Fa un temps, la meva dona, em va regalar un llibre de la cuina marroquina. Hi ha molts plats interessants... d'altres no tant, tot s'ha de dir. Jo faig la meva pròpia selecció... i duc a terme les receptes que m'agradaria incorporar al nostre receptari. 

Aquest plat es diu "Barkuk" i és un plat marroquí amb personalitat pròpia. Us convido a tastar-lo, ja que és una explosió de sabors. I és que aquest plat és... d'aquells que entra pels ulls, oi que si? A nosaltres, ens ha encantat.

Ingredients

1kg. de xai (cuixa) tallat en trossos grans

300gr. prunes

100gr. ametlla marcona crua  

1 ceba  

1 cullerada de canyella en pols  

1 rama de canyella

5 cullerades de mel

3 o 4 gots d'aigua  

80gr. mantega

oli d'oliva  

sal  

Variants:

- Hi podeu afegir dues cullerades de comí, com he fet jo

Preparació
1.

Preparem les prunes i la canyella. Les prunes poden ser sense pinyol, però compte amb la cocció, ja que es poden desfer.

2.

L'ametlla ha de ser crua... i la torrarem nosaltres.

3.

El sèsam, el podeu comprar en qualsevol herbolari o gran superfície.

4.

La mel... la que més us agradi.

5.

La carn de xai.

6.

Salem i empebrem la carn.

7.

Posem les prunes en remull...

8.

... uns 30 minuts.

9.

Tallem la mantega.

10.
11.

En una cassola, hi posem la mantega i la desfem. Quan deixi de fer soroll...

12.

... incorporem la carn... ben repartida.

13.

Seguidament, afegim la ceba tallada en juliana... i la rama de canyella.

14.

Ho salem una mica.

15.

També afegirem comí.

16.

Un parell de cullerades.

17.

Un parell de gots d'aigua...

18.

... i deixem que es cogui durant una hora i mitja.

19.
20.

D'altre banda, anirem torrant les ametlles i el sèsam en una paella amb un raig d'oli.

21.

Barrejarem les ametlles amb les llavors de sèsam.

22.

I anirem remenant sense parar.

23.

Quan tinguin aquest coloret maco de torradet, les reservarem.

24.

Ara, en la mateixa paella neta, saltarem les prunes (sense l'aigua)... i afegirem 5 cullerades de mel.

25.

També hi posarem una cullerada de canyella en pols.

26.

Deixarem reduir una mica la mel... procurant que caramel·litzi tot plegat. Remenar de tant en tant. En 5 o 6 minuts ho tindrem llest.

27.

El xai, l'heu d'anar vigilant. Si falta aigua... n'afegirem un got de calenta.

28.

Ja fa bona olor, però li falta cocció.

29.

Quan ja tinguem el xai força cuit... afegirem les ametlles i el sèsam.

30.

Ho barrejarem una mica.

31.

I seguidament incorporarem les prunes que hem fet. Si les heu reservat... potser el sucre les ha trabat. Afegiu una mica de suquet del xai... i escalfeu-lo de nou... així es diluirà el sucre de nou.

32.

Passats uns minuts (10 aprox)... veureu quina textura i colors més macos que adquireix el plat.

33.

Com tots aquests guisats... si els deixeu reposar unes hores... agafa més matissos.

34.

I si no, l'emplatem i el tastem... no?

35.

Espero que us hagi agradat. No dubteu en fer-lo.

36.

Bon Profit!