Per a acontentar-vos a tots, avui us presento la versió dels xampinyons al forn amb ou de guatlla, però, ara si, amb una cocció mínima de l'ou, garantint que en tallar el xampinyó, el rovell esclati com si es tractés d'un ou ferrat.
Com veureu, no té més secret que afegir l'ou en l'últim moment i tenir-lo coent el temps mínim. Per la xarxa també corre el truc de col·locar només la clara de l'ou fins que quedi cuita i en treure'ls del forn afegir-hi el rovell. Però la meva experiència és que no queda igual i encara ho compliquem més. Simplifiquem-ho doncs. Aquests xampinyons estan a l'abast de tothom. Més fàcil impossible, i és una bona i econòmica tapa que podeu presentar en qualsevol ocasió, fins i tot per Nadal. Espero que us agradi.
12 xampinyons frescos grans
12 ous de guatlla
oli d'oliva
orenga
pebre negre
sal
Variants:
Hi podeu posar un puntet de sal en escates per sobre
Ho podeu acompanyar de llesques de pa torrat o formar-ne un pintxo (compte on claveu l'escuradents)
![xampinyons ou guatlla al punt pas1 xampinyons ou guatlla al punt pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/95/73/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas1.jpeg)
Preparem els xampinyons...
![xampinyons ou guatlla al punt pas2 xampinyons ou guatlla al punt pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/96/00/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas2.jpeg)
... i els ous de guatlla.
![xampinyons ou guatlla al punt pas3 xampinyons ou guatlla al punt pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/96/27/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas3.jpeg)
Comencem per retirar la part baixa dels xampinyons.
![xampinyons ou guatlla al punt pas4 xampinyons ou guatlla al punt pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/96/54/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas4.jpeg)
Els rentarem bé.
![xampinyons ou guatlla al punt pas5 xampinyons ou guatlla al punt pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/96/81/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas5.jpeg)
Amb les mans, arrencarem la pota del xampinyó que no utilitzarem. La podeu fer servir per a una truita o un remenat.
![xampinyons ou guatlla al punt pas6 xampinyons ou guatlla al punt pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/97/08/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas6.jpeg)
Col·loqueu els xampinyons cap per amunt sobre una safata pel forn amb un raig d'oli. Saleu-los...
![xampinyons ou guatlla al punt pas7 xampinyons ou guatlla al punt pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/97/35/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas7.jpeg)
... i empebreu-los al gust.
![xampinyons ou guatlla al punt pas8 xampinyons ou guatlla al punt pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/97/62/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas8.jpeg)
Tireu-hi un raig d'oli d'oliva per sobre dels xampinyons.
![xampinyons ou guatlla al punt pas9 xampinyons ou guatlla al punt pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/97/89/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas9.jpeg)
Ara els hem d'enfornar. Han d'estar uns 15 minuts a 200 graus, aproximadament.
![xampinyons ou guatlla al punt pas10 xampinyons ou guatlla al punt pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/98/16/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas10.jpeg)
A mitja cocció el xampinyó deixarà anar molta de l'aigua que conté...
![xampinyons ou guatlla al punt pas12 xampinyons ou guatlla al punt pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/98/70/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas12.jpeg)
Ja sabeu que els ous de guatlla costen d'obrir, no és cap misteri. Jo utilitzo un ganivet de serra per fer-los un petit tall. A l'hora d'obrir-los la tasca se simplifica molt.
![xampinyons ou guatlla al punt pas13 xampinyons ou guatlla al punt pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/98/97/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas13.jpeg)
N'aboquem un ou a sobre de cada xampinyó.
![xampinyons ou guatlla al punt pas14 xampinyons ou guatlla al punt pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/99/24/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas14.jpeg)
El salem lleugerament...
![xampinyons ou guatlla al punt pas15 xampinyons ou guatlla al punt pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/99/51/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas15.jpeg)
... un polsim de pebre...
![xampinyons ou guatlla al punt pas16 xampinyons ou guatlla al punt pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/99/78/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas16.jpeg)
... i, per acabar, un polsim d'orenga.
![xampinyons ou guatlla al punt pas17 xampinyons ou guatlla al punt pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/45/00/05/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas17.jpeg)
Ara és quan heu de sincronitzar el temps d'acabar la cocció amb el servei a taula. Els ous han d'estar al punt i s'han de servir immediatament.
![xampinyons ou guatlla al punt pas18 xampinyons ou guatlla al punt pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/45/00/32/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas18.jpeg)
Torneu a enfornar la safata fins que la clara es torni blanca. Més o menys són 3 minuts i si bellugueu la safata notareu com els ous ballen com un flam. No poden quedar cuits. En aquest cas, pequeu de cru que no pas de cuit.
![xampinyons ou guatlla al punt pas19 xampinyons ou guatlla al punt pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/45/00/59/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas19.jpeg)
I ja els podem emplatar, ben calentons.
![xampinyons ou guatlla al punt pas20 xampinyons ou guatlla al punt pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/45/01/13/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas20.jpeg)
És una bona tapa que agrada a tothom i no li calen massa filigranes.
![xampinyons ou guatlla al punt pas21 xampinyons ou guatlla al punt pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/45/01/40/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas21.jpeg)
I a clavar-li la queixalada...
![xampinyons ou guatlla al punt pas22 xampinyons ou guatlla al punt pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/45/01/67/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas22.jpeg)
Comprovem l'ou: el rovell està perfecte.
![xampinyons ou guatlla al punt pas23 xampinyons ou guatlla al punt pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/45/01/94/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas23.jpeg)
Aquesta és la textura que busquem. El xampinyó tampoc ha d'estar excessivament cuit.
![xampinyons ou guatlla al punt pas24 xampinyons ou guatlla al punt pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/45/02/21/xampinyons-ou-guatlla-al-punt-pas24.jpeg)
Bon profit!