Aquest és un tortell amb forma de volant de cotxe fet de pasta de brioix, farcit de massapà i fruites confitades, i que amaga una sorpresa a dins (acostuma a ser un cotxet de porcellana petit). Sincerament, a la pastisseria en fèiem molt poquets, ja que és una festa que s'ha perdut. Al final, és la mateixa recepta del tortell de reis, només li hem de fer la creu per donar-li forma de volant. Us recomano la lectura del consell "Com accelerar el procés de fermentació del Llevat". També us recomano la lectura de la recepta "Tortell de massapà".
Pel brioix
500 g de farina força
100 g de sucre
5 g de sal
125 g ous (1,5 ous)
25 g de llevat premsat
50 g de llard de porc
color, vainilla, llimona
llet (125 ml aproximadament)
Per decorar el tortell:
300gr. massapà blanc
fruita contifada (cirera, taronja, meló)
sucre bolat (o carbó de reis blanc)
sucre normal
sucre llustre
El dia abans prepararem el massapà blanc.
Reserveu-lo dins la nevera. D'aquesta manera el gra del sucre s'anirà fonent.
Prepararem el brioix. Us recomano la lectura prèvia de la recepta del brioix.
Utilitzarem un corró per estirar-lo, però abans el deixarem reposar 10 minutets, que perdi el nervi.
Feu pesats, aproximats, de 500gr de brioix per 150gr. de massapà. Per tant, amb aquesta recepta us sortiran dos tortells.
Estireu el brioix longitudinalment i feu un rectangle.
Estireu el llevat i col·loqueu-lo al capdamunt per enrotllar-lo.
Enrotlleu amb cura el brioix procurant repartir el massapà de forma homogènia.
Deixeu reposar el brioix i passats 5 minuts els torneu a estirar. Han de fer un metre d'allargada aproximadament abans de fer tortell.
Recordeu de deixar unes tires de brioix per fer la creu del volant.
Ara ja podem tancar la rotllana del tortell i posar-lo en una safata pel forn sobre un paper cuisson.
Agafem les tires...
I fem una creu que enganxarem a sota del tortell.
Ara hi posarem la fruita confitada... meló, taronja i cirera.
Que quedi ben maco. Ara és qüestió de deixar-lo llevar de 3 a 4 hores, preferiblement dins el forn (en fred) i tancat.
Veureu com haurà doblat si no triplicat el volum...
... serà el moment de preparar el forn a 190 graus per enfornar-los.
Però en falta alguna cosa, no?
Efectivament, l'ou batut.
Com sempre, pintarem el brioix per donar-li un color més maco al brioix.
Com fem amb el tortell de reis, el decorarem amb sucre bolat.
Queda maco, eh?
També hi tirarem una mica de sucre normal per sobre. Quan agafi la nova temperatura (no abans), posar el brioix que es courà en poc més de 15 minuts a uns 190-200 graus. Hi ha qui cou el brioix a temperatura ben alta, a 230-240 graus durant la meitat de temps, però ho heu de tenir molt per la mà. Si no ho controleu, se us pot cremar o, si no ha llevat bé, quedar cru de dins.
Prepararem l'anís per tirar-lo per sobre quan surti del forn.
Un cop cuit, hi tirarem una mica d'anís per sobre del tortell que caramel·litzarà amb el sucre. No l'hem de banyar, eh?... l'ideal és utilitzar un polvoritzador.
Ummm... quina flaire.
Finalment, el servirem en cartró i blonda... i tirarem una mica de sucre llustre per sobre.
Unes postres de festa.
Un tortell així... sempre convida a tallar un trosset.
Que com ha quedat per dins?
... flonjo... i una bona tira de massapà. Això si... s'ha d'acompanyar d'un bon cava ben fresquet.
Bon profit!