A Barcelona, entre brogit de Gal·la Placídia i el del mercat de la Llibertat hi ha un carrer brevíssim dedicat a Milton, el genial autor del poema èpic Paradise Lost, on narra fil per randa la rebel·lió de Llucifer, l’àngel caigut, trenada amb la història d’Adam i Eva. També per no voler passar per l’adreçador, el 2010 l’Armando i la Mei van anar a raure al bell mig d’aquest carrer i hi van obrir Interior de Te, que s’ha acabat convertint en tot un referent del te d’autor a la ciutat.
Interior de Te: ràbia de la bona
L’espurna original és la mateixa: la ràbia. Quan la Mei va arribar de la Xina, no aconseguia trobar feines dignes perquè era immigrant, i davant d’aquesta injustícia que pateixen tantes i tantes persones van unir forces amb l’Armando i van inventar-se una feina feta a mida: com que la Mei és de Fujian, una província xinesa amb una tradició mil·lenària en el cultiu del te, van decidir obrir un negoci d’importació del bo i millor del te xinès.
Al començament es van instal·lar en un local petitó on abans una practicant posava injeccions a la gent del barri, i quan van veure que el bar del costat plegava el van agafar per poder fer degustacions a banda de vendre te. Era l’any 2012. Van tenir un fill i l’Armando, que fins aleshores havia treballat de periodista, va substituir la Mei a la botiga. Va ser llavors que es va adonar que tot i que a la ciutat no hi havia una gran tradició de te, sí que despertava molt d’interès i simpatia i que la gent tenia ganes d’aprendre’n. Vet aquí un dels puntals d’Interior de Te: acostar la cultura del te a tothom que vingui a prendre’n o comprar-ne. L’Armando estarà encantat d’explicar-te amb pèls i senyals els diferents tipus i elaboracions, la seva història i cerimònies. Sortiràs amb un grapat de noves paraules (tie guan yin, pu-erh, polifenols), recomanacions metodològiques i un assessorament personalitzat tenint en compte gustos o necessitats de salut.
Va ser llavors que es va adonar que tot i que a la ciutat no hi havia una gran tradició de te, sí que despertava molt d’interès i simpatia i que la gent tenia ganes d’aprendre’n. Vet aquí un dels puntals d’Interior de Te: acostar la cultura del te a tothom que vingui a prendre’n o comprar-ne
La Mei va un parell de cops l’any a Fujian i altres províncies xineses a visitar productors, comprar diferents varietats de te i continuar formant-se: ara al costat del local de degustació en tenen un altre on fan cursos i tallers del món del te i les seves cerimònies. La Mei també té la mà trencada a la cuina i fa uns pastissos i dolços deliciosos, sobretot la galeta de te verd (2,5 €), generosa, cruixent, nutritiva i saborosa, amb ànima danesa i cor xinès. I si tens ganes de salat, fa tres plats casolans segons la recepta familiar: gyozes, ramen i fideus, al moment i amb molta gràcia.
9 tauletes de fusta i un silenci boirós
Interior de Te són 9 tauletes de fusta i un silenci boirós, sense televisió ni fil musical: un recer ideal. Hi pots prendre tes extraordinaris (sobretot xinesos i japonesos) amb tot el seu parament precís i delicat de tassetes, termos, coladors i teteres de mil menes segons el te que vulguis, amb un ventall de preus que va dels 3,5 € als 25 € la tetera (tracten amb la casa Ippodo japonesa, que serveix a la família imperial!). Com que saben perfectament que un dels ingredients principals del te és el temps, de cada tetera en pots fer moltes tasses, que et pots anar prenent tranquil·lament. I si et poses a xerrar amb l’Armando, pots començar parlant d’etimologia xinesa (una de les explicacions de l’origen del mot oolong té a veure amb la forma de la seva fulla, que és negra i sembla un drac), però potser acabes xerrant de Johnny Thunders, perquè l’Armando va treballar al mític local madrileny Agapo i et pot comentar un grapat d’anècdotes fabuloses del món del rock & roll!