El xurrasco és un tall de carn, d'un a dos centímetres de gruix, gairebé sempre de carn vacuna. A l'Argentina és un menjar típic i molt consumit que s'acompanya amb patates fregides, puré o amanida.  Normalment és cuinada a la planxa de ferro. Però també es pot cuinar amb una graella, a la barbacoa o amb una paella, o bé fer-lo al forn, com veurem avui.

Si el feu a la planxa o paella, assegureu-vos que estiguin prèviament molt ben escalfades sobre les flames i a aquesta planxa o paella li podeu fregar un tros del mateix greix del xurrasco o bife perquè la carn no s'enganxi. Després es cuina "volta i volta", és a dir, deixant uns tres minuts una cara del xurrasco o bife exposada a la calor directa de la planxa o paella i després donant-li tornada a l'altra cara que està encara crua perquè es cuini també durant uns tres minuts, així tota la carn queda cuinada de manera uniforme.

Tradicionalment el churrasco i tots els bifes rioplatenses es degusten sense més afegits, encara que cada cop és més habitual afegir-hi un raig d'oli d'oliva o preparar-lo amb altres adobs, i com no, condimentar-lo amb salsa "chimichurri". En aquesta recepta, prepararem un adob mediterrani per a aquesta carn i l'acompanyarem d'unes patates i cebes mini. Tot senzill i fàcil d'aconseguir. Us encantarà! Es recomana que el xurrasco sigui tret de la nevera o refrigerador una hora abans de ser cuinat. Som-hi!

Ingredients

8 talls de xurrasco (2 per persona)

12 patates mini (3 per persona)

un grapat de cebetes

herbes aromàtiques (farigola, romaní, llorer, ...)

pebre vermell

1 bitxo picant

pebre negre

oli d'oliva

sal

Variantes:

Hi podeu afegir trossos de pastanaga

Preparació
1.
xurrasco adobat al forn pas1

Prepareu els ingredients. Que no falti res per evitar haver de d'anar a comprar a última hora.

2.
xurrasco adobat al forn pas2

Com veieu, jo he fet servir unes patates i unes cebetes mini. De fet, no caldrà ni pelar-les.

3.
xurrasco adobat al forn pas3

Primer de tot haureu de preparar l'adob. Poseu una bona quantitat d'oli en un recipient (aproximadament un got). Poseu-hi farigola al gust.

4.
xurrasco adobat al forn pas4

Unes fulles de romaní també, sense por.

5.
xurrasco adobat al forn pas5

Dues o tres fulles de llorer, que podeu partir en trossos.

6.
xurrasco adobat al forn pas6

Un bitxo picant a trossos també. En podeu posar més d'un o no posar-ne si no voleu que piqui una mica.

7.
xurrasco adobat al forn pas7

Una cullerada gran de pebre negre.

8.
xurrasco adobat al forn pas8

Una cullerada de pebre vermell dolç.

9.
xurrasco adobat al forn pas9

Molt bé!

10.
xurrasco adobat al forn pas10

I per últim, una cullerada grossa de sal. Vaja, sal suficient per salar tota la carn. Jo ho faig a ull.

11.
xurrasco adobat al forn pas11

Remeneu-ho bé fins aconseguir un adob amb aquest bonic color.

12.
xurrasco adobat al forn pas13

Assegureu-vos que hi hagi per totes dues bandes. Un cop adobada la carn deixeu-la reposar a la nevera un mínim de 30 minuts. Podeu fer-ho el dia anterior també, i l'adob encara s'integrarà millor amb la carn.

13.
xurrasco adobat al forn pas14

Un cop teniu la carn adobada, renteu les patates.

14.
xurrasco adobat al forn pas15
15.
xurrasco adobat al forn pas16

A sobre, col·loqueu-hi les tires de carn.

16.
xurrasco adobat al forn pas17

Genial! ara només heu d'escalfar el forn a uns 185-190 graus.

17.
xurrasco adobat al forn pas18

Poseu a coure el xurrasco al forn durant uns 20 minuts.

18.
xurrasco adobat al forn pas19

Passat aquest temps li haureu de posar el vi blanc. Mig got estarà bé, tot i que dependrà una mica del tipus de vi.

19.
xurrasco adobat al forn pas20

Tireu-lo dins la safata i deixeu-ho coure 10 minuts més.

20.
xurrasco adobat al forn pas21

Quan ja porti 30 minuts de cocció, li podeu donar la volta a la carn i comprovar què tal van les patates. Deixeu-lo coure uns 15 minuts més, o fins que la carn estigui al vostre gust de torrat. Les patates i les cebes ja seran cuites segur.

21.
xurrasco adobat al forn pas22

Ja ho tenim per servir!

22.
xurrasco adobat al forn pas23

Serviu-ho a taula ben calent.

23.
xurrasco adobat al forn pas24

Bon profit!