La progesterona és una hormona sexual femenina que té funcions importants al cicle menstrual de la dona i a l'embaràs. La progesterona és una hormona produïda principalment als ovaris, dues glàndules del sistema reproductiu de la dona que contenen els òvuls. Cada mes la progesterona prepara l'úter per a l'embaràs. El sistema nerviós d'homes i dones també té la capacitat de fabricar progesterona localment (neurones i cèl·lules glials del cervell i de la medul·la espinal) i alhora metabolitzar-la al seu metabòlit actiu, l'allopregnanolona. L'enzim que converteix la progesterona en aquest metabòlit actiu està àmpliament distribuït en el cervell i medul·la espinal i té un reconegut efecte neuroprotector en les demències com l'Alzheimer, l'ictus cerebral (isquèmic o hemorràgic) o les lesions medul·lars.

Aliments per millorar la producció de progesterona

Per millorar la producció de progesterona, hi ha tres aspectes fonamentals que hem de tenir en compte: millorar la circulació, optimitzar els nivells de colesterol i corregir dèficits nutricionals. Menció a part, també, per a la finalitat de reduir l'estrès.

Millorar la circulació

Estimular una òptima circulació és una de les intervencions científicament demostrades per millorar la producció de progesterona. Per millorar la circulació sanguínia es recomana menjar aliments o prendre suplements que provoquin una major fabricació d'òxid nítric que és un gran vasodilatador, a més d'aliments protectors de la paret vascular que assegurin una irrigació òptima del cos luti. Són la síndria, el salmó salvatge, les gambes, la carn d'animals criats en llibertat, els pèsols i les llenties, també les llavors de lli, chía, sèsam, cànem, i els fruits secs. Menció especial per a la remolatxa que és la reina dels vegetals per estimular la producció d'òxid nítric (també en forma de suc). També poden ser d'utilitat maduixes, gerds, pastanaga, els espinacs, bledes, bròquil i la col arrissada.

Altres aliments que milloren la salut de la paret vascular són la xocolata amb un contingut elevat de cacau, el raïm amb les llavors, l'all (especialment interessant!), la ceba (sobretot la groga i vermella), així com altres àliums. Les cebes, alls i porros tenen components anticancerígens. Cal menjar-ne sovint. La ceba la pots menjar crua i també cuita perquè escalfant-la a foc lent no hi ha cap perill de destruir la quercetina. En una sopa de ceba trobaràs la quercetina al brou.

Optimitzar els nivells de colesterol

Ho has llegit bé, sí. Sense colesterol estem perduts, perquè fabriquem la progesterona a partir del colesterol, i si tenim nivells per sota del normal no en fabricaràs prou. Es consideren bons els nivells de colesterol entre 170 i 220.

Corregir dèficits nutricionals

Alguns micronutrients són imprescindibles per assegurar una òptima funció de la progesterona. Una ingesta deficient d'omega-3, zinc, vitamina B6, o una ingesta deficient d'antioxidants poden ser la causa d'una producció menor de progesterona.

Seguint aquests consells, aconseguiràs millorar la producció de progesterona, quelcom clau durant l'embaràs i el cicle menstrual de la dona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!