Voldria fer una recomanació especial per aquest plat. Si voleu quedar bé amb algú, això no falla mai. Però segur, eh? Jo calificaría aquest plat d'espectacular i no sóc d'utilitzar aquest adjectiu precisament. Poc a poc, he anat adaptant la cocció i l'he fet un adob especial que el fa irresistible.
I us preguntareu , però què és la Mostarda? D'entrada us diré que , a pesar de l'aspecte, no té res a veure amb la fruita confitada enganxifosa, llerdosa i fastigosa....no,no. De veritat. És dolç, sí, i enganxós, si, però no massa dolça, i pica una mica. És peculiar, vaja. La mostarda és una guarnició típica del nord d'Italia (Lombardía) i es fa amb oli de mostassa, clau, vinagre, pebre, etc...
1 cuixa (o 2 espatlles) de xai amb un parell de pre-talls
1 ceba
2 o 3 patates grans
brandi
oli d'oliva
unes fulles de farigola
unes fulles de romaní
1 llimona
pebre vermell
pebre negre
all i julivert
4 o 5 tomàquets de penjar
3 o 4 alls
aigua
sal
1 pot de Mostarda Di Cremona (del gust desitjat)
Comencem per preparar tots els ingredients i rentar bé la cuixa de xai.
All, ceba, llimona, herbes, pebre, pebrot vermell, etc...
Com podeu veure, he demanat a la botiga que me'l tallin una mica. Així també es courà millor.
Piquem l'all... el julivert i la ceba, ben petits.
Ho incorporem a l'oli.
Hi tirarem el suc d'una llimona.
Un parell de cullerades de pebre negre.
Un parell de cullerades de romaní i de farigola. Si teniu rames fresques... millor.
Un parell de cullerades de pebre vermell dolç...
... i una cullerada gran de sal.
Ho barregem tot bé.
Li donarem la volta amb l'ajut del paper film...
... i farem el mateix per l'altre banda.
La idea és que tota la cuixa s'impregni bé d'aquest adob.
... i així, la deixarem reposar 24 hores a la nevera.
A l'endemà la traiem... i posem en una safata.
Ummm... quina oloreta. D'entrada, ja podem preparar el forn a 250 graus.
Poseu la cuixa a màxima potència durant uns 15 minuts.
Passat aquest temps, ruixeu la cuixa amb abundant brandi (conyac) i abaixeu el foc a 190-200 graus.
Deixeu-la coure... mica en mica... que hi estarà un mínim de dues hores. De tant en tant, la ruixarem amb la seva pròpia salseta.
Ara, podem pelar i tallar unes patatones quadrades.
Les fregim.
Però no massa. Que estiguin cuites però no daurades.
Les reservem per incorporar a la cuixa durant l'última mitja hora de cocció.
Ara, agafem uns tomaquets de penjar.
I els partim per la meitat.
Quan el xai porti una hora de cocció... afegirem un got d'aigua... i una miqueta de sal si cal.
... també els tomàquets... per que deixin anar tot el gustet i aroma.
I li donarem la volta a la cuixa.
Ho anirem ruixant amb la salseta cada 20 minuts.
Passats uns 30 minuts més, tornarem a donar-li la volta.
Si voleu, podeu colar la salsa per treure l'excès de fulles.
Sempre quedarà una salseta més fina per presentar.
Seguim banyant la carn.
Ara, quan faltin unes 30 minuts, afegirem les patates.
Ho deixarem coure poc a poc. Tasteu la carn
Ja està cuita la carn nanos... i les patates han agafat un gustet... tremendo.
I ja es pot servir.
Així seria un bon plat...
... però falta la mostarda, nanos.
Acompanyeu cada plat d'un assortiment variat de mostarda.
Ummmm... se'm fa la boca aigua... que tonto soc.
Una patatona... una mica de pera de la mostarda... i un trosset cruixent de xai... ben cuit... fuasss!
Acompanyeu-lo d'un vi negre contundent... amb cos.
La carn es desfà, nanos.
I si no voleu Mostarda, doncs sense Mostarda. Bon Profit!