Un plat improvisat totalment. L'altra nit estava fent un assortiment de tapes variades i m'havia sobrat una mica de salsa per fer 'quiche lorraine', unes quantes gambes una mica de brou de peix i uns xampinyons. I vaig pensar, què fotem? Doncs un 'platet'. No és res de l'altre món pel que fa a elaboració, però està ben bo. A veure què us sembla.
10-12 xampinyons sencers
8-10 gambes vermelles
1 ceba
julivert picat
oli d'oliva
sal
Per la salsa blanca:
100 ml nata líquida per cuinar
1 ou
nous moscada
Sal
Per la salsa de gamba:
els caps de 8-10 gambes vermelles
100 ml nata líquida
100 ml brou de peix
sal
Primer de tot saltem els xampinyons (ben nets) amb unes gotes d'oli i un polsim de sal, fins que tinguin coloret. Els reservarem.
Ara farem el mateix amb les gambes vermelles. Un cop fetes les pelarem i guardarem els caps per la salsa. Ho reservem també.
Ara, barregem l'ou batut amb la nata, un polsim de nou moscada en pols i sal... i ho fem coure tot remenant, fins que comenci a espessir.
Col·locarem aquesta salsa com a base del nostre platet.
A sobre col·locarem un parell de gambes i uns xampinyons amb una mica de gràcia. Jo les he posat amb pell, però penso que li aniria millor posar-ne 3 o 4 sense pell.
Cobrirem les gambes amb trossos de ceba prèviament saltats.
I ho reservem.
Passeu els caps de gamba per un xinès per extreure'n tot el suc.
Aquest concentrat és el secret del plat.
Tireu una mica de pebre negre al plat.
Ara farem coure el suc de les gambes amb el brou de peix...
... i la nata i quan hagi bullit un parell de minuts (rectifiqueu de sal) i ara ja ho podeu...
... abocar a sobre del plat que teníem reservat, procurant que quedin visibles els xampinyons. Finalment, ho podeu escalfar al forn abans de servir-ho. El podeu decorar amb una mica de julivert picat. I si les gambes són totalment pelades, potser millor. Bon Profit!