Us agrada la salsa Viandox? A mi m'agrada, però reconec que és força especial. És d'aquells gustos que, una de dues, o t'agraden molt, o no els aguantes. Es tracta d'un condiment per a carns, com podria ser el Bovril, també. De fet, la salsa Viandox en porta una mica de Bovril.

Total, que la recepta d'avui és un bon aperitiu que funciona molt bé. I és que de vegades, ens compliquem la vida innecessàriament. Com veureu, aquests xampinyons són molt fàcils de fer i, a més, és d'aquelles propostes que, amb poc esforç a la cuina, et fan quedar bé amb els convidats. Recordeu que en aquest blog ja hem vist algunes propostes més per farcir els xampinyons frescos i la d'avui, ben segur que us agradarà. Recepta senzilla, ràpida, bona i econòmica.

Ingredients

8-10 xampinyons frescos de mida gran

150 g de pernil serrà tallat a tires fines

100 g de formatge per gratinar a tires

orenga

salsa Viandox

oli d'oliva

Variants:

Els podeu fer amb pernil ibèric

Podeu suprimir la salsa, tot i que el gust canviarà considerablement

Es poden aprofitar els troncs per barrejar-los amb el farciment

Preparació
1.

Preparem els ingredients.

2.

Avui farem servir una salsa concentrada molt especiada anomenada Viandox. Molt recomanable per carns i entrepans de carn.

3.

Els xampinyons, procureu que siguin de mida gran. D'aquesta manera tindrem més capacitat de farciment. Els netejarem bé de terra.

4.

El pernil, el podeu comprar tallat a tires o fer-les vosaltres mateixos.

5.

I el formatge, qualsevol per gratinar ens anirà bé, si és a tires també millor.

6.

Comencem per retirar el tronc de la base del xampinyó. Fent una mica de pressió, surt amb molta facilitat.

7.

Perfecte. Farem el mateix amb la resta. Si voleu, els troncs els podeu tallar a làmines i saltar-los amb all i julivert. Altrament, els podeu reservar per a fer altres preparacions.

8.

Ara, marcarem els xampinyons en una paella ben calenta...

9.

... amb un raig d'oli d'oliva. No hi poseu sal, que avui amb el pernil no ens caldrà.

10.

Quan agafin color, els donarem la volta.

11.

Els haurem de tenir poc temps, ja que no volem que perdin tota l'aigua. De fet, el xampinyó es pot menjar cru, ja ho sabeu. El que busquem és donar-li una lleugera cocció, però garantint sempre que mantingui l'estructura de cassoleta.

12.

Els anirem col·locant en una safata de forn. Si voleu, poseu-hi paper d'alumini i us estalviareu haver de rascar el formatge per netejar-la, ja m'enteneu. Els reservem.

13.

Ara, a la mateixa paella, amb un raig d'oli, saltarem el pernil.

14.

Volta i volta. Tan bon punt canviï de color, ja podrem tancar el foc.

15.

A continuació, tirarem un parell de gotes de salsa Viandox dins del xampinyó.

16.

Molt bé.

17.

A sobre, hi posarem una mica del pernil que hem saltat.

18.

Si voleu, podeu fer servir una cullera, que us anirà millor.

19.

Un cop hem posat el pernil, hi posarem el formatge.

20.

Una mica per sobre...

21.

... que faci muntanyeta, una mica.

22.

I per acabar, l'orenga.

23.

Una mica per sobre, i li donarà una agradable aroma a la preparació.

24.

I per últim, un raig d'oli d'oliva i al forn.

25.

Els posarem a gratinar durant uns 5 minuts a 200 graus, només en mode grill.

26.

Quan el formatge estigui daurat, ja els podrem treure.

27.

I directament a taula.

28.

Un bon aperitiu que acostuma a agradar a tothom.

29.

Una copa de vi, una cervesa fresca, un vermut o un bon cava, són possibilitats totes elles vàlides.

30.

El tastem?

31.

Ummm...

32.

Bon profit!