Avui he fet uns xurros per esmorzar. La veritat és que són molt fàcils de fer... només heu de tenir el temps per fer-los. Els xurros no poden ser més econòmics: aigua, farina i sal... pràcticament. Convé menjar-los calentons... és la seva gràcia... i els podeu acompanyar d'una bona xocolata calenta. Com a recomanació... us aconsellaria que us compreu una xurrera com aquesta de plàstic que costen uns 10 euros aproximadament i amb la que podreu donar-li la forma característica que tenen els xurros.
Per cert, podeu fregir uns quants... i congelar la resta. AVíS IMPORTANT: Perill d'explosió del xurros i de cremades considerables!... molt de compte i màxima precaució, que hi ha molta gent que s'ha cremat la cara fent xurros. Els xurros exploten per que es generen bombolles d'aire. Per aquest motiu les xurreres tenen aquesta forma d'estrella, per premsar al màxim la pasta... i evitar bombolles d'aire. Veiem com fer uns xurros, doncs? Som-hi!
500gr. farina
500gr. aigua
10gr. impulsor de pastisseria (o també serveix llevat en pols tipus Royal)
25gr. d'oli d'oliva
5gr. sal
oli per fregir (girasol preferiblement)
sucre per ensucrar
Com us comentava, utilitzarem una xurrera.
És de plàstic dur... però funciona magníficament. Té diverses tapes amb obertures diferents.
Pesem la farina, a banda, i la reservem.
Ara, en un cassó per bullir, pesem l'aigua....
... la sal...
... i l'impulsor. Jo utilitzo un de pastisseria, però podeu fer servir un llevat químic tipus Royal.
L'incorporem també.
Ho remenem tot i ho posem a escalfar.
Alhora, podeu aprofitar per posar oli a escalfar... per fregir els xurros. Jo recomano oli de girasol.
Mentre s'escalfa... podeu fer el borinot i analitzar la caixa de la xurrera...
Quan bulli la nostra preparació...
... ho retirarem del foc... i incorporarem la farina...
... tota de cop...
... i comenceu a remenar bé... fent una pasta.
Al principi us semblarà que "això no va bé".... massa farina. Però no, feu-me cas. Us costarà una mica treballar-la, ja que és una pasta força dura. Calen braços aquí.
Heu d'aconseguir que es desenganxi de les parets... i quedi una massa ben lligada.
Un cop es refredi una mica... la podreu treballar amb les mans i tot. En aquest cas, ja podrem omplir la nostra xurrera.
Eps, això ja tira!
Com us deia, podeu utilitzar la mida que més us agradi.
Amb una us quedaran uns xurros més grans... i amb l'altre més petits.
Sobre un taulell net... o sobre d'un paper cuisson... aneu fent els xurros.
Veureu com després els podreu agafar amb les mans i tot.
Amb l'oli ben calent... els anirem fregint.
Que agafin bon coloret.
Els col·loquem sobre un paper absorbent...
... i anem fregint...
... quina oloreta a xurreria!
Deixeu que es refredin una mica (no massa, s'han de menjar calents).
Doncs només els heu de servir... ben ensucrats... i calentons.
I a gaudir d'un bon esmorzar... o berenar.
Els podeu servir dins un cornet de paper o cartró, que farà més gràcia.
I els podeu sucar en una xocolata calenta, clar.
Ummmm!... autèntic gust de xurros... i mira que no tenen res, eh? Bon Profit!