Us presento un plat asiàtic molt recomanable, sobretot per a servir com a segon. Molts ja coneixeu la meva predilecció per aquesta cuina i, amb tres o quatre ingredients bàsics, veureu com podeu elaborar uns plats força autèntics. Aquestes gambes, poden ser més o menys picants i es interessant acompanyar-les d'una mica d'arròs o fideus. És d'aquells plats que de seguida entren per la vista i més si saps que les gambes són de bon qualitat. Podeu utilitzar la gamba o llagostí que voleu, però és important que siguin de mida ben grossa. No cal ni que sigui fresca, pot ser congelada. Ho podeu fer amb gamba congelada pelada si, però trobo que el gust de la gamba pelada no té res a veure amb el gust d'una gamba que tu mateix peles a casa.
1 quilo de gamba grossa (gambó)
1 ceba petita trinxada
una culleradeta de farina de blat de moro dissolta en aigua
oli d'oliva
Per l'adob de les gambes
1 tros de gingebre fresc trinxat
3 dents d'all trinxats
un raig de vinagre d'arròs
1/2 got de soja
1 cullerada de sucre
1 bitxo trinxat
pebre negre
sal
Variants:
- Podeu incorporar ametlla o cacauet torrat
- Podeu fer-les picants o sense picant
- Si no teniu vinagre d'arròs podeu obviar l'ingredient
- Si no teniu gingebre fresc podeu utilitzar una culleradeta de gingebre en pols
Preparem tots els ingredients.
Primer haurem de picar el gingebre.
... i trinxeu-lo ben petit.
Trinxarem també una ceba petita.
I un parell o tres d'alls.
Ara, hem de pelar les gambes.
Amb molta de compte, heu de retirar tota la pell menys la cua.
Que us quedin així.
Ara li heu de fer un tall en el llom....
... aquest tall us permetrà retirar els budells de la gamba. A més, aquest tall farà que la gamba s'obri durant la cocció i tingui així un aspecte més voluminós i agradable a la vista.
Poseu-les en un bol... i empebreu-les.
Podeu posar-hi un polsim de sal, però no massa...que ja la soja ja en porta.
Aboqueu-hi el gingebre.
També l'all i el bitxo ben picats.
Hi afegirem una cullerada de sucre, que contrarestarà l'excés de picant.
Ara hi afegirem el vinagre d'arròs... que també contribuirà a amalgamar sabors i reduir el picant. Penseu que no és el mateix posar menys picant que posar picant i frenar-lo amb altres ingredients. Els sabors i matisos són importants. Tot i així, val a dir que quan hi posem picant... el resultat serà picant.
Hi posem un tap.
Per últim, la salsa de soja...
... un bon raig, com mig got aproximadament...
Ara remeneu-les bé. Que s'impregnin d'aquest adob.
Deixeu-les en adob uns 15 minuts. Removeu-les un parell de vegades.
Mentrestant, preparem la resta d'ingredients del nostre wok.
Dissoldrem una cullerada de farina de blat de moro amb una mica d'aigua, 1/3 de got aprox. Això ho incorporarem al final de la cocció, per a segellar sabors i lligar la salsa.
Aquest adob que ens queda el podeu aprofitar per fer el sofregit d'un altre wok de fideus o arròs. No convé conservar-lo massa temps, ja que hi tenim els sucs de les gambes.
Ja podem acabar de fer el plat. Quan tinguem el wok ben ben ben fort de calor... hi tirarem un petit raig d'oli... i de seguida les gambes.
Remeneu-les suaument, per no trencar-les. El millor és donar un cop de canell al wok i fer-les voltar.
De seguida canviaran de color.
En aquest punt... incorporeu-hi la ceba trinxadeta. Li doneu un parell de voltes més.
I ja hi podem incorporar la farina de blat de moro. Li doneu un parell de voltes fins que espesseixi i prou.
Ja les tenim per emplatar.
Serviu-les immediatament a taula.
Si voleu, hi podeu tirar una mica de cacauet fregit o ametlla torrada... que hi aportaran un toc cruixent.
Bon profit!