aixafada la patata hi podeu afegir rovell d'ou en cru
Les patates es poden bullir senceres amb la pell
S'hi pot afegir una mica de nou moscada
Es pot fregir un tall de cansalada i tirar el suc per sobre de la trumfada
Feu-vos amb una bona patata del país per a bullir.
Escalfeu una olla amb abundant aigua i una mica de sal.
Mentrestant, peleu les patates...
... talleu-les a trossos de mida similar.
Quan bull l'aigua... tireu-hi la patata...
... doneu-hi unes voltes...
... tapeu-ho i deixeu que bulli uns 17-20 minuts...
... fins que la patata sigui ben cuita.
Quan la patata es pugui aixafar... la reservarem en un bol...
... si fem la trumfada amb llet... descartarem l'aigua bullent.
Aixafeu bé les patates amb una forquilla... i molta paciència.
Amb la patata ben calenta... incorporeu uns trossets de mantega al gust.
Quan la patata sigui prou fina... incorporarem la llet...
... escalfeu-la abans dins el microones...
Ara, ja podreu utilitzar una cullera per a remenar-ho tot plegat...
... us ha de quedar una textura ben fina. Ja tenim la trumfada llesta per a servir.
Per exemple, la podeu presentar amb una mica de xai cruixent amb romaní. Bon Profit!