Avui veurem com fer una variant del tradicional Xai al forn afegint-hi unes quantes branques de romaní i el suc d'una llimona. El resultat, un xai al forn com tots coneixem però amb un marcat sabor a muntanya. Que vagi de gust!
1 cuixa de xai marcada en quatre trossos
4 o 5 branques de romaní fresc
4 o 5 grans d'all
1 ceba tallada a rodanxes
un tros de llard de porc
1/2 got d'aigua
un raig de brandi
el suc d'una llimona
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
- Ho podeu acompanyar d'unes patates al forn
- Podeu substituir el llard per oli d'oliva
- Podeu fer servir vi ranci enlloc de brandi
![xai al forn romani pas1 xai al forn romani pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/87/02/xai-al-forn-romani-pas1.jpeg)
Netegem bé tota la carn.
![xai al forn romani pas2 xai al forn romani pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/86/60/xai-al-forn-romani-pas2.jpeg)
Quan la compreu, digueu que és per fer al forn i que us marquin els talls.
![xai al forn romani pas3 xai al forn romani pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/87/44/xai-al-forn-romani-pas3.jpeg)
Salem la carn per totes dues bandes.
![xai al forn romani pas4 xai al forn romani pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/88/28/xai-al-forn-romani-pas4.jpeg)
I l'empebrem també.
![xai al forn romani pas5 xai al forn romani pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/88/73/xai-al-forn-romani-pas5.jpeg)
Ara, col·locarem una base de branques de romaní en una safata de forn.
![xai al forn romani pas7 xai al forn romani pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/89/66/xai-al-forn-romani-pas7.jpeg)
Podeu deixar els talls de llimona pel mig. Ho reservem i, mentrestant, escalfem el forn a 160 graus.
![xai al forn romani pas8 xai al forn romani pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/90/08/xai-al-forn-romani-pas8.jpeg)
Ara, preparem uns alls i el greix.
![xai al forn romani pas9 xai al forn romani pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/90/50/xai-al-forn-romani-pas9.jpeg)
El llard, o greix de porc, és poc recomanable des del punt de vista nutritiu, però molt de tant en tant, li dona un gust molt especial als menjars, sobretot als rostits.
![xai al forn romani pas10 xai al forn romani pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/90/92/xai-al-forn-romani-pas10.jpeg)
El que acostumo a fer sovint és posar meitat oli d'oliva i meitat llard. Poseu-ho a escalfar.
![xai al forn romani pas11 xai al forn romani pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/91/34/xai-al-forn-romani-pas11.jpeg)
Si voleu, feu un petit tall als alls per extreure'n l'aroma.
![xai al forn romani pas12 xai al forn romani pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/91/76/xai-al-forn-romani-pas12.jpeg)
Sense esperar que sigui l'oli calent, hi posarem els alls a daurar una mica.
![xai al forn romani pas13 xai al forn romani pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/92/18/xai-al-forn-romani-pas13.jpeg)
A poc a poc, aniran agafant color, però no massa tampoc. Només volem aromatitzar el greix.
![xai al forn romani pas14 xai al forn romani pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/92/60/xai-al-forn-romani-pas14.jpeg)
A continuació, ruixeu tota la carn amb aquesta barreja de greix i alls.
![xai al forn romani pas15 xai al forn romani pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/93/02/xai-al-forn-romani-pas15.jpeg)
A continuació, posarem la carn al forn i la deixarem fer uns 90 minuts inicials.
![xai al forn romani pas16 xai al forn romani pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/93/44/xai-al-forn-romani-pas16.jpeg)
Anem per la guarnició. Mentre es fa la carn, podeu rentar unes patates i partir-les per la meitat.
![xai al forn romani pas17 xai al forn romani pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/93/86/xai-al-forn-romani-pas17.jpeg)
Peleu un parell o tres de cebes també, i reserveu-les.
![xai al forn romani pas18 xai al forn romani pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/94/28/xai-al-forn-romani-pas18.jpeg)
Col·loqueu les patates en una safata de forn...
![xai al forn romani pas19 xai al forn romani pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/94/79/xai-al-forn-romani-pas19.jpeg)
i saleu-les.
![xai al forn romani pas20 xai al forn romani pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/95/24/xai-al-forn-romani-pas20.jpeg)
Empebreu-les també, si us agrada. Reserveu-les.
![xai al forn romani pas21 xai al forn romani pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/95/75/xai-al-forn-romani-pas21.jpeg)
Quan hagin passat uns 30 minuts de cocció del xai, omplirem un got per la meitat amb brandi.
![xai al forn romani pas22 xai al forn romani pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/96/17/xai-al-forn-romani-pas22.jpeg)
I l'altra meitat amb aigua. Podeu fer servir vi ranci o vi blanc, si voleu.
![xai al forn romani pas23 xai al forn romani pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/96/71/xai-al-forn-romani-pas23.jpeg)
L'abocarem sobre la carn i ho deixarem coure els 60 minuts més que queden.
![xai al forn romani pas24 xai al forn romani pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/97/25/xai-al-forn-romani-pas24.jpeg)
Passat aquest temps, la carn començarà a agafar color, però ni de lluny estarà cuita.
![xai al forn romani pas25 xai al forn romani pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/97/67/xai-al-forn-romani-pas25.jpeg)
Li donarem la volta a cada tros...
![xai al forn romani pas26 xai al forn romani pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/98/45/xai-al-forn-romani-pas26.jpeg)
i ho ruixarem amb el seu propi suc. Ho tornarem a coure 90 minuts més, a 160-170 graus també.
![xai al forn romani pas27 xai al forn romani pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/08/99/56/xai-al-forn-romani-pas27.jpeg)
En aquest punt podeu posar també les patates, a la part baixa del forn, i que es vagin fent. No oblideu ruixar tant la carn com les patates amb el suc de la carn.
![xai al forn romani pas28 xai al forn romani pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/00/34/xai-al-forn-romani-pas28.jpeg)
Passats els 90 minuts les patates estaran cuites i les haurem de retirar del forn temporalment.
![xai al forn romani pas29 xai al forn romani pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/01/15/xai-al-forn-romani-pas29.jpeg)
En aquest punt, hi afegirem la ceba tallada a trossos per sobre de la carn. I ho deixarem fer de 30-40 minuts més, però ara a 200 graus.
![xai al forn romani pas30 xai al forn romani pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/01/93/xai-al-forn-romani-pas30.jpeg)
De tant en tant, volteu la carn.
![xai al forn romani pas31 xai al forn romani pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/02/35/xai-al-forn-romani-pas31.jpeg)
Assegureu-vos de ruixar-la amb la salsa. D'aquesta manera no quedarà tan seca i agafarà molt gustet de romaní. Com veureu, i en total, el xai haurà estat al forn un mínim de tres hores.
![xai al forn romani pas32 xai al forn romani pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/03/13/xai-al-forn-romani-pas32.jpeg)
Quan la carn sigui pràcticament feta, podeu apagar el forn i deixar-la dins amb la porta una mica oberta.
![xai al forn romani pas33 xai al forn romani pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/03/61/xai-al-forn-romani-pas33.jpeg)
D'aquesta manera es conservarà fins al moment de servir.
![xai al forn romani pas34 xai al forn romani pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/04/06/xai-al-forn-romani-pas34.jpeg)
A mi, però, abans de servir-la, sempre m'agrada donar un cop fort a 240-250 graus durant uns 10-15 minuts i fer aquesta capa cruixent tan atractiva a la vista. Escalfeu també les patates.
![xai al forn romani pas35 xai al forn romani pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/04/72/xai-al-forn-romani-pas35.jpeg)
I ja només ens quedarà emplatar.
![xai al forn romani pas36 xai al forn romani pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/05/17/xai-al-forn-romani-pas36.jpeg)
I gaudir del xai, del romaní, de la patata.
![xai al forn romani pas37 xai al forn romani pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/06/01/xai-al-forn-romani-pas37.jpeg)
Que no falti un bon vi a taula, amics meus, i encara menys, una bona companyia.
![xai al forn romani pas38 xai al forn romani pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/06/43/xai-al-forn-romani-pas38.jpeg)
Bon profit!
![xai al forn romani pas39 xai al forn romani pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/06/85/xai-al-forn-romani-pas39.jpeg)