A Catalunya tenim molt bon xai... i, a part de fer-lo al forn, adobat amb espècies servit amb Mostarda, també el podem fer rostit a la catalana. Penseu que a Girona, al igual que tenim la famosa "vedella de Girona", tenim també un xai de llet excel·lent... amb molta tradició culinària. Aquest plat, per la seva presentació i gust, podeu considerar-lo com un plat de festa, per a cuinar en èpoques especials com el Nadal.
1 espatlla + 1 cuixa de xai de llet
una ceba en juliana
4 dents d'all a rodanxes
2 tomàquets madurs
3/4 patates a rodanxes
un branquilló de romaní
un got de vi ranci
un got d'aigua
pebre en gra
3/4 fulles de llorer
sal
Variants:
Es poden afegir bolets de temporada
Es pot utilitzar pastanaga per a fer la salsa
Es pot substituir el vi ranci per brandi
![xai llet rostit catalana pas1 xai llet rostit catalana pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/93/67/xai-llet-rostit-catalana-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![xai llet rostit catalana pas2 xai llet rostit catalana pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/93/91/xai-llet-rostit-catalana-pas2.jpeg)
He comprat una cuixa i una espatlla de xai de llet.
![xai llet rostit catalana pas3 xai llet rostit catalana pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/94/15/xai-llet-rostit-catalana-pas3.jpeg)
Sempre procurarem utilitzar productes de proximitat.
![xai llet rostit catalana pas4 xai llet rostit catalana pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/94/39/xai-llet-rostit-catalana-pas4.jpeg)
I verdures ecològiques.
![xai llet rostit catalana pas5 xai llet rostit catalana pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/94/63/xai-llet-rostit-catalana-pas5.jpeg)
Mullarem una safata pel forn amb abundant oli.
![xai llet rostit catalana pas6 xai llet rostit catalana pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/94/87/xai-llet-rostit-catalana-pas6.jpeg)
Tallarem les patates a llesques ben gruixudes.
![xai llet rostit catalana pas9 xai llet rostit catalana pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/95/59/xai-llet-rostit-catalana-pas9.jpeg)
Afegirem les fulles de llorer, la sal i unes boletes de pebre negre.
![xai llet rostit catalana pas11 xai llet rostit catalana pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/96/07/xai-llet-rostit-catalana-pas11.jpeg)
El salarem i l'empebrarem.
![xai llet rostit catalana pas12 xai llet rostit catalana pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/96/31/xai-llet-rostit-catalana-pas12.jpeg)
Precalentarem el forn a 180 graus, a dalt i a baix i amb la ventilació engegada.
![xai llet rostit catalana pas14 xai llet rostit catalana pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/96/79/xai-llet-rostit-catalana-pas14.jpeg)
El vi ranci i el romaní el reservarem per afegir més endavant.
![xai llet rostit catalana pas15 xai llet rostit catalana pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/97/03/xai-llet-rostit-catalana-pas15.jpeg)
Als 30 minuts, aprox. li donarem la volta al xai.
![xai llet rostit catalana pas16 xai llet rostit catalana pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/97/27/xai-llet-rostit-catalana-pas16.jpeg)
Ara és qüestió de coure bé la carn... i després ja li donarem el color de torradet.
![xai llet rostit catalana pas17 xai llet rostit catalana pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/97/51/xai-llet-rostit-catalana-pas17.jpeg)
El regarem en el seu propi suc.
![xai llet rostit catalana pas18 xai llet rostit catalana pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/97/75/xai-llet-rostit-catalana-pas18.jpeg)
Podeu punxar la carn per veure si està feta o crua.
![xai llet rostit catalana pas19 xai llet rostit catalana pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/97/99/xai-llet-rostit-catalana-pas19.jpeg)
Quan estigui pràcticament feta, afegirem el got de vi ranci i unes fulles de romaní.
![xai llet rostit catalana pas20 xai llet rostit catalana pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/98/23/xai-llet-rostit-catalana-pas20.jpeg)
I ho deixarem coure uns 20 minutets més.
![xai llet rostit catalana pas21 xai llet rostit catalana pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/98/47/xai-llet-rostit-catalana-pas21.jpeg)
Veureu que les patates ja estan gairebé cuites.
![xai llet rostit catalana pas23 xai llet rostit catalana pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/98/95/xai-llet-rostit-catalana-pas23.jpeg)
Col·locarem la carn en la mateixa safata però sense les patates... i ho courem 20 minuts més.
![xai llet rostit catalana pas24 xai llet rostit catalana pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/99/19/xai-llet-rostit-catalana-pas24.jpeg)
Reservem les patates.
![xai llet rostit catalana pas25 xai llet rostit catalana pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/99/43/xai-llet-rostit-catalana-pas25.jpeg)
No us oblideu d'anar regant amb el propi suquet que deixa anar.
![xai llet rostit catalana pas26 xai llet rostit catalana pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/99/67/xai-llet-rostit-catalana-pas26.jpeg)
Així.
![xai llet rostit catalana pas27 xai llet rostit catalana pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/13/99/91/xai-llet-rostit-catalana-pas27.jpeg)
Ara preparem la salsa. Jo he desfet uns 200 cl. de brou de pollastre que tenia congelat.
![xai llet rostit catalana pas28 xai llet rostit catalana pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/00/15/xai-llet-rostit-catalana-pas28.jpeg)
Necessitarem un "passa-purés", encara que si no teniu... podeu utilitzar un "xino" o un colador tradicional.
![xai llet rostit catalana pas29 xai llet rostit catalana pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/00/39/xai-llet-rostit-catalana-pas29.jpeg)
El "passa-purés" és un aparell força curiós, però que va molt bé.
![xai llet rostit catalana pas30 xai llet rostit catalana pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/00/63/xai-llet-rostit-catalana-pas30.jpeg)
Es tira tot a dins i es remena poc a poc. L'aparell fa una pressió que obliga al líquid a passar per aquests foradets i la resta queda filtrada. Ve amb dues reixes amb forats de diferent mida.
![xai llet rostit catalana pas32 xai llet rostit catalana pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/01/11/xai-llet-rostit-catalana-pas32.jpeg)
Que per cert, ja està cuita per dins... només ens faltarà fer-la cruixent i daurar-la per fora.
![xai llet rostit catalana pas33 xai llet rostit catalana pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/01/35/xai-llet-rostit-catalana-pas33.jpeg)
Col·loquem el "passa-purés" a sobre del nostre brou de pollastre.
![xai llet rostit catalana pas34 xai llet rostit catalana pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/01/59/xai-llet-rostit-catalana-pas34.jpeg)
Aboquem tot el contingut de la safata del forn...
![xai llet rostit catalana pas35 xai llet rostit catalana pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/01/83/xai-llet-rostit-catalana-pas35.jpeg)
... inclòs el romaní... no hi ha problema...
![xai llet rostit catalana pas37 xai llet rostit catalana pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/02/31/xai-llet-rostit-catalana-pas37.jpeg)
Ara serà moment de daurar la carn. Ho posarem 15 minuts al forn, a 250 graus. En mode grill.
![xai llet rostit catalana pas38 xai llet rostit catalana pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/02/55/xai-llet-rostit-catalana-pas38.jpeg)
Mentre es torra la carn, anirem passant la salsa.
![xai llet rostit catalana pas39 xai llet rostit catalana pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/02/79/xai-llet-rostit-catalana-pas39.jpeg)
Remenem... i remenem...
![xai llet rostit catalana pas40 xai llet rostit catalana pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/03/03/xai-llet-rostit-catalana-pas40.jpeg)
Quan acabeu no us oblideu de rascar el cul...
![xai llet rostit catalana pas41 xai llet rostit catalana pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/03/27/xai-llet-rostit-catalana-pas41.jpeg)
... que és on es concentra tot el sabor... jeje... això no ho tireu, carallots! Finalment, ho remenem bé i ho farem bullir a foc baix.
![xai llet rostit catalana pas42 xai llet rostit catalana pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/03/51/xai-llet-rostit-catalana-pas42.jpeg)
Per a lligar la salsa farem un "roux". Ja us he parlat d'aquesta tècnica d'espessar salses.
![xai llet rostit catalana pas44 xai llet rostit catalana pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/04/02/xai-llet-rostit-catalana-pas44.jpeg)
Quan deixi de xispejar... serà el moment d'afegir dues culleradetes de farina...
![xai llet rostit catalana pas45 xai llet rostit catalana pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/04/26/xai-llet-rostit-catalana-pas45.jpeg)
... ho deixarem coure uns parell de minutets, sense deixar de remenar...
![xai llet rostit catalana pas46 xai llet rostit catalana pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/04/50/xai-llet-rostit-catalana-pas46.jpeg)
L'afegim a la salsa que estava bullint...
![xai llet rostit catalana pas47 xai llet rostit catalana pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/04/74/xai-llet-rostit-catalana-pas47.jpeg)
... i ho remenem bé fins que lligui. Als 3 minutets ja la tindrem apunt.
![xai llet rostit catalana pas48 xai llet rostit catalana pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/04/98/xai-llet-rostit-catalana-pas48.jpeg)
Ja sembla que tenim la carn ben torradeta...
![xai llet rostit catalana pas49 xai llet rostit catalana pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/05/22/xai-llet-rostit-catalana-pas49.jpeg)
Ummm... quina bona pinta que fa...
![xai llet rostit catalana pas50 xai llet rostit catalana pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/05/46/xai-llet-rostit-catalana-pas50.jpeg)
... i les patatetes també.... ja tenim la salsa feta, la carn i les patates....
![xai llet rostit catalana pas51 xai llet rostit catalana pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/05/73/xai-llet-rostit-catalana-pas51.jpeg)
... finalment saltarem uns espàrrecs verds per a posar com a guarnició...
![xai llet rostit catalana pas52 xai llet rostit catalana pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/05/97/xai-llet-rostit-catalana-pas52.jpeg)
... la paella ben calenta... amb dues gotetes d'oli i remenar de tant en tant. Quan estiguin torradets ja els podrem treure.
![xai llet rostit catalana pas53 xai llet rostit catalana pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/06/21/xai-llet-rostit-catalana-pas53.jpeg)
Estem apunt per emplatar, doncs. Col·loquem la carn amb unes patates....
![xai llet rostit catalana pas54 xai llet rostit catalana pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/06/45/xai-llet-rostit-catalana-pas54.jpeg)
... tirem la salsa per sobre...
![xai llet rostit catalana pas55 xai llet rostit catalana pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/06/93/xai-llet-rostit-catalana-pas55.jpeg)
... decorem amb els espàrrecs... decorem amb una mica de sal maldon....
![xai llet rostit catalana pas56 xai llet rostit catalana pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/07/17/xai-llet-rostit-catalana-pas56.jpeg)
... a mi m'agrada molt la sal maldon... i li dona aquell acabat tan professional...
![xai llet rostit catalana pas57 xai llet rostit catalana pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/07/41/xai-llet-rostit-catalana-pas57.jpeg)
Decorem amb la rameta de julivert de torn... i ja podem servir el plat... ben calent...
![xai llet rostit catalana pas58 xai llet rostit catalana pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/07/65/xai-llet-rostit-catalana-pas58.jpeg)
Formidable aspecte.
![xai llet rostit catalana pas59 xai llet rostit catalana pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/07/89/xai-llet-rostit-catalana-pas59.jpeg)
Sabent que a sota d'aquesta fabulosa salsa tenim un xai torradet... és TOTAL!
![xai llet rostit catalana pas60 xai llet rostit catalana pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/08/13/xai-llet-rostit-catalana-pas60.jpeg)
Aquesta és la cuixeta... que ha quedat igual de bona, clar...
![xai llet rostit catalana pas61 xai llet rostit catalana pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/08/37/xai-llet-rostit-catalana-pas61.jpeg)
Ummm...
![xai llet rostit catalana pas62 xai llet rostit catalana pas62](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/08/61/xai-llet-rostit-catalana-pas62.jpeg)
Sucarem un trosset de pa... a veure que tal... UMMMMMMMMMMMM!
![xai llet rostit catalana pas63 xai llet rostit catalana pas63](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/08/85/xai-llet-rostit-catalana-pas63.jpeg)
... i la carn, a veure que tal... UMMMMMMMM!... la hòstia!
![xai llet rostit catalana pas64 xai llet rostit catalana pas64](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/14/09/09/xai-llet-rostit-catalana-pas64.jpeg)
Bé, en fi... que hauria de redactar aquests articles després de dinar i no abans, per què si no... m'agafa molta gana i dic tonteries, jeje. És com anar comprar. Els experts recomanen no anar a comprar al súper abans de dinar, per què comprem coses innecessàries. En fi. Gaudiu d'aquest plat català i tradicional, dels que m'agraden. Bon profit!