La cuina asiàtica enganxa. Són sabors molt contundents... plens de matissos... que desperten qualsevol paladar. Però també s'ha de reconèixer que t'ha de venir de gust. No podria menjar woks eternament, tot i que si molt sovint. També és una bona forma de coure i amanir les verdures, per exemple. Aquesta versió d'avui té més reminiscències japoneses que no pas xineses. Quan t'animes a fer aquesta mena de cuina de seguida te n'adones que et falten molts ingredients...sobretot salses. No tots són imprescindibles, però s'ha de fer una petita inversió, és clar. És com tot, t'ha d'agradar. En qualsevol cas, si a poc a poc ho aneu aconseguint tot... arribareu a un punt on l'elaboració d'un wok serà qüestió de molts pocs minuts... i gaudireu d'una molt bona cuina, ràpida i sana.
200gr. fideu japonés tipus soba
100gr. bolets shiitake rehidratats
2 filets de gall dindi fresc
1 ceba tendre en juliana
1 cullerada de vinagre d'arròs
1 cullerada de mirin
1 cullerada de farina de blat de moro "maizena"
1 xile (o bitxo picant)
1 grapat de cacauets torrats
1 tros gran de gingebre fresc
1 xorret de salsa de soja
1 xorret de salsa de soja dolça
1 xorret de marinada teriyaki
1 xorret de xerés sec (o si teniu vi d'arròs shaoxing millor)
3 alls
2 o 3 alls tendres
Variants:
- Podeu omitir alguna de les salses o incorporar-ne d'altres, com la salsa d'ostres o de xile
Preparem els ingredients.
Avui he aconseguit "xile" autèntic o fresc, vaja. Però si no... podeu utilitzar el bitxo sec de tota la vida.
Tenim per una banda els alls tendres....
... els cacauets... que si són sense sal millor, i si no... tampoc passa res, poseu menys soja al plat.
Aquí tenim els fideus soba. Ja venen preparats en racions per a una persona.
Els heu de coure durant uns 5 o 6 minuts. Però ho farem de forma coordinada amb el wok.
El gall dindi... el tallarem a dauets o tires petites.
El bitxo... l'obrirem per la meitat...
... i retirarem les llavors...
... el picarem ben petit...
Piqueu els alls juntament amb un bon tros de gingebre... i ho reserveu tot junt amb el bitxo. Això serà el nostre sofregit.
L'all tendre el talleu a rodanxetes petites, que incorporarem al wok al final de la cocció.
El mirin, si el compreu... us anirà bé per fer sushi.
El vinagre d'arròs igual, també es fa servir pel sushi.
I el xerés sec s'utilitza com a substitut del vi d'arròs shaoxing... que no és fàcil de trobar.
Escalfeu una bona estona el vostre wok... i quan fumegi... afegir un raig d'oli vegetal o de cacauet.
El primer que farem és saltar els bolets.
Afegiu un tap de marinada teriyaki.
I també la salsa de soja dolça, que li va molt bé als bolets.
Un raig també.
En aquest moment, i amb l'aigua calenta, poseu a bullir els fideus soba.
Penseu que estaran fets en 5 minuts, el temps que tenim per acabar el wok.
Deixeu que redueixi una mica la salsa de soja... que l'absorbeixi el bolet
A continuació, afegim el gall dindi...
... li donem unes voltes i amb un parell de minuts estarà fet. Ho reservem apart.
Tireu un raig d'oli més... i incorporeu el sofregit de xile, all i gingebre picats.
Deixeu-lo torrar uns instants... tot remenant.
... i incorporeu la ceba tendre que hem tallat en juliana...
Immediatament, tornem a incorporar els bolets amb el gall dindi...
Els fideus ja són cuits, així que un cop escorreguts... els posem dins el wok...
... ho barregem una mica...
... i tirem un raig de mirin....
... un tap de vinagre d'arròs... que rebaixarà el picant també...
... i un bon raig de salsa de soja.
A continuació, afegiu una culleradeta de farina de blat de moro (maizena) dissolta en mig got d'aigua.
Remeneu-ho tot una mica, fins que la salsa comenci a lligar i a brillar. Seguidament, ja li podem donar el toc cruixent al plat incorporant els cacauets...
... i l'all tendre picat....
... dues voltes més....
... i ja està el wok acabat.
I ja els podem emplatar.
Ummm... quina flaire.
Si us agrada, els podeu acompanyar de sake calent.
Bon Profit!