Doncs bé, avui us presentaré un xai que he fumat prèviament amb una mica de romaní fresc... i que he cuit... fins a deixar-lo ben cruixent. El petit fumat de romaní li aportarà un matís singular a la carn... però penseu que no queda absolutament aromatitzat condicionant el gust del xai, eh?... simplement deixarà un regust lleuger al paladar. No cal dir que si aquesta mateixa tècnica s'aplica amb una graella o barbacoa amb tapa... el xai encara absorbirà més els aromes de les herbes. Resumint, una forma diferent de presentar el clàssic xai amb patates. Acompanyeu el plat d'una mica d'allioli... i no cal res més, per a un bon dinar català.

Ingredients

3 talls de xai de cuixa per persona

3 talls de xai de costella per persona

4 branques de romaní fresc

trumfada (puré de patata)  

allioli

pebre negre

oli d'oliva  

sal

Preparació
1.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas1

Feu-vos amb uns quants talls de bon xai.

2.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas2

En una planxa gran... col·loqueu unes branques de romaní fresc... i poseu el foc al mínim.

3.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas3

Tireu-hi mig got d'aigua... per a generar vapor.

4.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas4

Saleu la carn...

5.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas5

... i empebreu-la....

6.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas6

Poseu la carn sobre el romaní, evitant que toqui la planxa.

7.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas7

Podeu apilar-la una mica.

8.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas8

Tapeu-ho... i deixeu-ho que es fumi uns minuts.

9.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas9

D'aquesta manera farem que el xai absorbeixi la flaire del romaní.

10.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas10

A poc a poc, el xai anirà canviant de color.

11.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas11

Li donem la volta.

12.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas12

I finalment el reservem.

13.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas13

Ara, retireu les herbes i l'aigua i escalfeu la planxa o graella ben forta. Si voleu, podeu afegir-hi més pebre.

14.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas14

Feu la carn amb normalitat...

15.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas15

... però doneu-li la volta sovint, per evitar que es cremi i quedi ben torradeta.

16.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas16

Quan el greix del xai tingui un aspecte cruixent... ja podeu retirar la carn.

17.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas17

Feu un puré de patata...

18.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas18

... fins que quedi ben fi. 

19.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas19

Apliqueu una base de puré... i al damunt poseu-hi la carn torradeta. Un raig d'oli d'oliva en cru... i ja podem servir-ho. Acompanyeu-lo d'un bon vi negre.

20.
xai cruixent fumat romani sobre trumfada pas20

Bon profit!