Per fer aquesta recepta podeu utilitzar barreja de bolets secs (camagroc, carreretes, cep, trompeta, etc.) o simplement l'anomenat "moixernó sec"... encara que en realitat sovint són carreretes, i és el que us recomano. Queda molt bo de les dues maneres.
Respecte a la salsa, ja veureu que la passo pel mini-pimer a fi i efecte de lligar-la, però si voleu podeu afegir-hi un Roux claret. En aquest cas, he fet dos peixets de vedella. Ja sabeu que jo aprofito quan cuino i, segons el tipus de menjar, en faig per congelar i anar traient durant el mes. Som-hi doncs.
2 peixets de vedella lligats amb corda
4 o 5 cebes mal tallades
1 cap d'alls
1 got de vi blanc "Gran Chef"
1/2 got de brandi/conyac
oli d'oliva
sal i pebre negre
2 bosses de carreretes seques (també anomenats moixernons) (uns 40 o 50 g)
Variants:
Podeu flamejar la carn amb el brandi
Podeu utilitzar els bolets que més us agradin i combinar secs amb frescos
![vedella carreretes pas1 vedella carreretes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/22/10/vedella-carreretes-pas1.jpeg)
Mitja hora abans de començar, poseu tots els bolets secs en un bol amb abundant aigua. Col·loqueu els moixernons dins un bol.
![vedella carreretes pas2 vedella carreretes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/22/79/vedella-carreretes-pas2.jpeg)
Afegiu-hi abundant aigua.
![vedella carreretes pas3 vedella carreretes pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/23/06/vedella-carreretes-pas3.jpeg)
No només que els cobreixi... també hem de fer un bon got de suquet de moixernons, que afegirem a mitja cocció.
![vedella carreretes pas4 vedella carreretes pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/23/33/vedella-carreretes-pas4.jpeg)
Poc a poc s'aniran hidratant i produiran una flaire inconfusible.
![vedella carreretes pas6 vedella carreretes pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/23/87/vedella-carreretes-pas6.jpeg)
Rentem bé els dos peixets de vedella.
![vedella carreretes pas7 vedella carreretes pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/24/14/vedella-carreretes-pas7.jpeg)
Si quan els compreu li dieu a la carnissera que són per fer rodó... ja us posarà la corda.
![vedella carreretes pas8 vedella carreretes pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/24/41/vedella-carreretes-pas8.jpeg)
Saleu i empebreu la carn per les dues bandes.
![vedella carreretes pas9 vedella carreretes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/24/68/vedella-carreretes-pas9.jpeg)
En una cassola gran, tirarem un bon raig d'oli d'oliva i l'aromatitzarem amb 8 o 10 alls.
![vedella carreretes pas10 vedella carreretes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/24/95/vedella-carreretes-pas10.jpeg)
No els heu de fregir ni daurar... només aromatitzar l'oli.
![vedella carreretes pas11 vedella carreretes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/25/22/vedella-carreretes-pas11.jpeg)
Reservarem els alls per més endavant.
![vedella carreretes pas12 vedella carreretes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/25/49/vedella-carreretes-pas12.jpeg)
En aquest oli, daurem la carn.
![vedella carreretes pas13 vedella carreretes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/25/76/vedella-carreretes-pas13.jpeg)
Que l'oli sigui ben roent... la intenció és donar-li bon color a la carn.
![vedella carreretes pas14 vedella carreretes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/26/03/vedella-carreretes-pas14.jpeg)
Perfecte.
![vedella carreretes pas15 vedella carreretes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/26/30/vedella-carreretes-pas15.jpeg)
Ara afegirem la ceba mal tallada i la repartirem entre la carn.
![vedella carreretes pas16 vedella carreretes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/26/57/vedella-carreretes-pas16.jpeg)
Remeneu-lo tot bé i deixeu que faci xup-xup entre 5 i 10 minuts, tot remenant de tant en tant.
![vedella carreretes pas17 vedella carreretes pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/26/84/vedella-carreretes-pas17.jpeg)
Jo utilitzo vi per cuinar "Gran Chef" de Pinord, que incorpora una maceració amb herbes aromàtiques. Això fa que sigui més concentrat i per tant haureu de respectar les mesures que us proposen a l'etiqueta.
![vedella carreretes pas18 vedella carreretes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/27/11/vedella-carreretes-pas18.jpeg)
Al mateix temps afegirem el mig got de brandi.
![vedella carreretes pas19 vedella carreretes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/27/38/vedella-carreretes-pas19.jpeg)
Baixeu el foc i tapeu la cassola.
![vedella carreretes pas20 vedella carreretes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/27/65/vedella-carreretes-pas20.jpeg)
Deixeu que vagi coent durant 20-30 minuts a foc lent... tot controlant que no s'acabi el líquid i no es cremi ni s'enganxi.
![vedella carreretes pas21 vedella carreretes pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/27/92/vedella-carreretes-pas21.jpeg)
Passats els 20 minuts, afegirem un parell de gots d'aigua calenta i ho deixarem coure poc a poc mitja horeta més. Aquest procés el repetirem fins a 3 vegades. L'objectiu és coure bé la carn... volem que després es desfaci a la boca.
![vedella carreretes pas23 vedella carreretes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/28/46/vedella-carreretes-pas23.jpeg)
L'última vegada utilitzeu l'aigua dels moixernons.
![vedella carreretes pas24 vedella carreretes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/28/73/vedella-carreretes-pas24.jpeg)
Un cop tirada l'aigua dels moixernons, aprofiteu per salar el guisat. El temps total de cocció vindria a ser de dues a tres hores, tot depèn del gruix de la carn, del foc i de l'aigua.
![vedella carreretes pas25 vedella carreretes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/29/00/vedella-carreretes-pas25.jpeg)
Passades les dues hores, la carn no estarà cuita del tot però ja farà molt bona pinta.
![vedella carreretes pas26 vedella carreretes pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/29/27/vedella-carreretes-pas26.jpeg)
La traiem de la cassola.
![vedella carreretes pas27 vedella carreretes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/29/54/vedella-carreretes-pas27.jpeg)
Sense cremar-nos, anirem traient el cordill, ara ja no perdrà la forma.
![vedella carreretes pas28 vedella carreretes pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/29/81/vedella-carreretes-pas28.jpeg)
Tallem la carn tot donant-li el gruix final que voldrem per servir el plat.
![vedella carreretes pas29 vedella carreretes pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/30/08/vedella-carreretes-pas29.jpeg)
Com podeu veure, la carn està cuita però no tendra.
![vedella carreretes pas30 vedella carreretes pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/30/35/vedella-carreretes-pas30.jpeg)
La reservem.
![vedella carreretes pas31 vedella carreretes pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/30/62/vedella-carreretes-pas31.jpeg)
Barrejarem la ceba, els alls i la salseta. D'aquesta forma lligarem el suquet.
![vedella carreretes pas32 vedella carreretes pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/30/89/vedella-carreretes-pas32.jpeg)
Ara incorporem la carn ja tallada.
![vedella carreretes pas33 vedella carreretes pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/31/16/vedella-carreretes-pas33.jpeg)
La repartim bé per tota la cassola.
![vedella carreretes pas34 vedella carreretes pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/31/43/vedella-carreretes-pas34.jpeg)
Afegim un got d'aigua ben calenta i tornem a posar-ho a foc lent.
![vedella carreretes pas35 vedella carreretes pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/31/70/vedella-carreretes-pas35.jpeg)
Com a mínim ho haureu de tenir 30 minuts més, però res millor que anar tastant la carn de tant en tant, i us servirà també per a rectificar de sal. En aquest punt, afegirem també els bolets.
![vedella carreretes pas36 vedella carreretes pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/31/97/vedella-carreretes-pas36.jpeg)
Doncs ja la tenim feta.
![vedella carreretes pas37 vedella carreretes pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/32/24/vedella-carreretes-pas37.jpeg)
Aquest és un plat excel·lent, que guanya molt si el deixeu reposar de 24 a 48 hores, perquè es barregin bé tots els gustos i matisos.
![vedella carreretes pas38 vedella carreretes pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/32/54/vedella-carreretes-pas38.jpeg)
Ho podeu servir amb la guarnició que més us agradi.
![vedella carreretes pas39 vedella carreretes pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/33/08/vedella-carreretes-pas39.jpeg)
Jo us recomanaré fer un puré de patata tradicional.
![vedella carreretes pas40 vedella carreretes pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/33/47/vedella-carreretes-pas40.jpeg)
Feu un volcà al plat...
![vedella carreretes pas41 vedella carreretes pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/33/74/vedella-carreretes-pas41.jpeg)
I l'ompliu amb la carn, suquet i bolets per sobre. Genial!
![vedella carreretes pas42 vedella carreretes pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/34/01/vedella-carreretes-pas42.jpeg)
Què bo! Ummmm!
![vedella carreretes pas43 vedella carreretes pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/34/28/vedella-carreretes-pas43.jpeg)
És un plat que ens ha apassionat sempre als 5 germans que som.
![vedella carreretes pas44 vedella carreretes pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/34/55/vedella-carreretes-pas44.jpeg)
La carn és consistent però es desfà a la boca. És com ha de quedar.
![vedella carreretes pas45 vedella carreretes pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/34/82/vedella-carreretes-pas45.jpeg)
I finalment, m'ha quedat un bon tupper per menjar entre setmana. Jo he arribat a fer pizzes de vedella amb bolets, sí, sí... I què bones, nanos!
![vedella carreretes pas46 vedella carreretes pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/35/09/vedella-carreretes-pas46.jpeg)
Bon profit!
![vedella carreretes pas47 vedella carreretes pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/35/36/vedella-carreretes-pas47.jpeg)
El que us comentava. Podeu incorporar un roux a la vostre salsa per a lligar-la encara més
![vedella carreretes pas48 vedella carreretes pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/35/63/vedella-carreretes-pas48.jpeg)
Incorporar-la al plat.
![vedella carreretes pas49 vedella carreretes pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/35/90/vedella-carreretes-pas49.jpeg)
Us quedarà una salseta més clara de color... però més lligada.
![vedella carreretes pas50 vedella carreretes pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/15/36/17/vedella-carreretes-pas50.jpeg)
Bon profit!