Hola, gourmeters! Sembla que hem de consumir més xai, i la recepta d'avui es fa pràcticament sola. Un cop preparats i col·locats els ingredients a la safata del forn, només hauràs de vigilar la cocció: al forn una hora i mitja a uns 120 graus. Després, entre 45-60 minuts més a 190-200 graus per acabar de fer-ho i torrar-ho tot. I com no, anar regant la carn amb el suquet. Per tant, cap misteri. El resultat és espectacular. Som-hi!
1 cuixa de xai tallada en 3 o 4 trossos
4 patates mitjanes
200g de llard
2 fulles de llorer
1 copa de mistela
1/3 copa de brandi
1/2 copa d'aigua
oli d'oliva verge extra
1 cabeza d'alls
fulles de romaní fresc
pebre negre (en gra)
sal
Variants:
- Pots acompanyar la carn amb verduretes o bolets
- Es pot fer amb altres carns
![IMG 4774 IMG 4774](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/49/63/img-4774.jpeg)
Prepareu els ingredients.
![IMG 4778 IMG 4778](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/50/05/img-4778.jpeg)
Desfeu el llard al microones.
![IMG 4782 IMG 4782](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/50/43/img-4782.jpeg)
Arranqueu les fulles d'un parell de branques de romaní fresc i les barregeu amb el llard.
![IMG 4790 IMG 4790](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/50/85/img-4790.jpeg)
Peleu la cabeça d'alls i feu un tall a cada gra, sense partir-lo. Esmicoleu també les fulles de llorer.
![IMG 4797 IMG 4797](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/51/19/img-4797.jpeg)
Saleu i empebreu la carn. Col·loqueu-la en una safata de forn, a sobre d'unes branques de romaní.
![IMG 4807 IMG 4807](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/51/47/img-4807.jpeg)
Ara, tireu el llard sobre la carn.
![IMG 4823 IMG 4823](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/52/31/img-4823.jpeg)
Col·loqueu un all a sobre de cada tros de carn, una mica de llorer i un raig d'oli d'oliva.
![IMG 4819 IMG 4819](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/52/03/img-4819.jpeg)
Com podeu veure, jo he fet dues cuixes (per a 8-10 persones).
![IMG 4824 IMG 4824](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/52/59/img-4824.jpeg)
Ara haureu d'incorporar també la mistela. Si no en teniu, podeu utilitzar moscatell o qualsevol vi dolç. La idea es donar a la carn un record dolç del vi, però no quedarà pas dolça, no patiu.
![IMG 4829 IMG 4829](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/52/87/img-4829.jpeg)
Cap a dins.
![IMG 4832 IMG 4832](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/53/15/img-4832.jpeg)
Afegiu-hi també una mica de brandi. L'aroma que hi deixarà és molt interessant.
![IMG 4834 IMG 4834](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/53/43/img-4834.jpeg)
Cap a dins.
![IMG 4835 IMG 4835](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/53/65/img-4835.jpeg)
I finalment mig got d'aigua. Aquestes quantitats de líquid son per cada safata, és a dir, per cada cuixa de xai.
![IMG 4836 IMG 4836](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/53/99/img-4836.jpeg)
Al forn, a 120 graus durant una hora i mitja. De tant en tant li doneu la volta i ho regueu amb el suc.
![IMG 4915 IMG 4915](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/54/27/img-4915.jpeg)
En paral·lel, i si us ve de gust, prepareu unes patates per acompanyar la carn.
![IMG 4918 IMG 4918](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/54/55/img-4918.jpeg)
Passats els 90 minuts de cocció, ja hi podeu afegir les patates i apujar la temperatura del forn fins els 190 graus.
![IMG 4929 IMG 4929](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/54/83/img-4929.jpeg)
Als 30 minuts notareu que comença a agafar bon color.
![IMG 4933 IMG 4933](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/55/11/img-4933.jpeg)
Repetiu el procés: donar la volta a la carn i regar-ho amb el suc.
![IMG 4935 IMG 4935](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/55/39/img-4935.jpeg)
Així fins que quedi ben feta la carn i les patates. Podeu deixar reposar la safata al forn durant un parell d'hores (amb el forn apagat). Podeu cuinar aquest plat el dia anterior també.
![IMG 4952 IMG 4952](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/19/55/67/img-4952.jpeg)
Finalment, serviu-lo ben calent amb suquet per sobre i unes escates de sal. Bon profit!