Fa un temps, la meva dona, em va regalar un llibre de la cuina marroquina. Hi ha molts plats interessants... d'altres no tant, tot s'ha de dir. Jo faig la meva pròpia selecció... i duc a terme les receptes que m'agradaria incorporar al nostre receptari.
Aquest plat es diu "Barkuk" i és un plat marroquí amb personalitat pròpia. Us convido a tastar-lo, ja que és una explosió de sabors. I és que aquest plat és... d'aquells que entra pels ulls, oi que si? A nosaltres, ens ha encantat.
1kg. de xai (cuixa) tallat en trossos grans
300gr. prunes
100gr. ametlla marcona crua
1 ceba
1 cullerada de canyella en pols
1 rama de canyella
5 cullerades de mel
3 o 4 gots d'aigua
80gr. mantega
oli d'oliva
sal
Variants:
- Hi podeu afegir dues cullerades de comí, com he fet jo
![xai prunes ametlles pas1 xai prunes ametlles pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/07/81/xai-prunes-ametlles-pas1.jpeg)
Preparem les prunes i la canyella. Les prunes poden ser sense pinyol, però compte amb la cocció, ja que es poden desfer.
![xai prunes ametlles pas2 xai prunes ametlles pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/08/29/xai-prunes-ametlles-pas2.jpeg)
L'ametlla ha de ser crua... i la torrarem nosaltres.
![xai prunes ametlles pas3 xai prunes ametlles pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/09/07/xai-prunes-ametlles-pas3.jpeg)
El sèsam, el podeu comprar en qualsevol herbolari o gran superfície.
![xai prunes ametlles pas4 xai prunes ametlles pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/09/49/xai-prunes-ametlles-pas4.jpeg)
La mel... la que més us agradi.
![xai prunes ametlles pas5 xai prunes ametlles pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/09/91/xai-prunes-ametlles-pas5.jpeg)
La carn de xai.
![xai prunes ametlles pas6 xai prunes ametlles pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/10/33/xai-prunes-ametlles-pas6.jpeg)
Salem i empebrem la carn.
![xai prunes ametlles pas7 xai prunes ametlles pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/10/75/xai-prunes-ametlles-pas7.jpeg)
Posem les prunes en remull...
![xai prunes ametlles pas8 xai prunes ametlles pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/11/17/xai-prunes-ametlles-pas8.jpeg)
... uns 30 minuts.
![xai prunes ametlles pas9 xai prunes ametlles pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/11/59/xai-prunes-ametlles-pas9.jpeg)
Tallem la mantega.
![xai prunes ametlles pas10 xai prunes ametlles pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/12/01/xai-prunes-ametlles-pas10.jpeg)
![xai prunes ametlles pas11 xai prunes ametlles pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/12/43/xai-prunes-ametlles-pas11.jpeg)
En una cassola, hi posem la mantega i la desfem. Quan deixi de fer soroll...
![xai prunes ametlles pas12 xai prunes ametlles pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/12/85/xai-prunes-ametlles-pas12.jpeg)
... incorporem la carn... ben repartida.
![xai prunes ametlles pas13 xai prunes ametlles pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/13/27/xai-prunes-ametlles-pas13.jpeg)
Seguidament, afegim la ceba tallada en juliana... i la rama de canyella.
![xai prunes ametlles pas14 xai prunes ametlles pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/13/69/xai-prunes-ametlles-pas14.jpeg)
Ho salem una mica.
![xai prunes ametlles pas15 xai prunes ametlles pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/14/11/xai-prunes-ametlles-pas15.jpeg)
També afegirem comí.
![xai prunes ametlles pas16 xai prunes ametlles pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/14/86/xai-prunes-ametlles-pas16.jpeg)
Un parell de cullerades.
![xai prunes ametlles pas17 xai prunes ametlles pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/15/28/xai-prunes-ametlles-pas17.jpeg)
Un parell de gots d'aigua...
![xai prunes ametlles pas18 xai prunes ametlles pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/15/70/xai-prunes-ametlles-pas18.jpeg)
... i deixem que es cogui durant una hora i mitja.
![xai prunes ametlles pas20 xai prunes ametlles pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/16/54/xai-prunes-ametlles-pas20.jpeg)
D'altre banda, anirem torrant les ametlles i el sèsam en una paella amb un raig d'oli.
![xai prunes ametlles pas21 xai prunes ametlles pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/16/96/xai-prunes-ametlles-pas21.jpeg)
Barrejarem les ametlles amb les llavors de sèsam.
![xai prunes ametlles pas22 xai prunes ametlles pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/17/38/xai-prunes-ametlles-pas22.jpeg)
I anirem remenant sense parar.
![xai prunes ametlles pas23 xai prunes ametlles pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/17/80/xai-prunes-ametlles-pas23.jpeg)
Quan tinguin aquest coloret maco de torradet, les reservarem.
![xai prunes ametlles pas24 xai prunes ametlles pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/18/22/xai-prunes-ametlles-pas24.jpeg)
Ara, en la mateixa paella neta, saltarem les prunes (sense l'aigua)... i afegirem 5 cullerades de mel.
![xai prunes ametlles pas25 xai prunes ametlles pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/18/64/xai-prunes-ametlles-pas25.jpeg)
També hi posarem una cullerada de canyella en pols.
![xai prunes ametlles pas26 xai prunes ametlles pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/19/06/xai-prunes-ametlles-pas26.jpeg)
Deixarem reduir una mica la mel... procurant que caramel·litzi tot plegat. Remenar de tant en tant. En 5 o 6 minuts ho tindrem llest.
![xai prunes ametlles pas27 xai prunes ametlles pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/19/48/xai-prunes-ametlles-pas27.jpeg)
El xai, l'heu d'anar vigilant. Si falta aigua... n'afegirem un got de calenta.
![xai prunes ametlles pas28 xai prunes ametlles pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/19/90/xai-prunes-ametlles-pas28.jpeg)
Ja fa bona olor, però li falta cocció.
![xai prunes ametlles pas29 xai prunes ametlles pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/20/32/xai-prunes-ametlles-pas29.jpeg)
Quan ja tinguem el xai força cuit... afegirem les ametlles i el sèsam.
![xai prunes ametlles pas30 xai prunes ametlles pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/21/16/xai-prunes-ametlles-pas30.jpeg)
Ho barrejarem una mica.
![xai prunes ametlles pas31 xai prunes ametlles pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/21/58/xai-prunes-ametlles-pas31.jpeg)
I seguidament incorporarem les prunes que hem fet. Si les heu reservat... potser el sucre les ha trabat. Afegiu una mica de suquet del xai... i escalfeu-lo de nou... així es diluirà el sucre de nou.
![xai prunes ametlles pas32 xai prunes ametlles pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/22/00/xai-prunes-ametlles-pas32.jpeg)
Passats uns minuts (10 aprox)... veureu quina textura i colors més macos que adquireix el plat.
![xai prunes ametlles pas33 xai prunes ametlles pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/23/26/xai-prunes-ametlles-pas33.jpeg)
Com tots aquests guisats... si els deixeu reposar unes hores... agafa més matissos.
![xai prunes ametlles pas34 xai prunes ametlles pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/23/68/xai-prunes-ametlles-pas34.jpeg)
I si no, l'emplatem i el tastem... no?
![xai prunes ametlles pas35 xai prunes ametlles pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/24/52/xai-prunes-ametlles-pas35.jpeg)
Espero que us hagi agradat. No dubteu en fer-lo.
![xai prunes ametlles pas36 xai prunes ametlles pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/09/25/09/xai-prunes-ametlles-pas36.jpeg)
Bon Profit!