Us agrada la salsa Viandox? A mi m'agrada, però reconec que és força especial. És d'aquells gustos que, una de dues, o t'agraden molt, o no els aguantes. Es tracta d'un condiment per a carns, com podria ser el Bovril, també. De fet, la salsa Viandox en porta una mica de Bovril.
Total, que la recepta d'avui és un bon aperitiu que funciona molt bé. I és que de vegades, ens compliquem la vida innecessàriament. Com veureu, aquests xampinyons són molt fàcils de fer i, a més, és d'aquelles propostes que, amb poc esforç a la cuina, et fan quedar bé amb els convidats. Recordeu que en aquest blog ja hem vist algunes propostes més per farcir els xampinyons frescos i la d'avui, ben segur que us agradarà. Recepta senzilla, ràpida, bona i econòmica.
8-10 xampinyons frescos de mida gran
150 g de pernil serrà tallat a tires fines
100 g de formatge per gratinar a tires
orenga
salsa Viandox
oli d'oliva
Variants:
Els podeu fer amb pernil ibèric
Podeu suprimir la salsa, tot i que el gust canviarà considerablement
Es poden aprofitar els troncs per barrejar-los amb el farciment
![xampinyons farcits pernil formatge pas1 xampinyons farcits pernil formatge pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/86/06/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![xampinyons farcits pernil formatge pas2 xampinyons farcits pernil formatge pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/86/33/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas2.jpeg)
Avui farem servir una salsa concentrada molt especiada anomenada Viandox. Molt recomanable per carns i entrepans de carn.
![xampinyons farcits pernil formatge pas3 xampinyons farcits pernil formatge pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/86/60/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas3.jpeg)
Els xampinyons, procureu que siguin de mida gran. D'aquesta manera tindrem més capacitat de farciment. Els netejarem bé de terra.
![xampinyons farcits pernil formatge pas4 xampinyons farcits pernil formatge pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/86/87/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas4.jpeg)
El pernil, el podeu comprar tallat a tires o fer-les vosaltres mateixos.
![xampinyons farcits pernil formatge pas5 xampinyons farcits pernil formatge pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/87/14/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas5.jpeg)
I el formatge, qualsevol per gratinar ens anirà bé, si és a tires també millor.
![xampinyons farcits pernil formatge pas6 xampinyons farcits pernil formatge pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/87/41/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas6.jpeg)
Comencem per retirar el tronc de la base del xampinyó. Fent una mica de pressió, surt amb molta facilitat.
![xampinyons farcits pernil formatge pas7 xampinyons farcits pernil formatge pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/87/68/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas7.jpeg)
Perfecte. Farem el mateix amb la resta. Si voleu, els troncs els podeu tallar a làmines i saltar-los amb all i julivert. Altrament, els podeu reservar per a fer altres preparacions.
![xampinyons farcits pernil formatge pas8 xampinyons farcits pernil formatge pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/87/95/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas8.jpeg)
Ara, marcarem els xampinyons en una paella ben calenta...
![xampinyons farcits pernil formatge pas9 xampinyons farcits pernil formatge pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/88/22/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas9.jpeg)
... amb un raig d'oli d'oliva. No hi poseu sal, que avui amb el pernil no ens caldrà.
![xampinyons farcits pernil formatge pas10 xampinyons farcits pernil formatge pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/88/94/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas10.jpeg)
Quan agafin color, els donarem la volta.
![xampinyons farcits pernil formatge pas11 xampinyons farcits pernil formatge pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/89/45/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas11.jpeg)
Els haurem de tenir poc temps, ja que no volem que perdin tota l'aigua. De fet, el xampinyó es pot menjar cru, ja ho sabeu. El que busquem és donar-li una lleugera cocció, però garantint sempre que mantingui l'estructura de cassoleta.
![xampinyons farcits pernil formatge pas12 xampinyons farcits pernil formatge pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/89/72/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas12.jpeg)
Els anirem col·locant en una safata de forn. Si voleu, poseu-hi paper d'alumini i us estalviareu haver de rascar el formatge per netejar-la, ja m'enteneu. Els reservem.
![xampinyons farcits pernil formatge pas13 xampinyons farcits pernil formatge pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/89/99/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas13.jpeg)
Ara, a la mateixa paella, amb un raig d'oli, saltarem el pernil.
![xampinyons farcits pernil formatge pas14 xampinyons farcits pernil formatge pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/90/26/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas14.jpeg)
Volta i volta. Tan bon punt canviï de color, ja podrem tancar el foc.
![xampinyons farcits pernil formatge pas15 xampinyons farcits pernil formatge pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/90/65/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas15.jpeg)
A continuació, tirarem un parell de gotes de salsa Viandox dins del xampinyó.
![xampinyons farcits pernil formatge pas16 xampinyons farcits pernil formatge pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/91/22/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas16.jpeg)
Molt bé.
![xampinyons farcits pernil formatge pas17 xampinyons farcits pernil formatge pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/91/73/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas17.jpeg)
A sobre, hi posarem una mica del pernil que hem saltat.
![xampinyons farcits pernil formatge pas18 xampinyons farcits pernil formatge pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/92/09/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas18.jpeg)
Si voleu, podeu fer servir una cullera, que us anirà millor.
![xampinyons farcits pernil formatge pas19 xampinyons farcits pernil formatge pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/92/42/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas19.jpeg)
Un cop hem posat el pernil, hi posarem el formatge.
![xampinyons farcits pernil formatge pas20 xampinyons farcits pernil formatge pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/92/69/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas20.jpeg)
Una mica per sobre...
![xampinyons farcits pernil formatge pas21 xampinyons farcits pernil formatge pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/92/96/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas21.jpeg)
... que faci muntanyeta, una mica.
![xampinyons farcits pernil formatge pas22 xampinyons farcits pernil formatge pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/93/26/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas22.jpeg)
I per acabar, l'orenga.
![xampinyons farcits pernil formatge pas23 xampinyons farcits pernil formatge pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/93/56/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas23.jpeg)
Una mica per sobre, i li donarà una agradable aroma a la preparació.
![xampinyons farcits pernil formatge pas24 xampinyons farcits pernil formatge pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/94/16/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas24.jpeg)
I per últim, un raig d'oli d'oliva i al forn.
![xampinyons farcits pernil formatge pas25 xampinyons farcits pernil formatge pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/94/52/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas25.jpeg)
Els posarem a gratinar durant uns 5 minuts a 200 graus, només en mode grill.
![xampinyons farcits pernil formatge pas26 xampinyons farcits pernil formatge pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/94/79/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas26.jpeg)
Quan el formatge estigui daurat, ja els podrem treure.
![xampinyons farcits pernil formatge pas27 xampinyons farcits pernil formatge pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/95/30/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas27.jpeg)
I directament a taula.
![xampinyons farcits pernil formatge pas28 xampinyons farcits pernil formatge pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/95/90/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas28.jpeg)
Un bon aperitiu que acostuma a agradar a tothom.
![xampinyons farcits pernil formatge pas29 xampinyons farcits pernil formatge pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/96/47/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas29.jpeg)
Una copa de vi, una cervesa fresca, un vermut o un bon cava, són possibilitats totes elles vàlides.
![xampinyons farcits pernil formatge pas30 xampinyons farcits pernil formatge pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/96/74/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas30.jpeg)
El tastem?
![xampinyons farcits pernil formatge pas31 xampinyons farcits pernil formatge pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/97/01/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas31.jpeg)
Ummm...
![xampinyons farcits pernil formatge pas32 xampinyons farcits pernil formatge pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/52/97/28/xampinyons-farcits-pernil-formatge-pas32.jpeg)
Bon profit!