Ara feia temps que no utilitzava el wok i, com m'acostuma a passar, m'he tornat a enganxar. És una addicció cíclica que tinc amb aquesta cuina. Ara estaré una temporada fent woks, ho sé, perquè em conec. Fins que em cansi i ho deixi per un temps. Sóc així de tonto, mira. Doncs avui veurem com cuinar un plat d'aquells que de seguida entren per la vista i, sobretot, per l'aroma. Si us falta algun ingredient que no teniu habitualment, no passa res, tot i que enriqueixen molt el plat i li donen aquest punt diferent que fa que un wok sigui una preparació particular per al nostre paladar. Al cap i a la fi, tots els ingredients que us comento els podeu trobar a qualsevol supermercat avui en dia. I si els teniu, fareu més woks.
Tots a la cuina!
2 pits de pollastre a daus
1 cullerada de ketchup
2 cullerades de mirin
2 cullerada de vinagre d'arròs
1 cullerada de gingebre en pols
1 cullerada de sucre
1 ceba a trossos
1 cullerada de farina de blat de moro (tipus "Maizena")
mig got de salsa de soja
40 g shiitake deshidratat
2 dents d'all
alls tendres
oli d'oliva
Variants:
Podeu afegir-hi fideus xinesos
Podeu posar-hi una mica de xili picant
El gingebre al gust, podeu posar-ne més o menys
Si no teniu mirin ni vinagre d'arròs podeu posar vi blanc
Prepareu els ingredients.
El que heu de fer primer es rehidratar els bolets shiitake.
L'heu de tenir de 20 a 30 minuts bullint. Si el prepareu el dia anterior i el deixeu reposar dins l'aigua millor encara.
Ara heu de preparar l'adob. Trinxeu l'all.
Poseu-lo en un bol i afegiu-hi el gingebre, al gust.
Seguidament el mirin.
Un parell de cullerades.
Ara el vinagre d'arròs, el mateix.
Un parell de cullerades.
Ara hi poseu el ketchup, que li donarà un punt dolç i lligarà la salsa.
La soja. Procureu que sigui soja bàsica, no cremes de soja, ni soja dolça.
Mig got serà suficient.
Molt bé.
Per acabar, una mica de sucre.
Genial.
Ara ho heu de remenar tot plegat i deixar reposar mitja horeta.
Entre una cosa i altre, ja tindreu els bolets a punt. Reserveu-los. Podeu fer servir el suc per liquar la farina de blat de moro (més endavant).
Talleu la ceba a trossos. A trossos tipus "xino", ja m'enteneu oi?
Poseu a escalfar el wok i quan sigui ben calent tireu-hi un raig d'oli d'oliva.
Salteu els daus de pollastre. No cal que hi poseu sal. La soja s'encarregarà d'això.
Quan el pollastre estigui ben marcat, afegiu-hi els bolets.
I la ceba. Salteu uns instants tot plegat, sense deixar de remenar amb l'escumadora.
En el cas d'avui faré servir uns fideus xinesos ja cuits. Però podeu fer aquesta recepta sense els fideus.
Afegiu-los directament.
A continuació, mulleu-ho tot amb l'adob que heu preparat.
Barregeu-ho bé. i remeneu fins que es consumeixi tot el líquid.
Finalment, heu de dissoldre una cullerada de farina de blat de moro en mig got d'aigua (o de brou de coure els bolets).
Ben remenat, en fred.
Afegiu-lo al wok.
Seguiu remenant durant uns instants fins que no quedi líquid.
Notareu que de cop i volta tot lliga i agafa una espectacular brillantor.
El toc final i cruixent serà l'all tendre tallat petit.
Per sobre, sense por, en cru.
I com no, serviu el plat ben calent a taula. Un wok fred perd tota la gràcia.
Bon profit!