Hola, gourmeters! Sembla que hem de consumir més xai, i la recepta d'avui es fa pràcticament sola. Un cop preparats i col·locats els ingredients a la safata del forn, només hauràs de vigilar la cocció: al forn una hora i mitja a uns 120 graus. Després, entre 45-60 minuts més a 190-200 graus per acabar de fer-ho i torrar-ho tot. I com no, anar regant la carn amb el suquet. Per tant, cap misteri. El resultat és espectacular. Som-hi!
1 cuixa de xai tallada en 3 o 4 trossos
4 patates mitjanes
200g de llard
2 fulles de llorer
1 copa de mistela
1/3 copa de brandi
1/2 copa d'aigua
oli d'oliva verge extra
1 cabeza d'alls
fulles de romaní fresc
pebre negre (en gra)
sal
Variants:
- Pots acompanyar la carn amb verduretes o bolets
- Es pot fer amb altres carns
Prepareu els ingredients.
Desfeu el llard al microones.
Arranqueu les fulles d'un parell de branques de romaní fresc i les barregeu amb el llard.
Peleu la cabeça d'alls i feu un tall a cada gra, sense partir-lo. Esmicoleu també les fulles de llorer.
Saleu i empebreu la carn. Col·loqueu-la en una safata de forn, a sobre d'unes branques de romaní.
Ara, tireu el llard sobre la carn.
Col·loqueu un all a sobre de cada tros de carn, una mica de llorer i un raig d'oli d'oliva.
Com podeu veure, jo he fet dues cuixes (per a 8-10 persones).
Ara haureu d'incorporar també la mistela. Si no en teniu, podeu utilitzar moscatell o qualsevol vi dolç. La idea es donar a la carn un record dolç del vi, però no quedarà pas dolça, no patiu.
Cap a dins.
Afegiu-hi també una mica de brandi. L'aroma que hi deixarà és molt interessant.
Cap a dins.
I finalment mig got d'aigua. Aquestes quantitats de líquid son per cada safata, és a dir, per cada cuixa de xai.
Al forn, a 120 graus durant una hora i mitja. De tant en tant li doneu la volta i ho regueu amb el suc.
En paral·lel, i si us ve de gust, prepareu unes patates per acompanyar la carn.
Passats els 90 minuts de cocció, ja hi podeu afegir les patates i apujar la temperatura del forn fins els 190 graus.
Als 30 minuts notareu que comença a agafar bon color.
Repetiu el procés: donar la volta a la carn i regar-ho amb el suc.
Així fins que quedi ben feta la carn i les patates. Podeu deixar reposar la safata al forn durant un parell d'hores (amb el forn apagat). Podeu cuinar aquest plat el dia anterior també.
Finalment, serviu-lo ben calent amb suquet per sobre i unes escates de sal. Bon profit!