Voldria fer una recomanació especial per aquest plat. Si voleu quedar bé amb algú, això no falla mai. Però segur, eh? Jo calificaría aquest plat d'espectacular i no sóc d'utilitzar aquest adjectiu precisament. Poc a poc, he anat adaptant la cocció i l'he fet un adob especial que el fa irresistible.
I us preguntareu , però què és la Mostarda? D'entrada us diré que , a pesar de l'aspecte, no té res a veure amb la fruita confitada enganxifosa, llerdosa i fastigosa....no,no. De veritat. És dolç, sí, i enganxós, si, però no massa dolça, i pica una mica. És peculiar, vaja. La mostarda és una guarnició típica del nord d'Italia (Lombardía) i es fa amb oli de mostassa, clau, vinagre, pebre, etc...
1 cuixa (o 2 espatlles) de xai amb un parell de pre-talls
1 ceba
2 o 3 patates grans
brandi
oli d'oliva
unes fulles de farigola
unes fulles de romaní
1 llimona
pebre vermell
pebre negre
all i julivert
4 o 5 tomàquets de penjar
3 o 4 alls
aigua
sal
1 pot de Mostarda Di Cremona (del gust desitjat)
![xai al forn mostarda pas1 xai al forn mostarda pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/58/49/xai-al-forn-mostarda-pas1.jpeg)
Comencem per preparar tots els ingredients i rentar bé la cuixa de xai.
![xai al forn mostarda pas2 xai al forn mostarda pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/59/33/xai-al-forn-mostarda-pas2.jpeg)
All, ceba, llimona, herbes, pebre, pebrot vermell, etc...
![xai al forn mostarda pas3 xai al forn mostarda pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/59/75/xai-al-forn-mostarda-pas3.jpeg)
Com podeu veure, he demanat a la botiga que me'l tallin una mica. Així també es courà millor.
![xai al forn mostarda pas5 xai al forn mostarda pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/60/59/xai-al-forn-mostarda-pas5.jpeg)
Piquem l'all... el julivert i la ceba, ben petits.
![xai al forn mostarda pas6 xai al forn mostarda pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/61/01/xai-al-forn-mostarda-pas6.jpeg)
Ho incorporem a l'oli.
![xai al forn mostarda pas7 xai al forn mostarda pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/61/43/xai-al-forn-mostarda-pas7.jpeg)
Hi tirarem el suc d'una llimona.
![xai al forn mostarda pas9 xai al forn mostarda pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/62/27/xai-al-forn-mostarda-pas9.jpeg)
Un parell de cullerades de pebre negre.
![xai al forn mostarda pas10 xai al forn mostarda pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/63/35/xai-al-forn-mostarda-pas10.jpeg)
Un parell de cullerades de romaní i de farigola. Si teniu rames fresques... millor.
![xai al forn mostarda pas11 xai al forn mostarda pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/64/31/xai-al-forn-mostarda-pas11.jpeg)
Un parell de cullerades de pebre vermell dolç...
![xai al forn mostarda pas12 xai al forn mostarda pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/65/15/xai-al-forn-mostarda-pas12.jpeg)
... i una cullerada gran de sal.
![xai al forn mostarda pas14 xai al forn mostarda pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/66/38/xai-al-forn-mostarda-pas14.jpeg)
Ho barregem tot bé.
![xai al forn mostarda pas15 xai al forn mostarda pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/66/80/xai-al-forn-mostarda-pas15.jpeg)
Li donarem la volta amb l'ajut del paper film...
![xai al forn mostarda pas16 xai al forn mostarda pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/67/61/xai-al-forn-mostarda-pas16.jpeg)
... i farem el mateix per l'altre banda.
![xai al forn mostarda pas18 xai al forn mostarda pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/68/45/xai-al-forn-mostarda-pas18.jpeg)
La idea és que tota la cuixa s'impregni bé d'aquest adob.
![xai al forn mostarda pas19 xai al forn mostarda pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/68/87/xai-al-forn-mostarda-pas19.jpeg)
... i així, la deixarem reposar 24 hores a la nevera.
![xai al forn mostarda pas20 xai al forn mostarda pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/70/07/xai-al-forn-mostarda-pas20.jpeg)
A l'endemà la traiem... i posem en una safata.
![xai al forn mostarda pas21 xai al forn mostarda pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/70/49/xai-al-forn-mostarda-pas21.jpeg)
Ummm... quina oloreta. D'entrada, ja podem preparar el forn a 250 graus.
![xai al forn mostarda pas22 xai al forn mostarda pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/70/91/xai-al-forn-mostarda-pas22.jpeg)
Poseu la cuixa a màxima potència durant uns 15 minuts.
![xai al forn mostarda pas23 xai al forn mostarda pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/71/33/xai-al-forn-mostarda-pas23.jpeg)
Passat aquest temps, ruixeu la cuixa amb abundant brandi (conyac) i abaixeu el foc a 190-200 graus.
![xai al forn mostarda pas24 xai al forn mostarda pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/71/75/xai-al-forn-mostarda-pas24.jpeg)
Deixeu-la coure... mica en mica... que hi estarà un mínim de dues hores. De tant en tant, la ruixarem amb la seva pròpia salseta.
![xai al forn mostarda pas25 xai al forn mostarda pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/72/17/xai-al-forn-mostarda-pas25.jpeg)
Ara, podem pelar i tallar unes patatones quadrades.
![xai al forn mostarda pas26 xai al forn mostarda pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/72/80/xai-al-forn-mostarda-pas26.jpeg)
Les fregim.
![xai al forn mostarda pas27 xai al forn mostarda pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/73/22/xai-al-forn-mostarda-pas27.jpeg)
Però no massa. Que estiguin cuites però no daurades.
![xai al forn mostarda pas28 xai al forn mostarda pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/73/64/xai-al-forn-mostarda-pas28.jpeg)
Les reservem per incorporar a la cuixa durant l'última mitja hora de cocció.
![xai al forn mostarda pas29 xai al forn mostarda pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/74/06/xai-al-forn-mostarda-pas29.jpeg)
Ara, agafem uns tomaquets de penjar.
![xai al forn mostarda pas30 xai al forn mostarda pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/74/48/xai-al-forn-mostarda-pas30.jpeg)
I els partim per la meitat.
![xai al forn mostarda pas31 xai al forn mostarda pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/75/32/xai-al-forn-mostarda-pas31.jpeg)
Quan el xai porti una hora de cocció... afegirem un got d'aigua... i una miqueta de sal si cal.
![xai al forn mostarda pas32 xai al forn mostarda pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/75/98/xai-al-forn-mostarda-pas32.jpeg)
... també els tomàquets... per que deixin anar tot el gustet i aroma.
![xai al forn mostarda pas33 xai al forn mostarda pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/76/52/xai-al-forn-mostarda-pas33.jpeg)
I li donarem la volta a la cuixa.
Ho anirem ruixant amb la salseta cada 20 minuts.
![xai al forn mostarda pas35 xai al forn mostarda pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/77/39/xai-al-forn-mostarda-pas35.jpeg)
Passats uns 30 minuts més, tornarem a donar-li la volta.
![xai al forn mostarda pas36 xai al forn mostarda pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/77/81/xai-al-forn-mostarda-pas36.jpeg)
Si voleu, podeu colar la salsa per treure l'excès de fulles.
![xai al forn mostarda pas37 xai al forn mostarda pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/78/23/xai-al-forn-mostarda-pas37.jpeg)
Sempre quedarà una salseta més fina per presentar.
![xai al forn mostarda pas38 xai al forn mostarda pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/78/65/xai-al-forn-mostarda-pas38.jpeg)
Seguim banyant la carn.
![xai al forn mostarda pas39 xai al forn mostarda pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/79/07/xai-al-forn-mostarda-pas39.jpeg)
Ara, quan faltin unes 30 minuts, afegirem les patates.
![xai al forn mostarda pas40 xai al forn mostarda pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/79/79/xai-al-forn-mostarda-pas40.jpeg)
Ho deixarem coure poc a poc. Tasteu la carn
![xai al forn mostarda pas41 xai al forn mostarda pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/80/75/xai-al-forn-mostarda-pas41.jpeg)
Ja està cuita la carn nanos... i les patates han agafat un gustet... tremendo.
![xai al forn mostarda pas42 xai al forn mostarda pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/81/38/xai-al-forn-mostarda-pas42.jpeg)
I ja es pot servir.
![xai al forn mostarda pas43 xai al forn mostarda pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/81/86/xai-al-forn-mostarda-pas43.jpeg)
Així seria un bon plat...
![xai al forn mostarda pas44 xai al forn mostarda pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/82/28/xai-al-forn-mostarda-pas44.jpeg)
... però falta la mostarda, nanos.
![xai al forn mostarda pas45 xai al forn mostarda pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/82/70/xai-al-forn-mostarda-pas45.jpeg)
Acompanyeu cada plat d'un assortiment variat de mostarda.
![xai al forn mostarda pas46 xai al forn mostarda pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/83/12/xai-al-forn-mostarda-pas46.jpeg)
Ummmm... se'm fa la boca aigua... que tonto soc.
![xai al forn mostarda pas47 xai al forn mostarda pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/83/54/xai-al-forn-mostarda-pas47.jpeg)
Una patatona... una mica de pera de la mostarda... i un trosset cruixent de xai... ben cuit... fuasss!
![xai al forn mostarda pas48 xai al forn mostarda pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/83/96/xai-al-forn-mostarda-pas48.jpeg)
Acompanyeu-lo d'un vi negre contundent... amb cos.
![xai al forn mostarda pas49 xai al forn mostarda pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/84/38/xai-al-forn-mostarda-pas49.jpeg)
La carn es desfà, nanos.
I si no voleu Mostarda, doncs sense Mostarda. Bon Profit!