En aquesta recepta podríem parlar de dos plats en un. Resulta que vaig fer els xampinyons farcits a l'aroma de sajolida, però alhora... ho vaig derivar cap a un plat més complet, afegint pollastre, ou i una guarnició de carabassó i ceba tendra. Per tant, podeu fer la versió senzilla només amb els xampinyons farcits... o el plat sencer. Courem els xampinyons en la seva pròpia aigua que, afegint la sajolida, crearà un vapor que aromatitzarà els bolets.
Pels xampinyons farcits amb oli de sajolida:
6 o 8 xampinyons grans
30gr. pernil ibèric a daus
50gr. formatge Eddam
pebre vermell dolç
unes rames de sajolida fresca
oli d'oliva
sal
Per la crema de xampinyó i verdura:
carabassó
pastanaga
ceba tendra
xampinyó
nata líquida
sal
Per a muntar el plat:
mitja ceba tendra
mig carabassó
un pit de pollastre tallat a filets prims
8 ous de guatlla
pebre vermell dolç
julivert picat
oli d'oliva
sal
Primer de tot prepararem un crema de xampinyons. La podeu fer amb mig carabassó, una ceba tendra, 4 o 5 xampinyons grans i una pastanaga. La podeu fer bullida o al vapor (amb una BabyCook per exemple). Un cop cuita la verdura, afegir sal, oli i uns 100ml. de nata líquida. Ho tritureu tot i ho reserveu.
Ara prepararem els xampinyons. El netejarem bé i els traurem el peu, que podem utilitzar més endavant.
Utilitzarem unes rames fresques de sajolida per aromatitzar el plat.
Tirarem la sajolida per sobre... juntament amb un nou xorret d'oli d'oliva.
Deixeu que es faci una mica... un polsim de sal...
... i li feu mitja volta. Normalment, ho faríem a l'inrevés... és a dir, els couríem primer cap per avall per aprofitar l'aigua que tenen, però en aquesta ocasió busquem que aquesta aigua faci vapor que juntament amb la sajolida... aromatitzaran els bolets.
Un cop els tinguem mig fets (no del tot), els col·locarem en una safata pel forn amb unes gotes d'oli.
Ara, farcirem els xampinyons amb una mica de pernil ibèric ben picadet.
A continuació, ho cobrirem amb uns talls de formatge Eddam...
... que siguin una mica gruixuts, i els enforneu en mode grill fins que estigui el formatge fos.
Ara només ens queda emplatar-ho: una base de crema de xampinyons... i els decorarem amb un polsim de pebre vermell dolç... sal maldon... i oli d'oliva. També podeu afegir una rameta de romaní... i combinar les aromes de bosc.
Aquí ja tindríem un plat o tapa finalitzat.
Anem ara per muntar el platillo, que ja els podrem servir per dinar. Saltejarem uns talls de ceba tendra juntament amb uns talls de carabassó... fins que tinguin coloret.
Els ous de codorniu...
... sembla mentida, però costen molt d'obrir aquests ous tan petits, oi?
En farem un per cada xampinyó.
Ara farem uns filets prims de pit de pollastre a la planxa... amb oli, sal i unes gotes de llimona.
I muntem el plat...
... com us deia abans, podem aprofitar els peus dels xampinyons.
Manteniu-los calents fins al moment de muntar el plat.
Un parell de xampinyons farcits... amb ou de guatlla... una mica de crema... el pollastre... i la verdura de guarnició, clar, i una mica de julivert picat.
Ho haureu d'acompanyar amb una llesca de pa per sucar aquesta salseta que s'ha generat.
Bon Profit!