Amb aquesta recepta d'avui he volgut practicar la fusió catalano-japonesa. Es tracta d'un wok tradicional asiàtic però també català pel fet d'incorporar la nyora i la fantàstica gamba vermella de Vilanova. D'aquesta manera, d'una banda, podeu gaudir del que s'espera d'un wok i, d'una altra, també podeu gaudir de l'acte de pelar les gambes i xuclar els caps. Molt català, oi que si?
Que si es pot menjar amb bastonets? si, però també us haureu d'embrutar una mica les mans. Tot i que el plat incorpora força ingredients, es cuina ràpidament (preparació inclosa). A mi, personalment, és un plat que m'agrada molt. El voleu tastar?
15 gambes vermelles
1 cullerada de Mirin
1 cullerada de soja Heinz
1 cullerada de soja Kikkoman
1 cullerada de farina de blat de moro
1/2 cullerada de pasta de nyora
1 tros de gingebre fresc
1 ceba tendra tallada a trossos grans
un grapat d'alls tendres trinxats
1 bitxo trinxat
2 alls tallats trinxats
el suc de mitja llimona
oli d'oliva
Variants:
Podeu pelar les gambes prèviament i reservar els caps per fer una salsa
![wok gambes gingebre pas1 wok gambes gingebre pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/37/28/wok-gambes-gingebre-pas1.jpeg)
Renteu les gambes.
![wok gambes gingebre pas2 wok gambes gingebre pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/37/55/wok-gambes-gingebre-pas2.jpeg)
Prepareu la resta d'ingredients.
![wok gambes gingebre pas3 wok gambes gingebre pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/37/82/wok-gambes-gingebre-pas3.jpeg)
Faré servir un bitxo verd, però podeu emprar el vermell també. La quantitat variarà segons el nivell de picant. Us aconsello tastar una punteta abans de cuinar-lo i calcular la quantitat més adient.
![wok gambes gingebre pas4 wok gambes gingebre pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/38/09/wok-gambes-gingebre-pas4.jpeg)
Obriu-lo, retireu les llavors i trinxeu-lo petit.
![wok gambes gingebre pas5 wok gambes gingebre pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/38/36/wok-gambes-gingebre-pas5.jpeg)
Renteu i talleu els alls tendres a tires d'uns 5 centímetres aproximadament.
![wok gambes gingebre pas6 wok gambes gingebre pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/38/63/wok-gambes-gingebre-pas6.jpeg)
Talleu la ceba a trossos grans.
![wok gambes gingebre pas7 wok gambes gingebre pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/38/90/wok-gambes-gingebre-pas7.jpeg)
Peleu el gingebre fresc.
![wok gambes gingebre pas8 wok gambes gingebre pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/39/17/wok-gambes-gingebre-pas8.jpeg)
I talleu-ne unes tires també. Si no us agrada tan gros podeu trinxar-lo més petit.
![wok gambes gingebre pas9 wok gambes gingebre pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/39/44/wok-gambes-gingebre-pas9.jpeg)
Trinxeu l'all.
![wok gambes gingebre pas10 wok gambes gingebre pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/39/71/wok-gambes-gingebre-pas10.jpeg)
En un bol, tireu-hi la carn de nyora. La podeu comprar feta.
![wok gambes gingebre pas11 wok gambes gingebre pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/39/98/wok-gambes-gingebre-pas11.jpeg)
Tireu el suc de mitja llimona.
![wok gambes gingebre pas12 wok gambes gingebre pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/40/25/wok-gambes-gingebre-pas12.jpeg)
La soja Kikkoman és salada i és important posar-ne en un wok.
![wok gambes gingebre pas13 wok gambes gingebre pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/40/52/wok-gambes-gingebre-pas13.jpeg)
La salsa de soja Heinz és més dolça i té més cos. La combinació de totes dues es interessant.
![wok gambes gingebre pas14 wok gambes gingebre pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/40/79/wok-gambes-gingebre-pas14.jpeg)
El Mirin és un condiment de la cuina japonesa. És un derivat de l'arròs. Avui dia el podeu trobar a molts supermercats.
![wok gambes gingebre pas15 wok gambes gingebre pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/41/06/wok-gambes-gingebre-pas15.jpeg)
![wok gambes gingebre pas16 wok gambes gingebre pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/41/63/wok-gambes-gingebre-pas16.jpeg)
Afegiu-hi l'all, el bitxo i el gingebre.
![wok gambes gingebre pas17 wok gambes gingebre pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/41/90/wok-gambes-gingebre-pas17.jpeg)
Poseu-hi també la farina de blat de moro.
![wok gambes gingebre pas19 wok gambes gingebre pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/43/13/wok-gambes-gingebre-pas19.jpeg)
I ho remeneu bé, que quedi tot ben integrat. No salar-ho, ja que la soja és prou salada.
![wok gambes gingebre pas20 wok gambes gingebre pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/43/40/wok-gambes-gingebre-pas20.jpeg)
Ara, tireu-hi les gambes dins.
![wok gambes gingebre pas21 wok gambes gingebre pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/44/06/wok-gambes-gingebre-pas21.jpeg)
Remeneu-ho amb compte de no malmetre massa les gambes, però assegureu-vos que quedin ben impregnades. Deixeu-les marinant de 20 a 30 minuts.
![wok gambes gingebre pas22 wok gambes gingebre pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/44/48/wok-gambes-gingebre-pas22.jpeg)
Un cop tingueu les gambes marinades, poseu a escalfar el wok, a foc molt fort.
![wok gambes gingebre pas23 wok gambes gingebre pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/44/81/wok-gambes-gingebre-pas23.jpeg)
Tireu un petit raig d'oli d'oliva.
![wok gambes gingebre pas24 wok gambes gingebre pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/45/08/wok-gambes-gingebre-pas24.jpeg)
Daureu la ceba i l'all tendre, tot remenant. I podeu tirar un puntet de sal, però poca.
![wok gambes gingebre pas25 wok gambes gingebre pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/45/35/wok-gambes-gingebre-pas25.jpeg)
De seguida que la ceba canviï de color, hi tireu les gambes. I remeneu amb compte, fins que la gamba sigui cuita.
![wok gambes gingebre pas26 wok gambes gingebre pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/45/62/wok-gambes-gingebre-pas26.jpeg)
Afegiu els cacauets salats, que aportaran un necessari toc cruixent al plat.
![wok gambes gingebre pas27 wok gambes gingebre pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/45/89/wok-gambes-gingebre-pas27.jpeg)
Per donar-li un punt de brillantor addicional al plat, desfeu una culleradeta de farina de blat de moro en mig got d'aigua.
![wok gambes gingebre pas28 wok gambes gingebre pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/46/16/wok-gambes-gingebre-pas28.jpeg)
I l'aboqueu dins el wok.
![wok gambes gingebre pas29 wok gambes gingebre pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/46/43/wok-gambes-gingebre-pas29.jpeg)
Un parell de voltes més i ja ho podreu servir.
![wok gambes gingebre pas30 wok gambes gingebre pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/46/70/wok-gambes-gingebre-pas30.jpeg)
Jo he preferit servir aquest plat en una safata grossa i compartir-lo a taula.
![wok gambes gingebre pas31 wok gambes gingebre pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/46/97/wok-gambes-gingebre-pas31.jpeg)
Ara ja és qüestió d'anar tastant els ingredients amb els bastonets i, de tant en tant, pelar-se una gamba sense deixar de gaudir del cap i del fet de llepar-se els dits.
Bon profit!