El xurrasco és un tall de carn, d'un a dos centímetres de gruix, gairebé sempre de carn vacuna. A l'Argentina és un menjar típic i molt consumit que s'acompanya amb patates fregides, puré o amanida. Normalment és cuinada a la planxa de ferro. Però també es pot cuinar amb una graella, a la barbacoa o amb una paella, o bé fer-lo al forn, com veurem avui.
Si el feu a la planxa o paella, assegureu-vos que estiguin prèviament molt ben escalfades sobre les flames i a aquesta planxa o paella li podeu fregar un tros del mateix greix del xurrasco o bife perquè la carn no s'enganxi. Després es cuina "volta i volta", és a dir, deixant uns tres minuts una cara del xurrasco o bife exposada a la calor directa de la planxa o paella i després donant-li tornada a l'altra cara que està encara crua perquè es cuini també durant uns tres minuts, així tota la carn queda cuinada de manera uniforme.
Tradicionalment el churrasco i tots els bifes rioplatenses es degusten sense més afegits, encara que cada cop és més habitual afegir-hi un raig d'oli d'oliva o preparar-lo amb altres adobs, i com no, condimentar-lo amb salsa "chimichurri". En aquesta recepta, prepararem un adob mediterrani per a aquesta carn i l'acompanyarem d'unes patates i cebes mini. Tot senzill i fàcil d'aconseguir. Us encantarà! Es recomana que el xurrasco sigui tret de la nevera o refrigerador una hora abans de ser cuinat. Som-hi!
8 talls de xurrasco (2 per persona)
12 patates mini (3 per persona)
un grapat de cebetes
herbes aromàtiques (farigola, romaní, llorer, ...)
pebre vermell
1 bitxo picant
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variantes:
Hi podeu afegir trossos de pastanaga
Prepareu els ingredients. Que no falti res per evitar haver de d'anar a comprar a última hora.
Com veieu, jo he fet servir unes patates i unes cebetes mini. De fet, no caldrà ni pelar-les.
Primer de tot haureu de preparar l'adob. Poseu una bona quantitat d'oli en un recipient (aproximadament un got). Poseu-hi farigola al gust.
Unes fulles de romaní també, sense por.
Dues o tres fulles de llorer, que podeu partir en trossos.
Un bitxo picant a trossos també. En podeu posar més d'un o no posar-ne si no voleu que piqui una mica.
Una cullerada gran de pebre negre.
Una cullerada de pebre vermell dolç.
Molt bé!
I per últim, una cullerada grossa de sal. Vaja, sal suficient per salar tota la carn. Jo ho faig a ull.
Remeneu-ho bé fins aconseguir un adob amb aquest bonic color.
Assegureu-vos que hi hagi per totes dues bandes. Un cop adobada la carn deixeu-la reposar a la nevera un mínim de 30 minuts. Podeu fer-ho el dia anterior també, i l'adob encara s'integrarà millor amb la carn.
Un cop teniu la carn adobada, renteu les patates.
A sobre, col·loqueu-hi les tires de carn.
Genial! ara només heu d'escalfar el forn a uns 185-190 graus.
Poseu a coure el xurrasco al forn durant uns 20 minuts.
Passat aquest temps li haureu de posar el vi blanc. Mig got estarà bé, tot i que dependrà una mica del tipus de vi.
Tireu-lo dins la safata i deixeu-ho coure 10 minuts més.
Quan ja porti 30 minuts de cocció, li podeu donar la volta a la carn i comprovar què tal van les patates. Deixeu-lo coure uns 15 minuts més, o fins que la carn estigui al vostre gust de torrat. Les patates i les cebes ja seran cuites segur.
Ja ho tenim per servir!
Serviu-ho a taula ben calent.
Bon profit!