Estic decidit a incorporar certes elaboracions fetes en wok a la nostra gastronomia... i és que mica en mica, el món es globalitza i una part de la gastronomia també. En el fons, la cuina de tot el món no deixa de ser riquesa per a totes les persones. Poc a poc, quan un comença a endinsar-se en la cuina tradicional asiàtica, se n'adona de la quantitat d'extraordinaris matissos que proporcionen els particulars ingredients d'aquelles cultures.
Avui, us porto el que, fins el moment, és el millor wok que he fet mai. Amb diferència. I n'he fet uns quants ja, eh?. Una fusió entre les cultures xinesa (pel sofregit), japonesa (pel fideu udon) i catalana (per l'espàrrec). En aquesta ocasió he utilitzat un sofregit molt tradicional de la cuina xinesa: gingebre picat, all picat i bitxo picat (o "caiena" que diuen). Amb aquesta base donarem sabor a unes cues de gambes a les que afegirem una mica de verdura, els bolets que haurem reduït prèviament amb salsa teriyaki i, per acabar, els fideus gruixuts tipus udon.
El bolet shiitake el podeu rehidratar de dues maneres: amb aigua freda o amb aigua calenta. És a dir, els podeu posar el dia abans en aigua, unes dotze hores, o també els podeu bullir durant 15-20 minuts abans de fer plat. Ja sabeu que aquest bolet magnífic bolet té, en d'altres propietats, agents anticancerígens?
És un bolet força peculiar de gust i condicionarà totalment un plat que tindrà infinitat de sabors que recorreran la vostra gola amb la clara frescor del gingebre, la personalitat del shiitake i el punt just de picant. Us garanteixo que desitjareu tornar-lo a tastar ben aviat. Un cop tot preparat, és un plat que es fa en 5 minuts de rellotge... i que s'ha de consumir al moment també.
400gr. fideu cuit tipus udon
1 xorret de salsa de soja
1 xorret de salsa de soja dolça
12 gambes llagostineres
1 xorret de salsa marinada teriyaki
200gr. bolets shiitake rehidratats
50gr. gingebre fresc picat
3 alls picats
2 bitxos picats (tipus "caiena")
2 cebes tendres
2 pebrots verds
6 alls tendres
1 cullerada de farina de blat de moro "maizena"
1 cullerada de pebre vermell
aigua
oli d'oliva
sal
![wok gamba shiitake fideus udon pas1 wok gamba shiitake fideus udon pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/56/14/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas1.jpeg)
Com veureu, ens portarà més feina preparar-ho tot... que fer el plat. Primer prepararem els bolets.
![wok gamba shiitake fideus udon pas2 wok gamba shiitake fideus udon pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/56/41/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas2.jpeg)
Com us deia, aquests bolets es poden rehidratar de dues maneres: en fred o en calent.
![wok gamba shiitake fideus udon pas3 wok gamba shiitake fideus udon pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/56/68/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas3.jpeg)
Jo ho faré en calent. Posem els bolets en un bol amb aigua...
![wok gamba shiitake fideus udon pas5 wok gamba shiitake fideus udon pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/57/22/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas5.jpeg)
... durant uns 15 minuts.
![wok gamba shiitake fideus udon pas6 wok gamba shiitake fideus udon pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/57/49/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas6.jpeg)
Els reservem. L'aigua, en altres plats, la podríem fer servir, però avui no.
![wok gamba shiitake fideus udon pas7 wok gamba shiitake fideus udon pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/57/76/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas7.jpeg)
Amb els bolets apunt, anem a preparar la resta d'ingredients. El gingebre ha de ser fresc.
![wok gamba shiitake fideus udon pas9 wok gamba shiitake fideus udon pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/58/57/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas9.jpeg)
![wok gamba shiitake fideus udon pas10 wok gamba shiitake fideus udon pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/58/84/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas10.jpeg)
Els fideus tipus udon, o més gruixuts, són típics de Japó i els podeu comprar en botigues especialitzades. Són diferents de la resta de fideus xinesos i també tenen un gust més farinós. Els trobo ideals per aquesta recepta.
![wok gamba shiitake fideus udon pas11 wok gamba shiitake fideus udon pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/59/11/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas11.jpeg)
El bitxo o "caiena" que no falti. En posarem dos i picarà suficient... i a mi m'agrada el picant, eh?
![wok gamba shiitake fideus udon pas12 wok gamba shiitake fideus udon pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/59/38/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas12.jpeg)
Tres alls.
![wok gamba shiitake fideus udon pas13 wok gamba shiitake fideus udon pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/59/65/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas13.jpeg)
La gamba llagostinera, de la gran. Penseu que un cop cuites les gambes perden força volum. Si voleu garantir una bona peça al plat les heu de triar grans. Aquestes no són especialment cares.
![wok gamba shiitake fideus udon pas14 wok gamba shiitake fideus udon pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/59/92/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas14.jpeg)
Acabem de preparar també la verdura: ceba tendre, all tendre, espàrrecs i pebrot verd.
![wok gamba shiitake fideus udon pas15 wok gamba shiitake fideus udon pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/60/19/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas15.jpeg)
Piquem la ceba tendre en juliana o tires llargues.
![wok gamba shiitake fideus udon pas16 wok gamba shiitake fideus udon pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/60/46/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas16.jpeg)
Els espàrrecs els fem a trossos.
![wok gamba shiitake fideus udon pas17 wok gamba shiitake fideus udon pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/60/73/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas17.jpeg)
El pebrot també, a tires més o menys fines.
![wok gamba shiitake fideus udon pas18 wok gamba shiitake fideus udon pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/61/54/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas18.jpeg)
I per últim, l'all tendre... al que li traurem la part baixa... de fulles...
![wok gamba shiitake fideus udon pas20 wok gamba shiitake fideus udon pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/62/08/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas20.jpeg)
Anem a preparar el sofregit de gingebre, all i bitxo. Pelem el gingebre.
![wok gamba shiitake fideus udon pas21 wok gamba shiitake fideus udon pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/62/35/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas21.jpeg)
Utilitzaré la meitat més o menys, o la mateixa quantitat que d'all... i ho picarem com si fos l'all.
![wok gamba shiitake fideus udon pas22 wok gamba shiitake fideus udon pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/62/62/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas22.jpeg)
Amb l'all fem el mateix.
![wok gamba shiitake fideus udon pas24 wok gamba shiitake fideus udon pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/63/16/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas24.jpeg)
Al bitxo li podeu treure les llavors, que piquen molt...
![wok gamba shiitake fideus udon pas25 wok gamba shiitake fideus udon pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/63/43/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas25.jpeg)
... i picar-ne un parell ben petit.
![wok gamba shiitake fideus udon pas26 wok gamba shiitake fideus udon pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/63/70/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas26.jpeg)
Ho reservem tot junt...
![wok gamba shiitake fideus udon pas27 wok gamba shiitake fideus udon pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/63/97/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas27.jpeg)
![wok gamba shiitake fideus udon pas28 wok gamba shiitake fideus udon pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/64/24/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas28.jpeg)
Ara les gambes. Peleu-les en cru.
![wok gamba shiitake fideus udon pas29 wok gamba shiitake fideus udon pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/64/51/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas29.jpeg)
Procureu deixar la pell de la cua de la gamba... que quedarà més maco.
![wok gamba shiitake fideus udon pas30 wok gamba shiitake fideus udon pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/64/78/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas30.jpeg)
Ara, amb un ganivet, feu un tall al mig, però sense partir-les, fins la meitat més o menys.
![wok gamba shiitake fideus udon pas31 wok gamba shiitake fideus udon pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/65/05/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas31.jpeg)
Extreieu-ne la tira negre o budells de la gamba.
![wok gamba shiitake fideus udon pas33 wok gamba shiitake fideus udon pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/65/59/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas33.jpeg)
Les podeu empebrar...
![wok gamba shiitake fideus udon pas35 wok gamba shiitake fideus udon pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/66/13/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas35.jpeg)
El bolet també el podeu salar una mica.
![wok gamba shiitake fideus udon pas36 wok gamba shiitake fideus udon pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/66/40/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas36.jpeg)
Ara encenem el wok a foc molt fort. Deixeu-lo uns 5 minutets que agafi bona temperatura, que comenci a fumejar. Tireu un xorret d'oli... i de seguida els bolets.
![wok gamba shiitake fideus udon pas38 wok gamba shiitake fideus udon pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/66/94/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas38.jpeg)
... i també de marinada teriyaki...
![wok gamba shiitake fideus udon pas40 wok gamba shiitake fideus udon pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/67/72/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas40.jpeg)
Ara deixeu que caramelitzi una mica... estem parlant de segons, eh?... no deixeu de remenar-ho. Penseu que a l'incorporar ingredients la temperatura del wok baixa. Per això és important no deixar de remenar el contingut per a garantir que el fons de metall sempre estigui prou calent.
![wok gamba shiitake fideus udon pas41 wok gamba shiitake fideus udon pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/67/99/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas41.jpeg)
Reservem els bolets.
![wok gamba shiitake fideus udon pas42 wok gamba shiitake fideus udon pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/68/98/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas42.jpeg)
Tireu unes gotes més d'oli i aboquem el sofregit de gingebre, all i bitxo. Per cert, si teniu pebre de "Sechuan" la podeu incorporar en aquest moment.
![wok gamba shiitake fideus udon pas43 wok gamba shiitake fideus udon pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/70/21/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas43.jpeg)
![wok gamba shiitake fideus udon pas44 wok gamba shiitake fideus udon pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/73/27/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas44.jpeg)
Hi posem les gambes...
![wok gamba shiitake fideus udon pas45 wok gamba shiitake fideus udon pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/73/57/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas45.jpeg)
... remenem...
![wok gamba shiitake fideus udon pas46 wok gamba shiitake fideus udon pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/74/11/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas46.jpeg)
... posem una culleradeta petita de pebre vermell, dolç o picant, com vulgueu.
![wok gamba shiitake fideus udon pas47 wok gamba shiitake fideus udon pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/74/38/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas47.jpeg)
Seguim remenant... fins que la gamba canviï de color.
![wok gamba shiitake fideus udon pas48 wok gamba shiitake fideus udon pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/74/89/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas48.jpeg)
Ara ja podem incorporar la verdura tallada... tota junta.
![wok gamba shiitake fideus udon pas49 wok gamba shiitake fideus udon pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/75/28/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas49.jpeg)
Ho remenem bé... i deixem que es barregi.
![wok gamba shiitake fideus udon pas50 wok gamba shiitake fideus udon pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/75/55/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas50.jpeg)
Immediatament incorporem els bolets.
![wok gamba shiitake fideus udon pas51 wok gamba shiitake fideus udon pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/75/82/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas51.jpeg)
Remenem... tot això ho estem fent en 3 o 4 minuts de rellotge, eh?
![wok gamba shiitake fideus udon pas52 wok gamba shiitake fideus udon pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/76/24/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas52.jpeg)
Ara, hi posem el vinagre d'arròs que servirà per a homogenitzar el picant. En general, rebaixa una mica la fortor del picant, però també l'estabilitza i fa que tot el plat piqui per un igual, sense trobar parts més o menys picants. Això diuen, vaja.
![wok gamba shiitake fideus udon pas53 wok gamba shiitake fideus udon pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/76/51/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas53.jpeg)
Hi posem un tap de vinagre d'arròs.
![wok gamba shiitake fideus udon pas54 wok gamba shiitake fideus udon pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/77/20/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas54.jpeg)
Els fideus els hem tret de la bossa i, com que ja són cuits, només els hem d'incorporar al wok.
![wok gamba shiitake fideus udon pas55 wok gamba shiitake fideus udon pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/77/47/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas55.jpeg)
El posem dins...
![wok gamba shiitake fideus udon pas56 wok gamba shiitake fideus udon pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/77/74/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas56.jpeg)
... juntament amb la salsa de soja dolça... que aportarà matissos dolços al conjunt.
![wok gamba shiitake fideus udon pas57 wok gamba shiitake fideus udon pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/78/01/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas57.jpeg)
Un xorret, com tres cullerades grans també.
![wok gamba shiitake fideus udon pas58 wok gamba shiitake fideus udon pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/78/40/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas58.jpeg)
Ho saltem tot plegat durant uns 20 segons. Penseu que la verdura ha de quedar pràcticament crua. Les gambes ja són cuites, els bolets també... i el fideu també.
![wok gamba shiitake fideus udon pas59 wok gamba shiitake fideus udon pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/78/82/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas59.jpeg)
Només ens queda l'aportació de la farina de blat de moro...
![wok gamba shiitake fideus udon pas60 wok gamba shiitake fideus udon pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/79/09/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas60.jpeg)
... desfeu una cullerada en aigua...
![wok gamba shiitake fideus udon pas61 wok gamba shiitake fideus udon pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/79/36/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas61.jpeg)
... i li afegiu al wok... ben repartida....
![wok gamba shiitake fideus udon pas62 wok gamba shiitake fideus udon pas62](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/79/63/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas62.jpeg)
... en aquest moment, tireu-hi també l'all tendre picat... en cru... i ha de quedar cruixent en boca.
![wok gamba shiitake fideus udon pas64 wok gamba shiitake fideus udon pas64](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/80/44/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas64.jpeg)
En un minut la "maizena" farà que el plat es torni brillant... la salsa lligada i enganxoseta... amb una atractiu visual que diu "¡Cómeme!".
![wok gamba shiitake fideus udon pas65 wok gamba shiitake fideus udon pas65](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/81/10/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas65.jpeg)
Evidentment, serviu-lo immediatament ben calentó.
![wok gamba shiitake fideus udon pas66 wok gamba shiitake fideus udon pas66](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/81/40/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas66.jpeg)
I a gaudir d'un plat asiàtic-mediterrani extraordinari.
![wok gamba shiitake fideus udon pas67 wok gamba shiitake fideus udon pas67](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/81/67/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas67.jpeg)
Textures, colors, aromes, i gustos varis. Un festival. Si algun dia us convido a dinar a casa meva... i us demano quin plat voleu tastar... recordeu-me aquest, que us encantarà.
![wok gamba shiitake fideus udon pas68 wok gamba shiitake fideus udon pas68](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/82/36/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas68.jpeg)
El podeu acompanyar d'un bon vi negre o d'una cervesa ben fresqueta, per allò del picant.
![wok gamba shiitake fideus udon pas69 wok gamba shiitake fideus udon pas69](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/65/82/63/wok-gamba-shiitake-fideus-udon-pas69.jpeg)
Bon Profit!