De nou, un wok. Avui, vedella amb salsa d'ostres... tot un clàssic. No és difícil de fer, però necessitareu certs ingredients que podeu adquirir en botigues especialitzades. El resultat és un plat oriental, de gust excel·lent, sa i equilibrat. Espero que us agradi.

Ingredients

400 g de carn de vedella  

1 cullerada de salsa de soja  

1 cullerada de farina de blat de moro (maizena)  

1 cullerada de vi d'arròs Shaoxing o xerès sec  

5 o 6 alls tendres  

3 pebrots verds  

1 pastanaga  

1 ceba tendra  

1/2 pebrot vermell  

1 tros de gingebre fresc  

una mica de cibulet fresc  

1 grapat de germinat de soja fresc

1 xile o bitxo picant

2 cullerades de salsa marinada teriyaki  

oli vegetal

Per a la salsa

3 o 4 cullerades d'aigua

1 cullerada de salsa de soja  

1 culleradeta de sucre

2 cullerades de salsa d'ostres  

una mica de pebre negre  

Variants:  

- Podeu fer-lo sense pebrot vermell, germinat de soja ni  cibulet.  

- Podeu afegir bolets shiitake

Preparació
1.
wok vedella salsa dostres pas1

Podeu fer servir el tall de carn de vedella que més us agradi.

2.
wok vedella salsa dostres pas3

Del vi d'arròs Shaoxing ja n'hem parlat en altres receptes de wok. Ja sabeu que si no en teniu, podeu posar xerès sec... que és pràcticament igual. 

3.
wok vedella salsa dostres pas4

Primer de tot prepararem una mena d'adob per a la carn.

4.
wok vedella salsa dostres pas5

En un bol petit posem una cullerada de salsa de soja.
 

5.
wok vedella salsa dostres pas6

Ara posem una cullerada de vi d'arròs o xerès sec.

6.
wok vedella salsa dostres pas7

Seguidament una cullerada de farina de blat de moro.

7.
wok vedella salsa dostres pas8

Ho barregem bé fins a obtenir una textura i color de cafè amb llet.
 

8.
wok vedella salsa dostres pas9

Anem a ocupar-nos de la carn... que tallarem a tires fines.
 

9.
wok vedella salsa dostres pas10

Que us quedin uns talls com aquests.
 

10.

Ara impregnem tota la carn amb la barreja que hem preparat.

11.
wok vedella salsa dostres pas12

I la deixem reposar uns 30min a la nevera.

12.
wok vedella salsa dostres pas13

Mentre, podem anar preparant la resta d'ingredients del plat.

13.
wok vedella salsa dostres pas14

Talleu l'all tendre a rodanxetes.

14.
wok vedella salsa dostres pas15

El pebrot vermell...

15.

a tires fines.

16.

La ceba tendra...
 

17.
wok vedella salsa dostres pas18

i la pastanaga, la pelem...

18.
wok vedella salsa dostres pas19

i la fem a tires fines, també.

19.
wok vedella salsa dostres pas20

Ara el gingebre fresc, imprescindible.

20.
wok vedella salsa dostres pas21

... el pelem, com faríem amb una patata....

21.
wok vedella salsa dostres pas23

El cibulet el picarem a trossos grans.

22.
wok vedella salsa dostres pas25

El germinat de soja fresc el passarem per l'aixeta.

23.
wok vedella salsa dostres pas26

El "xile" o bitxo picant...

24.
wok vedella salsa dostres pas27

el picarem i li traurem les llavors.

25.
wok vedella salsa dostres pas28

El tallarem a daus... o, si voleu, també es pot fer a tires.

26.
wok vedella salsa dostres pas30

Una cullerada de salsa de soja...

27.
wok vedella salsa dostres pas31

i una culleradeta petita de sucre.

28.
wok vedella salsa dostres pas32

I l'ingredient al qual li deu el nom el plat: la salsa d'ostres, que podeu comprar en qualsevol super xinés.

29.
wok vedella salsa dostres pas33

Un parell de cullerades grans.

30.
wok vedella salsa dostres pas35

Una culleradeta de farina de blat de moro.

31.
wok vedella salsa dostres pas37

Ara recuperem la carn de la nevera. Haurà agafat una textura enganxosa... i convé tirar-li un raig d'oli per separar-la, que es pugui coure bé.

32.
wok vedella salsa dostres pas38

Comencem a cuinar amb el wok. Poseu-lo uns minuts al foc... al màxim... fins que comenci a fumejar.

33.
wok vedella salsa dostres pas39

Per a obtenir l'essència d'un plat fet en wok, heu de remenar constantment els ingredients per a garantir que la superficie del wok sempre sigui ben calenta. Heu de fer passar la carn per tota la superficie del wok, no només deixar-la fer sobre la base.
 

34.
wok vedella salsa dostres pas40

La carn ha de quedar lleugerament torradeta per fora i sucosa per dins. És qüestió de segons.

35.
wok vedella salsa dostres pas41

La reservem.

36.
wok vedella salsa dostres pas42

A continuació saltem el gingebre amb el bitxo picant.

37.
wok vedella salsa dostres pas43

I incorporem tota la verdura. Li donem un parell de voltes... durant un minutet...

38.
wok vedella salsa dostres pas44

I tornem a incorporar la carn...

39.
wok vedella salsa dostres pas45

Li donem dues voltes més... uns 10 segons...

40.
wok vedella salsa dostres pas46

i incorporem el germinat de soja...

41.
wok vedella salsa dostres pas47

i seguidament hi posarem la marinada teriyaki, que li donarà un sabor molt peculiar al wok.

42.
wok vedella salsa dostres pas48

Com una cullerada gran o dues petites.

43.
wok vedella salsa dostres pas49

Al mateix temps, hi tirem la salsa que hem preparat al principi.

44.
wok vedella salsa dostres pas50

De seguida la salsa lligarà, en dos o tres moviments de wok... i ja hi podem tirar el cibulet...

45.
wok vedella salsa dostres pas51

... i els alls tendres... que aportaran un toc cruixent al plat.

46.
wok vedella salsa dostres pas52

I ja ho tenim. La verdura ha de quedar força cruixent...

47.
wok vedella salsa dostres pas53

I ja podem emplatar.

48.
wok vedella salsa dostres pas54

Ben calent, sobretot.

49.
wok vedella salsa dostres pas55

Molt bo.

50.
wok vedella salsa dostres pas56

Un plat molt equilibrat.

51.
wok vedella salsa dostres pas57

Bon Profit!