Estic decidit a incorporar certes elaboracions fetes en wok a la nostra gastronomia... i és que mica en mica, el món es globalitza i una part de la gastronomia també. En el fons, la cuina de tot el món no deixa de ser riquesa per a totes les persones. Poc a poc, quan un comença a endinsar-se en la cuina tradicional asiàtica, se n'adona de la quantitat d'extraordinaris matissos que proporcionen els particulars ingredients d'aquelles cultures.

Avui, us porto el que, fins el moment, és el millor wok que he fet mai. Amb diferència. I n'he fet uns quants ja, eh?. Una fusió entre les cultures xinesa (pel sofregit), japonesa (pel fideu udon) i catalana (per l'espàrrec). En aquesta ocasió he utilitzat un sofregit molt tradicional de la cuina xinesa: gingebre picat, all picat i bitxo picat (o "caiena" que diuen). Amb aquesta base donarem sabor a unes cues de gambes a les que afegirem una mica de verdura, els bolets que haurem reduït prèviament amb salsa teriyaki i, per acabar, els fideus gruixuts tipus udon.

El bolet shiitake el podeu rehidratar de dues maneres: amb aigua freda o amb aigua calenta. És a dir, els podeu posar el dia abans en aigua, unes dotze hores, o també els podeu bullir durant 15-20 minuts abans de fer plat. Ja sabeu que aquest bolet magnífic bolet té, en d'altres propietats, agents anticancerígens?

És un bolet força peculiar de gust i condicionarà totalment un plat que tindrà infinitat de sabors que recorreran la vostra gola amb la clara frescor del gingebre, la personalitat del shiitake i el punt just de picant. Us garanteixo que desitjareu tornar-lo a tastar ben aviat. Un cop tot preparat, és un plat que es fa en 5 minuts de rellotge... i que s'ha de consumir al moment també. 

Ingredients

400gr. fideu cuit tipus udon

1 xorret de salsa de soja

1 xorret de salsa de soja dolça

12 gambes llagostineres

1 xorret de salsa marinada teriyaki

200gr. bolets shiitake rehidratats

50gr. gingebre fresc picat

3 alls picats

2 bitxos picats (tipus "caiena")

2 cebes tendres

2 pebrots verds

6 alls tendres

1 cullerada de farina de blat de moro "maizena"

1 cullerada de pebre vermell

aigua

oli d'oliva

sal

Preparació
1.
wok gamba shiitake fideus udon pas1

Com veureu, ens portarà més feina preparar-ho tot... que fer el plat. Primer prepararem els bolets. 

2.
wok gamba shiitake fideus udon pas2

Com us deia, aquests bolets es poden rehidratar de dues maneres: en fred o en calent.

3.
wok gamba shiitake fideus udon pas3

Jo ho faré en calent. Posem els bolets en un bol amb aigua...

4.
wok gamba shiitake fideus udon pas5

... durant uns 15 minuts.

5.
wok gamba shiitake fideus udon pas6

Els reservem. L'aigua, en altres plats, la podríem fer servir, però avui no.

6.
wok gamba shiitake fideus udon pas7

Amb els bolets apunt, anem a preparar la resta d'ingredients. El gingebre ha de ser fresc.

7.
wok gamba shiitake fideus udon pas9
8.
wok gamba shiitake fideus udon pas10

Els fideus tipus udon, o més gruixuts, són típics de Japó i els podeu comprar en botigues especialitzades. Són diferents de la resta de fideus xinesos i també tenen un gust més farinós. Els trobo ideals per aquesta recepta.

9.
wok gamba shiitake fideus udon pas11

El bitxo o "caiena" que no falti. En posarem dos i picarà suficient... i a mi m'agrada el picant, eh?

10.
wok gamba shiitake fideus udon pas12

Tres alls.

11.
wok gamba shiitake fideus udon pas13

La gamba llagostinera, de la gran. Penseu que un cop cuites les gambes perden força volum. Si voleu garantir una bona peça al plat les heu de triar grans. Aquestes no són especialment cares.

12.
wok gamba shiitake fideus udon pas14

Acabem de preparar també la verdura: ceba tendre, all tendre, espàrrecs i pebrot verd.

13.
wok gamba shiitake fideus udon pas15

Piquem la ceba tendre en juliana o tires llargues.

14.
wok gamba shiitake fideus udon pas16

Els espàrrecs els fem a trossos.

15.
wok gamba shiitake fideus udon pas17

El pebrot també, a tires més o menys fines.

16.
wok gamba shiitake fideus udon pas18

I per últim, l'all tendre... al que li traurem la part baixa... de fulles...

17.
wok gamba shiitake fideus udon pas20

Anem a preparar el sofregit de gingebre, all i bitxo. Pelem el gingebre.

18.
wok gamba shiitake fideus udon pas21

Utilitzaré la meitat més o menys, o la mateixa quantitat que d'all... i ho picarem com si fos l'all.

19.
wok gamba shiitake fideus udon pas22

Amb l'all fem el mateix.

20.
wok gamba shiitake fideus udon pas24

Al bitxo li podeu treure les llavors, que piquen molt...

21.
wok gamba shiitake fideus udon pas25

... i picar-ne un parell ben petit.

22.
wok gamba shiitake fideus udon pas26

Ho reservem tot junt...

23.
wok gamba shiitake fideus udon pas27
24.
wok gamba shiitake fideus udon pas28

Ara les gambes. Peleu-les en cru.

25.
wok gamba shiitake fideus udon pas29

Procureu deixar la pell de la cua de la gamba... que quedarà més maco.

26.
wok gamba shiitake fideus udon pas30

Ara, amb un ganivet, feu un tall al mig, però sense partir-les, fins la meitat més o menys.

27.
wok gamba shiitake fideus udon pas31

Extreieu-ne la tira negre o budells de la gamba.

28.
wok gamba shiitake fideus udon pas33

Les podeu empebrar...

29.
wok gamba shiitake fideus udon pas35

El bolet també el podeu salar una mica.

30.
wok gamba shiitake fideus udon pas36

Ara encenem el wok a foc molt fort. Deixeu-lo uns 5 minutets que agafi bona temperatura, que comenci a fumejar. Tireu un xorret d'oli... i de seguida els bolets.

31.
wok gamba shiitake fideus udon pas38

... i també de marinada teriyaki...

32.
wok gamba shiitake fideus udon pas40

Ara deixeu que caramelitzi una mica... estem parlant de segons, eh?... no deixeu de remenar-ho. Penseu que a l'incorporar ingredients la temperatura del wok baixa. Per això és important no deixar de remenar el contingut per a garantir que el fons de metall sempre estigui prou calent.

33.
wok gamba shiitake fideus udon pas41

Reservem els bolets.

34.
wok gamba shiitake fideus udon pas42

Tireu unes gotes més d'oli i aboquem el sofregit de gingebre, all i bitxo. Per cert, si teniu pebre de "Sechuan" la podeu incorporar en aquest moment.

35.
wok gamba shiitake fideus udon pas43
36.
wok gamba shiitake fideus udon pas44

Hi posem les gambes...

37.
wok gamba shiitake fideus udon pas45

... remenem...

38.
wok gamba shiitake fideus udon pas46

... posem una culleradeta petita de pebre vermell, dolç o picant, com vulgueu.

39.
wok gamba shiitake fideus udon pas47

Seguim remenant... fins que la gamba canviï de color.

40.
wok gamba shiitake fideus udon pas48

Ara ja podem incorporar la verdura tallada... tota junta.

41.
wok gamba shiitake fideus udon pas49

Ho remenem bé... i deixem que es barregi.

42.
wok gamba shiitake fideus udon pas50

Immediatament incorporem els bolets.

43.
wok gamba shiitake fideus udon pas51

Remenem... tot això ho estem fent en 3 o 4 minuts de rellotge, eh?

44.
wok gamba shiitake fideus udon pas52

Ara, hi posem el vinagre d'arròs que servirà per a homogenitzar el picant. En general, rebaixa una mica la fortor del picant, però també l'estabilitza i fa que tot el plat piqui per un igual, sense trobar parts més o menys picants. Això diuen, vaja.

45.
wok gamba shiitake fideus udon pas53

Hi posem un tap de vinagre d'arròs.

46.
wok gamba shiitake fideus udon pas54

Els fideus els hem tret de la bossa i, com que ja són cuits, només els hem d'incorporar al wok.

47.
wok gamba shiitake fideus udon pas55

El posem dins...

48.
wok gamba shiitake fideus udon pas56

... juntament amb la salsa de soja dolça... que aportarà matissos dolços al conjunt.

49.
wok gamba shiitake fideus udon pas57

Un xorret, com tres cullerades grans també.

50.
wok gamba shiitake fideus udon pas58

Ho saltem tot plegat durant uns 20 segons. Penseu que la verdura ha de quedar pràcticament crua. Les gambes ja són cuites, els bolets també... i el fideu també.

51.
wok gamba shiitake fideus udon pas59

Només ens queda l'aportació de la farina de blat de moro...

52.
wok gamba shiitake fideus udon pas60

... desfeu una cullerada en aigua...

53.
wok gamba shiitake fideus udon pas61

... i li afegiu al wok... ben repartida....

54.
wok gamba shiitake fideus udon pas62

... en aquest moment, tireu-hi també l'all tendre picat... en cru... i ha de quedar cruixent en boca.

55.
wok gamba shiitake fideus udon pas64

En un minut la "maizena" farà que el plat es torni brillant... la salsa lligada i enganxoseta... amb una atractiu visual que diu "¡Cómeme!".

56.
wok gamba shiitake fideus udon pas65

Evidentment, serviu-lo immediatament ben calentó.

57.
wok gamba shiitake fideus udon pas66

I a gaudir d'un plat asiàtic-mediterrani extraordinari.

58.
wok gamba shiitake fideus udon pas67

Textures, colors, aromes, i gustos varis. Un festival. Si algun dia us convido a dinar a casa meva... i us demano quin plat voleu tastar... recordeu-me aquest, que us encantarà.

59.
wok gamba shiitake fideus udon pas68

El podeu acompanyar d'un bon vi negre o d'una cervesa ben fresqueta, per allò del picant.

60.
wok gamba shiitake fideus udon pas69

Bon Profit!