Excel·lent i tradicional amanida marinera. A mi m'agrada molt. Aquest plat requereix d'una salsa anomenada "Salsa de Romesco", recepta que us recomano llegir prèviament, ja que la dono per feta en aquest cas. Clar, la podeu comprar feta, però aquesta salsa, si la feu a casa, és molt millor, més bona queda.
1 escarola
8 filets d'anxoves dessalades
50 g de bacallà esqueixat i dessalat
50 g d'olives arbequines (o negres)
1 llauna de ventresca de bonítol, melva o tonyina
oli d'oliva verge extra
salsa romesco
Variants:
Podeu incorporar una ceba escalivada
Podeu amanir el bacallà amb una mica de vinagre de Mòdena i oli
Es pot portar tot a taula separadament i que cadascú es monti el seu plat
Si es vol picant es pot afegir un bitxo a la salsa
Es pot afegir una anxova a la salsa
Es pot acompanyar de truites variades (d'espinacs, de patates, etc.)
![xato pas1 xato pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/00/74/xato-pas1.jpeg)
El bacallà esqueixat (o tallat a tires petites) el podeu comprar salat el mateix dia o el dia abans.
![xato pas2 xato pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/01/01/xato-pas2.jpeg)
Us caldrà rentar-lo bé sota l'aigua... per extreure'n tota la sal...
![xato pas3 xato pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/01/28/xato-pas3.jpeg)
I després l'haureu de tenir un parell d'hores en remull, canviant l'aigua un parell de cops.
![xato pas4 xato pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/01/55/xato-pas4.jpeg)
Un cop tingueu el bacallà dessalat, ja podreu preparar l'amanida.
![xato pas5 xato pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/01/82/xato-pas5.jpeg)
Jo utilitzo olives arbequines, però poden ser negres o barrejades.
![xato pas6 xato pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/02/09/xato-pas6.jpeg)
Netegeu bé l'escarola.
![xato pas7 xato pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/02/60/xato-pas7.jpeg)
Podeu amanir l'escarola amb una mica d'oli d'oliva.
![xato pas8 xato pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/02/87/xato-pas8.jpeg)
La salsa de romesco, com us he comentat a la introducció, ja la tindrem feta.
![xato pas9 xato pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/03/14/xato-pas9.jpeg)
I la ventresca de tonyina, que sigui bona...
![xato pas10 xato pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/03/41/xato-pas10.jpeg)
Jo gasto d'aquesta que em recomanen... però surt cara, a uns 5 euros la llauna.
![xato pas11 xato pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/03/68/xato-pas11.jpeg)
El bacallà el podem tastar per assegurar-nos que no sigui massa salat.
![xato pas12 xato pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/03/95/xato-pas12.jpeg)
Les anxoves, que siguin bones també. De l'Escala o de Santoña, però filets macos. Penseu que és una amanida que només porta quatre filets... i cal que siguin de bona qualitat.
![xato pas13 xato pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/04/43/xato-pas13.jpeg)
A mi, el bacallà, m'agrada amanir-lo una mica amb vinagre de Mòdena...
![xato pas14 xato pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/04/70/xato-pas14.jpeg)
i oli d'oliva... però no cal. Aquest procés us el podeu saltar, tot i que recomano fer-lo.
![xato pas15 xato pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/04/97/xato-pas15.jpeg)
El bacallà queda més apetitós.
![xato pas16 xato pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/05/24/xato-pas16.jpeg)
Agafem un plat gran... i comencem a muntar: una mica d'escarola... el bacallà...
![xato pas17 xato pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/06/02/xato-pas17.jpeg)
una mica de tonyina...
![xato pas18 xato pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/06/53/xato-pas18.jpeg)
les anxoves...
![xato pas19 xato pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/06/80/xato-pas19.jpeg)
les olives...
![xato pas20 xato pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/07/07/xato-pas20.jpeg)
i per últim, la salsa romesco...
![xato pas21 xato pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/07/34/xato-pas21.jpeg)
Una bona quantitat.
![xato pas22 xato pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/07/61/xato-pas22.jpeg)
Per acabar, i abans de servir, un raig d'oli d'oliva per sobre de tot.
![xato pas23 xato pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/07/88/xato-pas23.jpeg)
I ja ho podem servir a taula.
![xato pas24 xato pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/08/15/xato-pas24.jpeg)
Ummmm... Quina pinta, eh?
![xato pas25 xato pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/08/42/xato-pas25.jpeg)
Si us agraden els salats... és una amanida espectacular.
![xato pas26 xato pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/08/69/xato-pas26.jpeg)
Una vegada, anant de turisme rural, vaig fer gairebé 20 plats de xató, que es munten ràpid si ho teniu ben preparat tot.
![xato pas27 xato pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/08/96/xato-pas27.jpeg)
De segon, un arròs negre... i tothom va quedar força content. Bon profit!