Aquest és un tortell amb forma de volant de cotxe fet de pasta de brioix, farcit de massapà i fruites confitades, i que amaga una sorpresa a dins (acostuma a ser un cotxet de porcellana petit). Sincerament, a la pastisseria en fèiem molt poquets, ja que és una festa que s'ha perdut. Al final, és la mateixa recepta del tortell de reis, només li hem de fer la creu per donar-li forma de volant. Us recomano la lectura del consell "Com accelerar el procés de fermentació del Llevat". També us recomano la lectura de la recepta "Tortell de massapà".

Ingredients

Pel brioix

500 g de farina força

100 g de sucre

5 g de sal

125 g ous (1,5 ous)

25 g de llevat premsat

50 g de llard de porc

color, vainilla, llimona

llet (125 ml aproximadament)

 

Per decorar el tortell:

300gr. massapà blanc

fruita contifada (cirera, taronja, meló)

sucre bolat (o carbó de reis blanc)

sucre normal

sucre llustre

Preparació
1.
volant sant cristofor pas1

El dia abans prepararem el massapà blanc.

2.
volant sant cristofor pas2

Reserveu-lo dins la nevera. D'aquesta manera el gra del sucre s'anirà fonent.

3.
volant sant cristofor pas3

Prepararem el brioix. Us recomano la lectura prèvia de la recepta del brioix.

4.
volant sant cristofor pas4

Utilitzarem un corró per estirar-lo, però abans el deixarem reposar 10 minutets, que perdi el nervi.

5.
volant sant cristofor pas5

Feu pesats, aproximats, de 500gr de brioix per 150gr. de massapà. Per tant, amb aquesta recepta us sortiran dos tortells.

6.
volant sant cristofor pas6

Estireu el brioix longitudinalment i feu un rectangle.

7.
volant sant cristofor pas7

Estireu el llevat i col·loqueu-lo al capdamunt per enrotllar-lo.

8.
volant sant cristofor pas8

Enrotlleu amb cura el brioix procurant repartir el massapà de forma homogènia.

9.
volant sant cristofor pas9

Deixeu reposar el brioix i passats 5 minuts els torneu a estirar. Han de fer un metre d'allargada aproximadament abans de fer tortell.

10.
volant sant cristofor pas10

Recordeu de deixar unes tires de brioix per fer la creu del volant.

11.
volant sant cristofor pas11

Ara ja podem tancar la rotllana del tortell i posar-lo en una safata pel forn sobre un paper cuisson.

12.
volant sant cristofor pas12

Agafem les tires...

13.
volant sant cristofor pas13

I fem una creu que enganxarem a sota del tortell.

14.
volant sant cristofor pas14

Ara hi posarem la fruita confitada... meló, taronja i cirera.

15.
volant sant cristofor pas15

Que quedi ben maco. Ara és qüestió de deixar-lo llevar de 3 a 4 hores, preferiblement dins el forn (en fred) i tancat.

16.
volant sant cristofor pas16

Veureu com haurà doblat si no triplicat el volum...

17.
volant sant cristofor pas17

... serà el moment de preparar el forn a 190 graus per enfornar-los.

18.
volant sant cristofor pas18

Però en falta alguna cosa, no?

19.
volant sant cristofor pas19

Efectivament, l'ou batut.

20.
volant sant cristofor pas20

Com sempre, pintarem el brioix per donar-li un color més maco al brioix.

21.
volant sant cristofor pas21

Com fem amb el tortell de reis, el decorarem amb sucre bolat.

22.
volant sant cristofor pas22

Queda maco, eh?

23.
volant sant cristofor pas23

També hi tirarem una mica de sucre normal per sobre. Quan agafi la nova temperatura (no abans), posar el brioix que es courà en poc més de 15 minuts a uns 190-200 graus. Hi ha qui cou el brioix a temperatura ben alta, a 230-240 graus durant la meitat de temps, però ho heu de tenir molt per la mà. Si no ho controleu, se us pot cremar o, si no ha llevat bé, quedar cru de dins.

24.
volant sant cristofor pas24

Prepararem l'anís per tirar-lo per sobre quan surti del forn.

25.
volant sant cristofor pas25

Un cop cuit, hi tirarem una mica d'anís per sobre del tortell que caramel·litzarà amb el sucre. No l'hem de banyar, eh?... l'ideal és utilitzar un polvoritzador.

26.
volant sant cristofor pas26

Ummm... quina flaire.

27.
volant sant cristofor pas27

Finalment, el servirem en cartró i blonda... i tirarem una mica de sucre llustre per sobre.

28.
volant sant cristofor pas28

Unes postres de festa.

29.
volant sant cristofor pas29

Un tortell així... sempre convida a tallar un trosset.

30.
volant sant cristofor pas30

Que com ha quedat per dins?

31.
volant sant cristofor pas31

... flonjo... i una bona tira de massapà. Això si... s'ha d'acompanyar d'un bon cava ben fresquet.

32.
volant sant cristofor pas32

Bon profit!