El xai és un producte imprescindible en la gastronomia catalana i, en general, la cuina del Mediterrani.  És una carn que sempre entra bé... cuinada de qualsevol de les maneres. A més és un producte que acostuma a agradar a grans i petits. Avui us presento un típic xai amb mongetes amb all i julivert al qual he afegit una mica de ceba cruixent per sobre... i la veritat és que li va de fàbula.

Ingredients

5 o 6 talls de xai (mitjana)

pebre negre

oli d'oliva

sal  

Per la guarnició:

300 g mongeta blanca cuita

1 all  

julivert  

pebre vermell dolç

sal  

ceba cruixent  

allioli

Preparació
1.

Vinga que això d'avui és ben fàcil. Primer farem la guarnició i així podrem servir la carn ben calenta, que és primordial. La guarnició es pot reescalfar normalment, però la carn o el peix no. Piqueu bé un all amb unes branques de julivert.

2.

Ara, en una paelleta amb oli calent... tirarem l'all i el julivert.

3.

Seguidament i més aviat ràpid, per evitar que es cremi l'all, tirarem un parell de cullerades de pebre vermell dolç.

4.

Remeneu-lo tot amb una cullera... durant uns 20-30 segons...

5.

... i ja podeu afegir les mongetes.

6.

Les salarem.

7.

I les saltarem una estona, uns 5 minuts, tot remenant.

8.

Les reservarem.

9.

Fem el xai a la planxa ben salat i empebrat. Si tingués barbacoa o llar de foc ho faria amb llenya, no en dubteu, però en un pis... és el que té.

10.

Ara muntem el plat. Col·loquem la carn al mig.

11.

Posarem la nostra guarnició al voltant de la carn...

12.

... i amb una mica de ceba cruixent (feta prèviament)...

13.

... coronarem el plat.

14.

I això és tot. Quina parida, eh?

15.

Doncs la ceba cruixent li dona un rotllo molt interessant al conjunt.

16.

De fet, és un d'aquells plats que entren molt bé per la vista.

17.

Molt fàcil de fer.

18.

Ah!... i aquesta ceba no està renyida amb un bon allioli fet a mà... eh? Nanos?

19.

Barregeu un trosset de cada cosa.

20.

I suqueu pa... home... suqueu pa, per l'amor de Déu! Bon Profit!