De nou, un wok. Avui, vedella amb salsa d'ostres... tot un clàssic. No és difícil de fer, però necessitareu certs ingredients que podeu adquirir en botigues especialitzades. El resultat és un plat oriental, de gust excel·lent, sa i equilibrat. Espero que us agradi.
400 g de carn de vedella
1 cullerada de salsa de soja
1 cullerada de farina de blat de moro (maizena)
1 cullerada de vi d'arròs Shaoxing o xerès sec
5 o 6 alls tendres
3 pebrots verds
1 pastanaga
1 ceba tendra
1/2 pebrot vermell
1 tros de gingebre fresc
una mica de cibulet fresc
1 grapat de germinat de soja fresc
1 xile o bitxo picant
2 cullerades de salsa marinada teriyaki
oli vegetal
Per a la salsa
3 o 4 cullerades d'aigua
1 cullerada de salsa de soja
1 culleradeta de sucre
2 cullerades de salsa d'ostres
una mica de pebre negre
Variants:
- Podeu fer-lo sense pebrot vermell, germinat de soja ni cibulet.
- Podeu afegir bolets shiitake
Podeu fer servir el tall de carn de vedella que més us agradi.
Del vi d'arròs Shaoxing ja n'hem parlat en altres receptes de wok. Ja sabeu que si no en teniu, podeu posar xerès sec... que és pràcticament igual.
Primer de tot prepararem una mena d'adob per a la carn.
En un bol petit posem una cullerada de salsa de soja.
Ara posem una cullerada de vi d'arròs o xerès sec.
Seguidament una cullerada de farina de blat de moro.
Ho barregem bé fins a obtenir una textura i color de cafè amb llet.
Anem a ocupar-nos de la carn... que tallarem a tires fines.
Que us quedin uns talls com aquests.
Ara impregnem tota la carn amb la barreja que hem preparat.
I la deixem reposar uns 30min a la nevera.
Mentre, podem anar preparant la resta d'ingredients del plat.
Talleu l'all tendre a rodanxetes.
El pebrot vermell...
a tires fines.
La ceba tendra...
i la pastanaga, la pelem...
i la fem a tires fines, també.
Ara el gingebre fresc, imprescindible.
... el pelem, com faríem amb una patata....
El cibulet el picarem a trossos grans.
El germinat de soja fresc el passarem per l'aixeta.
El "xile" o bitxo picant...
el picarem i li traurem les llavors.
El tallarem a daus... o, si voleu, també es pot fer a tires.
Una cullerada de salsa de soja...
i una culleradeta petita de sucre.
I l'ingredient al qual li deu el nom el plat: la salsa d'ostres, que podeu comprar en qualsevol super xinés.
Un parell de cullerades grans.
Una culleradeta de farina de blat de moro.
Ara recuperem la carn de la nevera. Haurà agafat una textura enganxosa... i convé tirar-li un raig d'oli per separar-la, que es pugui coure bé.
Comencem a cuinar amb el wok. Poseu-lo uns minuts al foc... al màxim... fins que comenci a fumejar.
Per a obtenir l'essència d'un plat fet en wok, heu de remenar constantment els ingredients per a garantir que la superficie del wok sempre sigui ben calenta. Heu de fer passar la carn per tota la superficie del wok, no només deixar-la fer sobre la base.
La carn ha de quedar lleugerament torradeta per fora i sucosa per dins. És qüestió de segons.
La reservem.
A continuació saltem el gingebre amb el bitxo picant.
I incorporem tota la verdura. Li donem un parell de voltes... durant un minutet...
I tornem a incorporar la carn...
Li donem dues voltes més... uns 10 segons...
i incorporem el germinat de soja...
i seguidament hi posarem la marinada teriyaki, que li donarà un sabor molt peculiar al wok.
Com una cullerada gran o dues petites.
Al mateix temps, hi tirem la salsa que hem preparat al principi.
De seguida la salsa lligarà, en dos o tres moviments de wok... i ja hi podem tirar el cibulet...
... i els alls tendres... que aportaran un toc cruixent al plat.
I ja ho tenim. La verdura ha de quedar força cruixent...
I ja podem emplatar.
Ben calent, sobretot.
Molt bo.
Un plat molt equilibrat.
Bon Profit!