Cuinar amb wok pot arribar a convertir-se en una autèntica obsessió. Aquesta forma de cuinar amb poc oli, foc molt fort i coccions ràpides proporciona al cuiner una sensació de productivitat i eficiència que torna addictiva. Cuinar amb wok és divertit i enganxa. Ens divertim una estona?

Ingredients

fideus soba

alls tendres

pit de pollastre a tires  

shiitake en remull

salsa de soja  

salsa de soja dolça

salsa sukiyaki  

gingebre

vi de Shaoxing  

bitxo

farina de blat de moro  

oli d'oliva

sal

  

Variants:

- Podeu abusar més o menys de cada salsa, segons el vostre gust

- Podeu obviar l'ús del picant  

- Podeu substituir el vi d'arròs Shaoxing per xerès sec

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

Els fideus soba els podeu comprar en qualsevol botiga especialitzada. Però també podeu fer aquest plat amb fideus Udon o fideus d'arròs.

3.
4.

Els bolets shiitake s'han de posar en remull un dia abans. Altrament, els podeu fer tous bullint-los 10 minuts en abundant aigua.

5.

Dediqueu-hi el temps necessari. Si no estan ben hidratats, en menjar-los, notareu una textura xiclosa.

6.
7.

Però només en farem servir la meitat. Netegeu-lo de llavors i talleu-lo a llesques primes.

8.

Trinxeu també els alls tendres.

9.

Ara, haurem de pelar el gingebre fresc...

10.

que tallarem a trossos petits.

11.

Els xampinyons també els farem a làmines. És important tenir-ho tot ben tallat i preparat abans de començar a cuinar amb un wok, que per cert, ja podeu posar a escalfar.

12.

El pollastre també el tallarem a tires primes.

13.
14.

Coeu-los en abundant aigua bullent durant 5 minuts.

15.

A continuació refredeu-los amb aigua freda i reserveu-los.

16.

Mentrestant, el wok ha d'agafar molta temperatura. El foc al màxim. Salem la carn...

17.

i ja podem començar amb un raig d'oli, el pollastre i els xampinyons.

18.

De seguida, hi afegirem un raig de soja dolça.

19.

Aquesta soja aportarà un gust dolç molt interessant, a banda de color.

20.

No deixeu de remenar. Si remeneu mantindreu la temperatura del wok.

21.

Quan la carn sigui daurada, la retirem...

22.

i la reservem.

23.

El vi d'arròs Shaoxing que utilitzo, és com dir vi de l'Empordà a Catalunya. És un vi per cuinar d'una zona concreta de Xina, però hi ha moltes marques i tipus. Jo he anat a un supermercat xinés i he demanat vi d'arròs de Shaoxing... i ells t'ho donen.

24.

El sofregit típic de la zona de Shaoxing es fa amb gingebre, all i xile picant, juntament amb aquest vi. És la base de molts plats. Hi posarem un tap d'aquest vi al sofregit.

25.

PERILL DE CREMADES! Compte al tirar el vi que farà una reacció important. Tingueu a mà una tapa.

26.

Quan baixi la reacció ja hi podem incorporar els bolets escorreguts. Reserveu l'aigua d'hidratar els bolets.

27.

Remeneu fins que s'evapori tota l'aigua que tenen els bolets, que comencin a enganxar-se al wok.

28.

És el moment d'incorporar una mica de salsa sukiyaki, ideal per a qualsevol wok.

29.

No us passeu, una cullerada serà suficient.

30.

De seguida, hi afegirem les parts més blanques i grosses de l'all tendre.

31.

La resta, la reservarem per posar en cru al final de l'elaboració.

32.

Saleu lleugerament els bolets. Però compte que també hi posarem soja al plat.

33.

Incorporeu ara el pollastre i els xampinyons.

34.

També els fideus soba.

35.

I, per fi, un parell de cullerades de salsa de soja.

36.

Remeneu-ho tot plegat durant tres o quatre minuts.

37.

Ja fa molt bona pinta. Però li falta aquella textura enganxosa pròpia de la cuina asiàtica.

38.

Dissoldrem una cullerada de farina de blat de moro ("maizena") en un got amb l'aigua d'hidratar els bolets.

39.

Remeneu-ho bé.

40.

Incorporeu aquesta barreja al wok.

41.

De seguida, també els alls tendres reservats, que aportaran un toc cruixent al conjunt.

42.

Un parell o tres de voltes més i la salsa espessirà. És el punt que busquem.

43.

Emplateu immediatament.

44.

Tots els woks s'han de consumir ben calents, al moment, recent fets.

45.

I a gaudir!

46.

Bon profit!